Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Cesty na Mars zase o krůček blíže: Mikroby dokáží na rudé planetě přežít

Autor: Mii - 
29. ledna 2017
14:58

Až se lidé jednou ocitnou na povrchu Marsu, nepřistanou tam sami. S nimi přiletí i překvapiví pomocníci, ti budou ale až moc titěrní k zaznamenání lidským okem. Půjde totiž o mikroby, kteří dokáží kosmonautům pomoci v dýchání i odstraňovaní odpadů. Že tam budou miniaturní organismy schopné přežít, dokazuje experiment astrobiologů z Arkansaské univerzity.

Astrobiology k uskutečnění experimentu inspiroval vesmírný vozík Curiosity, jenž detekoval na Marsu přítomnosti metanu. Většinu metanu na Zemi produkují živé organismy, a tak si tým vedený astrobioložkou Rebeccou Mickolovou začal zahrávat s myšlenkou, že něco podobného by mohlo být pravdivé i pro Mars.

Metan produkuje skupina mikroorganismů nazvaných metanogeni, která se nachází například v žaludcích dobytka. Nepotřebují ke svému životu kyslík nebo fotosyntézu, takže jsou ideálními kandidáty pro život v extrémních podmínkách Marsu.

Vědci se proto rozhodli vyzkoušet, jestli by tyto mikroby skutečně podobné prostředí přežily. V laboratorních podmínkách replikovali atmosféru Marsu, teplotu a druh prostředí. Vše testovali rok na čtyřech druzích mikrobů.

Výsledky překvapily všechny přítomné astrobiology. Každý jeden druh metanogenů v podmínkách přežil, přičemž několik jich přežilo i 21 dní. To znamená, že Mars skutečně pro určité druhy mikroorganismů obyvatelný je - a nejen Mars.

Mikroby při cestě na Mars potřebujeme

Kdyby si měli astronauti na své budoucí cestě na Mars všechny zdroje dovážet, bylo by to značně komplikované a nákladné. Lepší řešení, s kterým vědci počítají, je dovézt právě mikroby, kteří se o mnoho věcí postarají. Určité druhy totiž dokáží rozložit odpad, umožnit flóře růst a jiné kritické dovednosti. Zjištění, že určité mikroby na Marsu přežijí, je tak velmi zásadní.

Při misi by ale byly třeba jiné mikroby, něž které tým z Arkansaské univerzity zkoumal. Současný experiment je nicméně první krok k větším experimentům.

Zobrazit celou diskusi