Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kim dál zbrojí, utajenou základnu ukázaly satelitní snímky. Ovlivní to summit s Trumpem?

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2019
10:09

Druhý summit mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem se blíží, muži by spolu měli jednat pravděpodobně už v únoru. Hlávním tématem jejich diskuze bude detailní plán denuklearizace KLDR. Odborníci z washingtongského Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) předložili zprávu, ze které vyplývá, že Severokorejci dál pokračují v jaderném zbrojení na základně v Sino-ri, napsal deník Guardian.

Experti z CSIS se domnívají, že v KLDR je zhruba 20 raketových středisek a vojenských základen, jejichž existenci Kim Čong-un úmyslně zatajil, aby mohl nerušeně pokračovat v jaderném zbrojení. CSIS se podařilo získat satelitní snímky, které potvrzují, že v Sino-ri se jedno z těchto míst nachází.

Utajená základna

Základna v Sino-ri je na strategickém místě – zhruba 212 kilometrů severně od demilitarizované zóny, odsud odpálené rakety jsou schopny zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a americký ostrov Guam. Podle analytiků jsou tam uloženy balistické střely Nodong středního doletu, schopné nést jadernou hlavici.

„Lokace i vybavení střediska v Sino-ri přesně odpovídá severokorejské vojenské strategii,“ uvedl spoluautor zprávy CSIS, analytik Victor Cha.

USA s KLDR v klidu domlouvají summit

Americká, jihokorejská a severokorejská delegace tento týden jednají ve Švédsku o detailech nadcházejícícho summitu, k němuž by mělo dojít na konci února. Švédské ministerstvo zahraničí oznámilo, že hovory nepřerušeně pokračují dál a jsou „velmi konstruktivní“. Spekuluje se o tom, že Kim a Trump se tentokrát setkají ve Vietnamu.

Přestože se oba muži, stejně tak jako jihokorejský prezident Mun Če-in, snaží ujistit svět, že v KLDR probíhá odzbrojování, důkazy tomu nijak nenapovídají. Kim v červnu na prvním summitu s Trumpem v Singapuru podepsal vágní dohodu, na které se výměnou za bezpečnostní jistoty zavázal k denuklearizaci Korejského poloostrova, reálné kroky k ní ale ještě neprovedl.

Denuklearizace probíhá jen naoko

Ještě před schůzkou s Trumpem nechal Kim v květnu zničit hlavní jaderné testovací středisko u obce Pchunggje na severovýchodu země. Přizval k tomu i zahraniční novináře. Odborníci však upozornili, že tamní základna už neměla Kimovi co nabídnout. Oblast byla natolik poškozená, že by se stejně nemohly provádět další odstřely. Logické bylo přesunout svůj hlavní jaderný štáb jinam, což zřejmě učinil.

Kimova strategie

Základna v Sino-ri podle analytiků z CSIS navíc nikdy nebyla předmětem vyjednávání o likvidaci jaderných zbraní. „Severokorejci rozhodně nebudou vyjednávat o věcech, které oficálně nepřiznali,“ varoval Cha. „Rozehráli předem dobře naplánovou hru, cokoliv se dojedná, zůstane jim operace schopný jaderný arzenál, a to i v případě, že budou zničena všechna jimi odtajněná střediska,“ vysvětlil Cha.

Kim Čun-rak, mluvčí Sjednoceného výboru náčelníků štábů Jižní Korey, uvedl, že jihokorejská a americká armáda pečlivě sledují dění v Sino-ri a dalších místech, kde se zřejmě nacházejí tajné jaderné základny KLDR.

petrw ( 22. ledna 2019 11:18 )

Trump mu ale veri ze to není pravda

Zobrazit celou diskusi