Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf americké diplomacie mluvil s Putinem čtyři hodiny. O Sýrii a Ukrajině

Autor: ČTK, kle - 
24. března 2016
22:16

Situace v Sýrii a cesty k řešení konfliktu na východní Ukrajině byly v moskevském Kremlu hlavním obsahem čtyřhodinového jednání prezidenta Vladimira Putina s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym. Ministr zahraničí Sergej Lavrov po ukončení schůzky novinářům řekl, že Moskva si cení pragmatického přístupu Bílého domu k rozvoji vzájemných vztahů.

Rusko na jednání podle Lavrova potvrdilo, že se dialogu s Washingtonem nikdy nevyhýbalo. Oba státy prý chápou kontraproduktivnost narušování systému dvoustranných vztahů. Dohodly se proto na pravidelných diplomatických konzultacích, které by měly být věnovány posouzení stavu dvoustranné spolupráce.

Rusko a USA se podle Lavrova vyslovily pro upevnění příměří v Sýrii a pro co nejrychlejší zahájení přímých rozhovorů mezi soupeřícími stranami o politickém urovnání v této blízkovýchodní zemi. Kerry doplnil, že oba státy se dohodly na společném úsilí o osvobození syrských zajatců.

Podrobně se Putin a Kerry věnovali situaci na Ukrajině se zřetelem na plnění minských dohod, pokračoval Lavrov. Panuje shoda v tom, že mírové dohody z Minsku jsou jedinou cestou k urovnání situace. Prvořadým úkolem je zajištění bezpečnosti a pokrok v politickém řešení krize, uvedl ruský ministr. Kerry při jednání upozornil na osud vězněné ukrajinské letkyně Nadiji Savčenkové, za jejíž propuštění se Kyjev a západní státy intenzivně zasazují.

Protiraketová obrana i KLDR

V otázkách globální bezpečnosti přetrvávají mezi USA a Ruskem rozpory, přiznal ruský ministr. Týkají se mimo jiné americké protiraketové obrany. Bylo dosaženo dohody o tom, že rozhovory o této otázce budou intenzívnější, řekl Lavrov.

Předmětem jednání byla i situace v Severní Koreji. Rusko podle Lavrova upozornilo Spojené státy, že „testy severokorejských raket by neměly být záminkou k růstu vojenské aktivity USA na východě Asie“.

Kerry za posledních 12 měsíců přicestoval do Ruska potřetí. Před besedou s Putinem jednal se svým ruským protějškem Lavrovem. V pátek odjíždí americký ministr z Moskvy do Bruselu, kde se chce poklonit památce obětí úterních teroristických útoků. V Belgii bude Kerry rovněž informovat své evropské partnery o výsledcích jednání v Moskvě.

Schůzka v Kremlu:

 

tgbg ( 25. března 2016 17:19 )

A ZASE LEZOU DO ZADKU CO JIM OBAMA PŘEKAZIL ZLOČINÉ AKCE V SYRIÍ

Miloslav123 ( 25. března 2016 12:59 )

Putin a Kerry se dohodli na pravidelných konzultacích. Ministři obrany EU se dohodli na prohloubení spolupráce, především větší výměně informací. To je dobrý začátek k naplnění budoucnosti popsané v článku: http://miloslav7.blogspot.cz/2015/01/otevreny-dopis-vsem-lidem-na-planete.html

tgbg ( 25. března 2016 09:05 )

Kerry neměl s tím fašistickým skřetem mluvit, ale hned tomu okupantovi jednu vrazit.

Zobrazit celou diskusi