Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po drogové bitvě zůstalo nedaleko hranic s USA 20 mrtvých

Autor: ČTK - 
10. ledna 2019
20:25

Mexické úřady vyšetřují bitvu mezi drogovými gangy, po které se poblíž americké hranice našla těla 20 lidí. Sedmnáct z nich bylo spálených. Prezident Andrés Manuel López Obrador dnes řekl, že podle prvotních informací šlo o spor drogových gangů.

Agentura Reuters uvedla, že se těla našla u hranice poblíž místa, které má navštívit americký prezident Donald Trump. Prezident jede v rámci svého boje o finance na stavbu hraniční zdi do texaského McAllenu.

Svůj požadavek na miliardy dolarů zdůvodňuje tím, že jedině hraniční překážka zastaví příliv uprchlíků, mezi nimiž jsou podle něj lidé bez dokladů, zločinci a lidé zabývající se převozem drog. Podle statistik však počet nelegálních přechodů jižní americké hranice dosáhl dvacetiletého minima a mnoho drog se do USA dostává legálními vstupy.

Mexické bezpečnostní složky dnes podle Reuters ohlásily nález 20 těl u Ciudad Miguel Alemán, které je ve státě Tamaulipas a jež od McAllenu dělí 90 kilometrů. Na místě bylo také pět spálených aut.

Pohraniční stát Tamaulipas je znám vysokou kriminalitou, za níž jsou skupiny bojující mezi sebou o kontrolu nad obchody s drogami. Vybírají od lidí výpalné a zneužívají uprchlíky.

Agentura AP hovoří o 21 tělech. Obrador řekl, že se bitka odehrála ve středu. Podle zdrojů AP se boj strhl mezi soupeřícími frakcemi roztříštěného drogového kartelu Zetas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání