Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Narkobaron „Prcek“ mexickému podsvětí nechybí. Záplavu drog se stále nedaří krotit

Autor: ČTK, for - 
13. února 2019
08:20

Navzdory zatčení, vydání do Spojených států a nově také odsouzení narkobarona Joaquína Guzmána se drogovému kartelu, kterému muž známý jako Prcek dlouho šéfoval, Sinaloa nepřestává dařit. Napsala to ve středu agentura AP. Důkazem je podle ní rozsah nákladů různých omamných látek zaznamenaných v posledních týdnech na americko-mexické hranici.

„Ty hromady balíků fentanylu a plastové vaničky s metamfetaminem, heroinem a kokainem nijak nenasvědčují tomu, že by kartel byl oslaben, že by ztratil kontrolu nad svým tradičním teritoriem na severozápadě Mexika nebo že by jeho mezinárodní dosah omezila ztráta nechvalně známého bosse,“ tvrdí AP.

Kartel Sinaloa údajně stále disponuje sítí mezinárodních kontaktů, díky nimž může přesouvat kolumbijský kokain do Kamerunu nebo posílat mexické „kuchaře“ metamfetaminu do Malajsie. Také kontroluje přístavy, přes které proudí drogy a chemikálie potřebné pro jejich výrobu, platí chemiky a laboratoře, které materiály zpracovávají, a jeho logistický řetězec dotvářejí podplacení policisté, pašeráci a tunely pod americkou hranicí.

Narkobaronův podnik prosperuje dál

A to ani nemluvíme o armádě nájemných vrahů a vymahačů, kteří se živí vydíráním a únosy, nebo o praní špinavých peněz, zástěrkových korporacích a politických kontaktech. Možná vůbec nejdůležitější je, že Sinaloa stále ovládá to, čemu se říká ‚poslední míle‘ a prostřednictvím své velkoobchodní distribuční sítě dostává drogy do rukou gangů a pouličních dealerů ve Spojených státech,“ pokračuje AP.

„Jsou stále velkým, velkým hráčem v mexickém kriminálním podsvětí,“ řekl mexický bezpečnostní analytik Alejandro Hope. Guzmána, bývalého šéfa kartelu Sinaloa, shledala v úterý porota u soudu v New Yorku vinným ve všech deseti bodech obžaloby a je pravděpodobné, že narkobaron stráví zbytek života za mřížemi.

Pro současného šéfa kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu přezdívaného El Mayo se však podle AP nic nemění.

Zobrazit celou diskusi