Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blíží se doba hvězdných válek? Amerika se chystá na boj ve vesmíru

Autor: Alexandr Božilov - 
5. prosince 2016
05:48

Třetí světová válka, kde se boje odehrávají převážně ve vesmíru? To není nejnovější sci-fi z dílny Stevena Spielberga, ale pravděpodobně reálná budoucnost. Alespoň podle americké armády, která se na tuto možnost války pečlivě připravuje. Velitelství určené pro akce ve vesmíru jede na plný plyn a má už 38 tisíc zaměstnanců.

Od dob, kdy Jurij Gagarin jako první člověk v historii vzlétl do vesmíru, už uplynula poměrně dlouhá doba. Dnes se do vesmíru létá pravidelně. Astronauti tráví dlouhé měsíce na vesmírné stanici a mnoho států si vyslalo na oběžnou dráhu svoji vlastní družici. Využívání vesmírného prostoru se začíná stávat samozřejmostí.

„Kam vkročila lidská noha, tam vždy vznikl konflikt. A proto na něj musíme být připraveni i ve vesmíru,“ uvedl pro CNN šéf amerického strategického velitelství generál John Hylten. Na vesmír se totiž už ze Země dávno nehledí pouze jako na velkou neznámou, ale počítá se s ním jako s potencionálním bojištěm.

Vesmírná stanice Vesmírná stanice | Pavel Ryšlink, NASA, ČTK

Nejedná se přímo o scénáře s „hvězdnými pěchotami“, Američané se spíše obávají propracovaných kybernetických útoků, které by mohly zničit jejich družice a satelity. To by naprosto paralyzovalo základní infrastrukturu. V takovém případě by přestaly fungovat mobilní sítě, internet i televizní vysílání. Zastavil by se obchod na burze, piloti letadel by ztratili kontakt se zemí, vojenské rakety už by nebylo možné přesně navádět na cíle. A to je jen zlomek výčtu toho, co by mohlo způsobit zničení nebo poškození družic a satelitů.

Rusko a Čína jsou na vzestupu

Američané tak s obavami hledí na nové vynálezy svých největších konkurentů. Rusko už vypustilo několik satelitů „Kosmos 2499“, které jsou schopné nenápadně se přiblížit k jiné družici a tu následně poškodit nebo zcela zničit. Čína zase představila satelit „Shiyan“. Ten je vyzbrojen velkým hákem, který je schopný vystrčit nepřátelskou družici z oběžné dráhy.

O tom, že se Američané rozhodně necítí bezstarostně, svědčí také skutečnost, že speciální tým dohlížející na cizí vojenské družice čítá 8 tisíc lidí z celkového počtu 38 tisíc zaměstnanců velitelství pro vesmírné akce. Kromě monitoringu vyvíjí Amerika také nové zbraně vhodné k použití ve vesmíru. Mezi ně patří například bezpilotní raketoplány či laserové zbraňové systémy.

Někteří z nejvyšších armádních velitelů ale s ohledem na stupeň a rychlost vývoje vesmírných zbraní v Rusku a Číně varují, že USA mohou tuto válku prohrát.

Start raketoplánu Start raketoplánu | Reuters

„Byli bychom blázni, kdybychom tvrdili, že to není možné. Každý dobrý taktik vám řekne, že můžete doufat v nejlepší, ale připravit se musíte na nejhorší. Jedině tak se dá přežít,“ zhodnotil pro CNN americké šance v případné první vesmírné válce expert na vesmírné hrozby Peter Singer.

istyl ( 5. prosince 2016 09:50 )

spis : z vesmiru...kovbojsky si "osedlají" nejaky sikovny vesmirny kamen, nasmeruji na cokoliv a kamkoliv...a 100km prumer krateru - zadna mira...a muze mit hlavic, kolik chce...

tgbg ( 5. prosince 2016 09:40 )

„Kam vkročila ruská noha, tam vždy vznikl konflikt." Tak s tím jednoznačný souhlas...

deep_ass_flsting ( 5. prosince 2016 06:55 )

Dokud těmhle okupačním kur.vám tu jejich debilní zemi někdo nesrovná se zemí, tak budou pořád vyvolávat vojenské konflikty.

russoo ( 5. prosince 2016 06:15 )

„Kam vkročila Americká noha, tam vždy vznikl konflikt." Tak s tím jednoznačný souhlas...

Zobrazit celou diskusi