Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš otálí se zrušením superhrubé mzdy. Danit odvody chce i v roce 2020

Autor: ČTK - 
19. ledna 2019
20:22

Vláda znovu odloží nejméně o rok snížení daní a odvodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) České televizi řekl, že kabinet chce zrušit superhrubou mzdu až v roce 2021. V příštím roce si podle něj výpadek v rozpočtových příjmech dovolit nemůže. Odklad kritizuje část opozice, ČSSD nevadí. Koaliční jednání o daních se budou konat v příštích týdnech, uvedla ČT.

„Já to spíš vidím na rok 2021, protože ten rozpočet na rok 2020 bude napjatý, takže spíš 2021. Ale určitě to chceme předložit v rámci období této vlády, řekl Babiš ČT.

O zrušení superhrubé mzdy od letošního roku ministerstvo financí mluvilo ještě loni v zimě. Tehdejší menšinová vláda ale pro návrh nenašla podporu ve Sněmovně. Loni v únoru pak ministerstvo financí předložilo návrh na zrušení superhrubé mzdy a související snížení přímých daní. Kvůli zákonu by veřejné rozpočty přišly o více než 22 miliard korun - o 15 miliard by přišel stát, o zbytek obce a kraje. Loni v září ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mluvila o snížení daní od ledna 2020.

KSČM: Odklad je trapný

Spolu se zrušením superhrubé mzdy chtělo ministerstvo financí snížit daň z příjmu, přepočteno na hrubou mzdu by klesla z 20 na 19 procent. Zákon, který zruší superhrubou mzdu, počítá i s vyššími odvody živnostníků. Nově by platili daň z příjmu 19 procent místo současných 15 procent, klesl by jim ale daňový základ i pojistné a tím i celkové odvody, uvedla ČT.

Odklad daňové reformy kritizuje část opozice, například ODS a TOP 09. Vládní ČSSD posunutí termínu podle ČT nevadí, místo toho chce mluvit o vyšším zdanění korporací. Jiří Dolejš z KSČM, která vládu toleruje, televizi řekl, že další odklad působí trapně.

Zdanění superhrubé mzdy zavedl zákon z roku 2007. Znamená to, že základem daně z příjmů u zaměstnanců je hrubá mzda zaměstnance navýšená o odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění.

Samo ( 3. března 2019 23:33 )

Už když Babiš vstupoval do politiky, bylo jasné, že mu jde o to napojit se na statní penězovod, protože jeho Agrofert měl sice velký majetek, ale také velké dluhy, které bylo potřeba splácet.

Samo ( 3. března 2019 23:28 )

Je jasné, že když říká Babiš, že odloží zrušení superhrubé mzdy na rok 2021, že tato vláda to neprovede, protože v roce 2021 bude už před volbami a ekonomika bude ještě slabší než v roce 2020 a to není vhodná doba připravit Státní rozpočet o další miliardy.

qaker ( 20. ledna 2019 21:43 )

Opět jen sliby. *** jedny. Koho volit příště? Smažky, komouše ( asi ano- kovaní vymřeli snad) nebo udělat žluté vesty? Tady to ale nejde. Půlka chce přežívat spát tisíc to nedá. Vždy poserové.

osinek ( 20. ledna 2019 11:55 )

Souhlas Zemanebureši Navíc od vstupu babiše do vlády se zvýšily dotace pro Agrofert o cca 200%. Dotace , daňové úlevy, investiční pobídky jsou totiž v kompetenci ministrerstva financí, které od vstupu Hnutí ANO do vlády bylo v rukou Babiše a pak Babišem jmenovaných ministrů financí Pilného a Schilerky!!! Není zajímavé, že největší soukromý holding v této zemi (zaměstnáva cca 34 tisíc lidí) odvádí do státní kasy (daň ze zisku) podstatně méně než dostává formou dotací, daňových úlev a investičních pobídek!!! Loni byl tento nepoměr v nerprospěch státu o víc než 200% Kdyby i jiné velké firmy tak profitovaly ze státu, tak by Česko již dávno zbankrotovalo!!! Proč zde nejsou kobliháři, aby hájili "moudrou politiku" svého guru?

osinek ( 20. ledna 2019 11:42 )

Prostřednictvím zdanění superhrubé mzdy Babiš bere z kapes lidí, kteří tvrdě makají, těžké miliardy!!!! A pak Andy čerpač ty vybrané peníze přerozděluje podle svých představ! Není zajímavé že po vstupu Babiše do vlády (za Sobotky bylministr financí) a nyní již přes rok řádí" jako premiérkse zvýšily dotace proAgrofert o cca 200% Ještě za vlády premiéra Nečase bylo rozhodnuto zrušit daň ze superhrubé mzdy (tj. nechat lidem víc peněz z jejich výdělků) do r.2016. A loni na podzim ministryně financí za hnutí ANO Schilerová prohlásila, že v r.2019 bude již konečně zrušena superhrubá mzda. A nyní velký guru Hnutí ANO zavelel žádné zrušení superhrubé nzdy-státní kasa by přišla o víc než 20 miloiard korun. A Babišovi poskoci ve vládě, včetně ministryně financí Schilerky, sklapli kufry a na své sliby a prohlášení "zapoměli" Kobliháři, co vy na to? Nevadí vám, že Hnutí ANO neplní své klíčové sliby a bere rekordní množství peněz z kapes poctivě vydělávajících daňových poplatníků?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa