Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Řasy přežily 16 měsíců ve vesmíru. Nezabila je radiace ani extrémní teploty

Autor: nka - 
13. února 2017
22:20

Šestnáct měsíců přežily dva druhy řas v otevřeném kosmu připevněné na stěně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). I přes extrémní změny teplot, pobyt ve vakuu a vystavení vysoce škodlivé radiaci začaly organismy po návratu znovu růst. Oznámil to server New Scientist.

Výzkumníci pro experiment použili zelenou řasu žijící na norském souostroví Svalbard a modrou řasu z Antarktidy. Oba druhy mají dobře vyvinuté strategie přežití v extrémním chladu a suchu, což z nich činilo ideální kandidáty pro kosmické dobrodružství. V nepříznivých podmínkách si vytvoří silnou stěnu bohatou na karotenoidy, která je chrání a dává jim oranžovou barvu. Když sucha a zimy pominou, začnou řasy opět produkovat chlorofyl, zezelenají a začnou růst.

Před pobytem v kosmu tak vědci řasy vysušili, čímž se řasy v očekávání těžkých dob přepnuly do šetřícího režimu – odolného stadia spory.

Mikroorganismy poté na ISS odvezl americký raketoplán Progress. Na stanici strávily 16 měsíců v otevřeném vesmíru, připevněné na panelech překrytých pouze průhledným filtrem, který omezoval dopadající radiaci.

„Očekávali jsme, že organismy přežijí vakuum a rozdíly teplot od -20 do +50 stupňů Celsia, i UVA a UVB záření. Co nás ale překvapilo, byl fakt, že vyvázly bez úhony i po zásahu vysoce škodlivým UVC zářením,“ popsal Thomas Leya z postupimského ústavu pro buněčnou terapii a imunologii.

Několik dní po návratu se řasy začaly vracet k normálnímu životu. „Během dvou týdnů se začaly zase zelenat,“ dodal.

 Výzkumníci nyní podrobí mikroorganismy dalšímu zkoumání. Chtějí zjistit, zda vesmírná radiace nepoškodila jejich DNA, jako ji poškozuje u lidí. Slibují si, že jednotlivé složky odolných řas by se v budoucnu mohly začít využívat při výrobě opalovacích krémů nebo doplňků stravy.

Badatelé také doufají, že jejich pozorování pomůže lidstvu v kolonizování vesmíru. Řasy, které produkují kyslík a proteiny, by totiž mohly být ideálním zdrojem potravy například při misi na Mars.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi