Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Amazonu chce vzít miliony lidí do vesmíru. Prodá kvůli tomu akcie

Šéf Amazonu chce prodejem akcií financovat cesty do vesmíru.
Šéf Amazonu chce prodejem akcií financovat cesty do vesmíru.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. dubna 2017
08:22

Šéf firmy Amazon Jeff Bezos chce od příštího roku nabízet turistické lety do vesmíru se svou vesmírnou cestovní společností Blue Origin. Aby je mohl financovat, bude ročně odprodávat akcie Amazonu za jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Bezos to uvedl na vesmírné konferenci v Colorado Springs. Podle aktuálního odhadu agentury Bloomberg vlastní šéf největšího internetového obchodu na světě majetek v hodnotě kolem 78 miliard dolarů (dva biliony korun).

Blue Origin chce od příštího roku nabízet jedenáctiminutové lety do vesmíru. Raketa New Shepard a kosmická kabina pro šest osob s velkými okny vynesou pasažéry do výšky více než 62 kilometrů nad zemí. Zde si cestující budou moci vyzkoušet několikaminutový stav beztíže a pozorovat zeměkouli na pozadí černého vesmíru.

Podnik provádí od roku 2015 pokusné lety bez lidské posádky. Cena letu zatím nebyla stanovena. Podle Bezose je ale cílem firmy postupně snižovat náklady tak, aby se do vesmíru v budoucnu mohly podívat miliony lidí.

Bezos není jediný, kdo pracuje na uskutečnění placených letů do vesmíru. Konkurují mu další miliardáři jako zakladatel firmy Virgin Richard Branson se svou Virgin Galactic nebo Elon Musk, šéf firmy na výrobu elektromobilů Tesla se svou společností SpaceX. Té se minulý týden podařilo poprvé vyslat do vesmíru již jednou použitou raketu a nechat ji znovu bezpečně přistát. Tento krok má v budoucnosti zlevnit a zrychlit vesmírné lety.

Bouře z vesmíru. I toto byste mohli pozorovat při výletě na oběžnou dráhu:
Video  Úchvatné video: Takhle vypadá bouřka z vesmíru.  - Twitter/Tim Peake
Video se připravuje ...

cocumysvole ( 4. prosince 2018 23:52 )

Hlavně když to nasype šišky žé?

Zobrazit celou diskusi