Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejdražší rozvod světa: Co všechno vlastní šéf Amazonu Jeff Bezos. Začíná bitva o 3 biliony

Autor: ital, vk - 
10. ledna 2019
15:10

Od poloviny roku 2018 se pyšní titulem „nejbohatší muž světa“ a zakladatele Microsoftu Billa Gatese (63) předběhl hned o 50 miliard dolarů (1 bilion korun). Americký miliardář Jeff Bezos (54), který je zakladatelem a zároveň generálním ředitelem společnosti Amazon, teď ale nejspíš zapláče. Rozhodl se totiž k rozvodu se svou manželkou MacKenzie (48), se kterou byli svoji dlouhých 25 let. A zřejmě nepůjde o levnou záležitost... Podívejte se, co všechno říká miliardáři „pane“!

Podle posledního průzkumu agentury Bloomberg získal v polovině roku 2018 první příčku mezi nejbohatšími lidmi světa zakladatel společnosti Amazon, Jeff Bezos. Jeho majetek přesáhl hodnotu 150 miliard amerických dolarů (více než 3 biliony Kč). Předběhl tím dosavadního rekordmana Billa Gatese, jehož jmění se pohybuje okolo 95 miliard dolarů (cca 2 biliony Kč).

Nedávno však Bezos oznámil rozvod se svojí manželkou MacKenzie. Společně strávili ve svazku 25 let a mají spolu 4 děti, 3 vlastní syny a 1 adoptovanou dceru. Podle jejich společného vyjádření prožili šťastný vztah a na rozvodu se společně dohodli. Do budoucna chtějí nadále zůstat dobrými přáteli, rodiči a také obchodními partnery.

Jaké bude rozdělení majetku, nikdo zatím netuší. Je však možné, že v některých případech na „lámání chleba“ ani nedojde, právě kvůli plánované budoucí spolupráci mezi exmanželi, kteří chtějí stále vést firmy společně.

Majetek Jeffa Bezose

Jak již bylo řečeno, Bezos vlastní a řídí firmu Amazon, která funguje na trhu od roku 1994, kdy začínala jako internetové knihkupectví provozované z garáže a postupem času se vyvinula v jednu z největších technologických firem světa, která zaměstnává tisíce pracovníků po celém světě. Hlavní sídlo společnosti je ve městě Seattle ve Spojených státech ve státě Washington a Bezos v něm vlastní asi 17 % akcií. Jeho tržní hodnota je odhadována na více než 22 bilionů korun.

Mimo této firmy založil miliardář v roce 2000 společnost Blue Origin specializující se na výrobu letecké techniky a poskytování letů do vesmíru. Tato instituce sídlí rovněž ve Washingtonu ve městě Kent a její cena je podle odhadů až 650 miliard Kč. Roku 2013 koupil Jeff Bezos za takřka 4,9 mld. korun také americký deník The Washington Post, jehož rezidence se nachází v hlavním městě USA ve Washingtonu D.C. Bezos vlastní také nejpoužívanější světovou filmovou databázi IMDb v hodnotě nejméně 1 mld. Kč a dále má zainvestováno ve světoznámých společnostech, jako je Twitter, Uber či Airbnb.

Mimo to je podnikatel majitelem několika luxusních nemovitostí a rozsáhlých pozemků. Podle oficiálních statistik z roku 2017 je 28. největším vlastníkem půdy v USA.

Bezosovy luxusní rezidence

Washington

Bezos tam koupil dva velké sousední domy. První dřív fungoval jako muzeum textilu a nyní se jedná o největší soukromě vlastněný dům ve Washingtonu. Miliardáře vyšel na 501,7 mil. Kč, cena druhého se neví. Dalších skoro 270 mil. Kč prý spolkla rekonstrukce interiéru a zahrad.

Cena: nejméně 1 mld.

Jeff Bezos vlastní řadu luxusních nemovitostí Jeff Bezos vlastní řadu luxusních nemovitostí | Profimedia.cz

 

Seattle

Několik vil má na předměstí Seattlu u jezera Washington. První koupil v roce 2008 za asi 217,5 mil. Kč. V roce 2010 si přikoupil další vilu s pozemkem o rozloze přes 2200 metrů čtverečních. Cena poslední vily není známa, odhaduje se ale minimálně na 1,1 mld. Kč. Dalších 620 mil. korun prý dal Bezos do rekonstrukce. Jeho sousedem je další miliardář – zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Cena: nejméně 2 mld. Kč

Hlavní Bezosův dům v Medině se skládá ze dvou budov a miliardář k němu vlastní také 200 metrů pobřeží. Hlavní Bezosův dům v Medině se skládá ze dvou budov a miliardář k němu vlastní také 200 metrů pobřeží. | Profimedia.cz

New York

V New Yorku má od roku 1999 tři propojené byty, čtvrtý si pořídil v roce 2012. Všechny se nachází v budově The Century u Central Parku.

Cena: 281,5 mil. Kč

Bezosovy byty se nachází v této rezidenci v New Yorku Bezosovy byty se nachází v této rezidenci v New Yorku | Profimedia.cz, Elegran

Beverly Hills

V Beverly Hills se nachází další dvě jeho sídla. První si koupil za 695 mil. Kč v roce 2007, druhé o deset let později ho vyšlo na 366 mil. Kč.

Cena: nejméně 1 mld. Kč

Bezosova rezidence v Beverly Hills Bezosova rezidence v Beverly Hills | Profimedia.cz, Elegran

Texas

V Západním Texasu mu říká pane pozemek o rozloze neuvěřitelných 1620 kilometrů čtverečních. Stojí na něm mj. vesmírné středisko jeho společnosti Blue Origin (zabírá asi 670 km2) či rodinný ranč. Soubor pozemků nazývá Bezos jako Corn Ranch.

Cena: neznámá

Více o rozvodu Jeffa Bezose čtěte ZDE

y1xcvbnm ( 10. ledna 2019 17:46 )

nehezký pár , on s tím skleněným okem také vypadadá divně a ona , je proti němu nějaká přerostlá , neví co roupama a tak si našel skoro stejnou

vosavopruz ( 10. ledna 2019 17:15 )

Nevím jak Jeff Bezos,ale Bill Gates už dal stovky miliard na charitu. Myslím že by to měla být povinnost.

xxxx678 ( 10. ledna 2019 17:08 )

Klobouk dolů, před tímto chlapíkem a jemu podobným, co dokázali. Jako pohádka se to čte.

Actimel ( 10. ledna 2019 16:51 )

Trapáku, co to tady má společného? Navíc to je Plekancův článek!

britva ( 10. ledna 2019 16:40 )

no, ta Bezosová je sice trochu starší, ale je pořád pěkná. proč se jí zbavuje

Zobrazit celou diskusi