Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejbohatší muž světa Bezos prozradil: Tady je klíč k mému úspěchu

Autor: Mii - 
4. prosince 2018
22:40

Se jměním 164 miliard dolarů (3,7 bilionu korun) je nejbohatším mužem světa. Šéfovi internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi (54) se podařilo shromáždit pohádkové jmění. Bezos nyní popsal, jak vypadá jeden jeho běžný pracovní den. A prozradil věci, které považuje ve svém životě za klíčové.

Bezos o svém životě promluvil na nedávné konferenci ve Washingtonu. Mnohé přítomné překvapil. Oceňoval totiž takové věci, jako jsou chvíle strávené s rodinou, pořádnou snídani a přísné oddělení pracovního a osobního života.

Jako první nejbohatší muž planety vyzdvihoval řádný spánkový režim. Musí spát osm hodin denně, jinak se necítí v pořádku. „Chodím spát brzy a vstávám brzy,“ popisoval Bezos. S tím se podobá ostatním úspěšným podnikatelům – i šéf Applu Tim Cook dříve prozradil, že denně vstává kolem 3:45 ráno. Svým ranním vstáváním se chlubí také český premiér Andrej Babiš (ANO).

Ačkoli Bezos vstává brzo, nikam nepospíchá. „Rád si přečtu noviny, vypiji kávu a posnídám se svými dětmi, než odejdou do školy,“ zmínil šéf Amazonu. „Můj čas ráno je velmi důležitý,“ dodal. Už dříve prozradil, že snídani občas sám vaří, a dokonce myje nádobí, jelikož s manželkou usoudili, že je to součástí rodinné pohody.

Důležité schůzky v 10 hodin

Jakmile ráno skončí, Bezos všechnu svoji pozornost přesměruje k práci. „Své první schůzky si nastavuji na 10. ráno,“ uvedl. Na tento čas si také dává ta nejnáročnější setkání, protože se domnívá, že v tuto hodinu mu mozek pracuje nejlépe.

„Všechny náročné schůzky si schválně dávám před obědem. Ty schůzky, u kterých musím nejvíce přemýšlet, si vždy napíšu na 10. ráno,“ řekl Bezos.

To by odpovídalo zjištění biologa Christopha Randlera z německé Univerzity Tubingen. Expert na základě dotazníku mezi zhruba 400 studenty vysokých škol dospěl k názoru, že „lidé, jejichž aktivita je na výši dopoledne, mají větší šanci být kariérně úspěšní než lidé, kteří jsou aktivní večer“, jak uvedl pro web Harvard Business Review.

Méně rozhodnutí, ale zato kvalitních

Ke konci dne se Bezos snaží vytvářet co nejméně rozhodnutí. „V pět odpoledne si říkám, že už o ničem nechci přemýšlet a že to zkusím zase příští den v 10,“ prozradil se smíchem.

Vyhne se tak psychologickému jevu, který se nazývá decision fatigue, neboli únava z rozhodování. Ten vychází z teorie, že lidská vůle je vyčerpatelným zdrojem a při velkém napětí se unaví podobně jako sval, který po intenzivní aktivitě potřebuje regeneraci.

Bezos si všechny tyto faktory uvědomuje. „Zamyslete se nad tím, za co jste jako vedoucí placeni?“ ptal se řečnicky. „Ve skutečnosti jste placeni, abyste dělali malé množství rozhodnutí, ale za to extrémně důležitých. Nemáte se rozhodovat tisíckrát denně,“ myslí si.

Začínal s prodejem knih

Časopis Forbes aktuálně odhaduje jmění Jeffa Bezose na 164 miliard dolarů (v přepočtu 3,7 bilionu korun). Na pozici nejbohatšího muže planety tak překonal zakladatele Microsoftu Billa Gatese, který se titulem pyšnil několik let.

Bezos společnost Amazon založil v roce 1994. Zpočátku šlo o obchod s knihami, ze kterého se postupně vyvinula jedna z největších technologických společnosti světa. Bezos také stojí za leteckou agenturou Blue Origin, se kterou chce zpřístupnit cesty do vesmíru široké veřejnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

renataren ( 10. ledna 2019 12:21 )

Zapomněl na jeden nejpodstatnější detail: že zbohatl na ožebračování svým otrockých zaměstnanců... Pěkná svi.ně je to... AŤ se prachama zalkne...

Zobrazit celou diskusi