Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Fašizující kavárna, prasata.“ Hradní mluvčí Ovčáček slaví 40. narozeniny, co všechno „vypustil“ z úst?

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    13. 1. 2019
    18:05

    Je zřejmě nejznámějším, ale i nejrozporuplnějším mluvčím v České republice. Kariéru začínal jako redaktor komunistických Haló novin, prošel dalšími médii, PR oddělením Lidového domu, aby zakotvil na Pražském hradě. Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana, slaví dnes 40. narozeniny. Coby hradní mluvčí proslul twitterovými přestřelkami, do prostoru dostal řadu kontroverzních označení. „Jsem vojákem v první linii, kde se střílí,“ nechává se častokrát slyšet Ovčáček. Blesk Zprávy vybraly 10 Ovčáčkových citací, které zaujaly i pobouřily.

  • 1.„Jsem trojjediný.“

    Jedno z novějších označení, které si Ovčáček sám dal. „Jsem trojjediný: prezentuji stanoviska pana prezidenta, hájím jeho stanoviska a hájím pana prezidenta,“ řekl v rozhovoru pro časopis Reflex začátkem tohoto roku. Hájil tak své mnohdy ostřejší výroky a styl vystupování.

    Do funkce tiskového mluvčího Hradu nastoupil 1. prosince 2013 a podle jeho slov byl od začátku domluven s prezidentem, že bude působit jako aktivní mluvčí, jen nesmí překročit názorový rámec, tedy pomyslnou hranici toho, co si skutečně Zeman myslí a co už je z hlavy přímo Ovčáčka.

    Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na inauguraci prezidenta Miloše Zemana (8. 3. 2018) Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na inauguraci prezidenta Miloše Zemana (8. 3. 2018) | Blesk - Jakub Poláček

  • 2.„Opilost prezidenta u klenotů vylučuji,“

    I přesto, že se stal Ovčáček mluvčím až po incidentu u korunovačních klenotů, Zemanovu indispozici pevně hájil. „Pan prezident dodržuje dietní režim, který mu byl doporučen. Opilost u klenotů vylučuju. Bylo tam hodně schodů,“ řekl během rozhovoru v DVTV s Martinem Veselovským.

    Na otázku, zdali pan prezident pije, ještě opáčil na moderátora „A vy ano?“ a pokračoval: „Na to mám odpovědět ano, nebo ne. Co chcete slyšet,“ perlil během rozhovou. Diskuzi o údajném nadměrném pití prezidenta předcházel incident ze slavnostního ceremoniálu vytažení korunovačních klenotů. Prezident vypadal po příchodu do místnosti opilý, kymácel se a těžko se mu udržovaly otevřené oči.

    Když Zeman vyšel z Korunní komory musel se opřít o stěnu. Z té nádhery se mu asi zamotala hlava. Nebo ho zase trápí zanícený palec? Když Zeman vyšel z Korunní komory musel se opřít o stěnu. Z té nádhery se mu asi zamotala hlava. Nebo ho zase trápí zanícený palec? | Blesk - Ladislav Křivan

  • 3.„Peroutkovo selhání je neoddiskutovatelné,“

    Článek „Hitler je gentleman“ pohnul českou společností, a to i přesto, že se neví, jestli vůbec někdy spatřil, nebo spatří světlo světa. Údajný pronacistický text měl podle Hradu napsat novinář Ferdinand Peroutka a uveřejnit v časopise Přítomnost. Zeman přišel s tímto prohlášení v roce 2015 u výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim. Článek se od té doby hledá. V tomto ohledu mluvčí zklamal, už ho ani nehledá.

    „Peroutkovo selhání je neoddiskutovatelné,“ vyjadřoval se ke kauze a stál si za tím, že Peroutka se podvolil režimu. Po marném hledání citovaného článku historiky, odborníky i kanceláří prezidenta ještě dodal. „Pan prezident už se omluvil za to, že se článek nepodařilo nalézti doposud.“

    „V hledání článku nepokračuji. Jsem velmi spokojen s rozhodnutím soudu, který již proběhl. Moje práce nebyla zbytečná, protože se mi podařilo objevit celou řadu mnohem více problematických článků Ferdinanda Peroutky, které byly publikovány od mnichovské dohody až do konce léta 1939. Nevidím v tuto chvíli ani důvod, proč v této záležitosti pokračovat,“ uvedl následně Ovčáček pro Český rozhlas Olomouc poté, co soud rozhodl ve prospěch žalující strany Peroutkovy vnučky. Česká republika se za dehonestaci novinářova jména omluvila.

    Údajný článek Hitler je gentleman Údajný článek Hitler je gentleman | ČTK

  • 4.Studenti na Albertově provokují

    „Akce studentů na Albertově byla jasnou a cílenou provokací!“ Tak reagoval Ovčáček po oslavách 17. listopadu v roce 2015. Reagoval tak na problémy, které nastaly během výročí Sametové revoluce u pomníku. Studenty a vzpomínající totiž policie odmítla k pamětní desce pustit.

    Studenti se svých práv domáhali marně. Pomník měl totiž „zamluvený“ prezident Zeman pro svojí chystanou akci „Blok proti islámu“. Nepomohla ani slova rektora univerzity, studenti si svíčku u pomníku prostě zapálit nemohli.

    Hradní mluvčí Jiří Ovčáček s údajným důkazem, že se mezi studenty na Albertově nacházel i aktivista, který polonahý v minulosti narušil průběh tiskovky na Úřadu vlády Hradní mluvčí Jiří Ovčáček s údajným důkazem, že se mezi studenty na Albertově nacházel i aktivista, který polonahý v minulosti narušil průběh tiskovky na Úřadu vlády | Reprofoto ČT24
  • 5.„Pražská kavárna fašizuje,“

    Jsou to už víc než tři roky, co nad Hradem zavlály červené trenýrky kontroverzní umělecké skupiny „Ztohoven“. Kromě samotného aktu spálení tohoto spodního prádla se do kauzy zapojil i mluvčí.

    „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ napsal na svůj profil. O měsíc později si na skupinu postěžoval ještě několikrát, perličkou bylo i prohlášení o tom, že mu členové této skupiny zablokovali facebookový profil.

    Pojem pražská kavárna není dosud přesně definován. Sice ho zpopularizoval nynější prezident Zeman, ale poprvé se objevil už v roce 2000. Neoznačoval ale to, co jím míní Zeman. Pražskou kavárnou jsou skupiny velkoměstských intelektuálů, kteří se zajímají o politiku a své útočiště nalézají u „latéčka“ nebo kávy. 

    Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je zpět na Facebooku. Pražské kavárně tu jisté naloží Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je zpět na Facebooku. Pražské kavárně tu jisté naloží | Facebook Jiřího Ovčáčka

  • 6.Brady vs. Zilk

    Svou životní pouť ukončil v noci na sobotu pamětník holocaustu Jiří Brady. Jeho jméno je spojeno s bojem proti režimu, se statečností během druhé světové války ale také s kauzou udělování státních vyznamenání. Bradymu byla odepřena medaile Za zásluhy poté, co se jeho synovec, bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlámou. Zeman pak popřel, že by mu medaile měla být vůbec udělena. Ovčáčkovi ale přímo, podle názorů čtenářů, zaskočila zlá slina.

    „Vzpomínáte, jak Václav Havel na poslední chvíli zrušil udělení nejvyššího státního vyznamenání Helmutu Zilkovi?“ napsal na svůj profil a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Helmut Zilk byl krátce před udělením vyznamenání vytažen z registru tajné služby Stb, proto vyznamenání nedostal. Ovčáček svůj příspěvek popřel. „Nikdy bych si je nedovolil srovnávat,“ řekl.

    Sobotka předal Bradymu medaili Karla Kramáře Sobotka předal Bradymu medaili Karla Kramáře | ČTK

  • 7.Prezident narovnal ČR páteř

    „Pan prezident narovnal České republice páteř a vrátil zemi hrdost po smutném období lokajského čecháčkovského přikrčení v režii TOP 09,“ reagoval tiskový mluvčí na výroky prezidenta pro čínskou televizi CCTV.

    Zeman v rozhovoru během své návštěvy v Číně v březnu roku 2016 kritizoval politiku minulé české vlády. Podle prezidenta vláda ČR podléhala tlaku USA a EU, zatímco během jeho fungování jedná vláda tak, aby to bylo v jejím nejlepším a vlastním zájmu.

    Prezident Miloš Zeman v Šanghaji Prezident Miloš Zeman v Šanghaji | ČTK

  • 8.Fíkus je lepší než Drahoš

    „Já slyšel, že někteří odmítli přijít, tak jsem za ně vzal adekvátní náhradu,“ řekl Ovčáček na uvítanou v televizi Barrandov a v rukách svíral květináč s Fíkusem. „Je výborný v tom, že kam ho postavíte, tam stojí. Je zároveň neškodný, protože nemá žádné názory,“ dokončil.

    Oblíbenou pokojovou rostlinu přirovnával ke kandidátovi na prezidentský post Jiřímu Drahošovi. Ten odmítl účast v debatě moderátora většiny barrandovských pořadů a podnikatele Jaromíra Soukupa. Ovčáček ale perlil i během samotné „diskuze“. „Kdybyste dal pana Masaryka pod pana Zemana, udělal byste mi velkou radost,“ usmíval se na Soukupa, když spolu vyvěšovali fotografie „prospěšných“ a „neprospěšných“ lidí na tabuli.

    Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček si do debaty na TV Barrandov přinesl fíkus Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček si do debaty na TV Barrandov přinesl fíkus | Reprofoto TV Barrandov

  • 9.„Jurečka je prostě prase,“

    Takto Ovčáček častoval bývalého ministra zemědělství začátkem loňského listopadu na svém profilu na Twitteru. Nevídaně ostrou větou „Jurečka je prostě prase,“ reagoval na příspěvek exministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten se ohradil proti jednání vlády, která odletěla z Číny i přesto, že na palubě vládního speciálu chyběl lékař prezidentovy delegace Petr Halata.

    Halata nenastoupil do letadla, které na něj podle informací čekalo asi 20 minut. Později se rozšířila zpráva o jeho úmrtí. Jurečka ve svém příspěvku napsal, že by si nedokázal představit, že by bez Halaty odletěl, dokud by nezkontroloval jeho hotelový pokoj. „Posunout odlet vládního speciálu navíc není takový problém,“ zakončil svůj příspěvek.

    Ovčáček se za svá drsná slova omluvil během rozhovoru v Jatkách 77, nikoliv však exministrovi, ale praseti. „Urazil jsem velmi užitečné zvíře, a to prasátka. Myslím, že jsem měl použít třeba hyeny,“ reagoval na moderátora, který oponoval jeho tvrzení, že nikdy nikoho neurazil.

    Ovčáček se omluvil. Ale jen praseti Ovčáček se omluvil. Ale jen praseti | Michal Protivanský/CNC / Paparazzi / Profimedia

  • 10.Lepšolidé se těší na smrt voličů

    Nový pojem, který ovládl sociální sítě, použil prezident Miloš Zeman během vánočního poselství. Rychle se ocitl i na síti dnešního oslavence. Ještě v ten den Ovčáček podle svých slov takového člověka potkal.

    „Na tramvajové zastávce, při cestě do Národního divadla, jsem se dozvěděl od jednoho z lepšolidí, že mám výrazné nadočnicové oblouky, což prý potvrzuje, že patřím do Ruska. Nejsem pro ně árijský typ. Touto příhodou se vysvětluje, proč řada lepšolidí nenávidí Izrael,“ vyskočilo na sledovatele jeho stránek.

    O čtyři dny později se pak vystřihnul s etymologií pojmu: „Už vím, co jsou lepšolidi. To je něco jako Pehe, který se těší, že během pěti let zemře 500 000 voličů Miloše Zemana,“ napsal na svůj profil.

    Podle Zemana poznáte takového člověka tak, že rád urguje ostatní a nikdy pořádně nepracoval rukama. Snaží se ostatní poučovat a svůj názor bere jako jediný a svatý.

blackhole1 ( 16. ledna 2019 08:17 )

Omlouvám se všem za své nazory,psaní v diskusích a někdy i hnusné komentáře. Jsem idiot v depresích. Už psát nebudu.Jen mě vždy do běla naštvou hnusné diskuse na téma Babiš, Zeman od hnusnych idiotů, kde se jim přeje to nejhorší a nikdo s tim nic nedělá. Slibuji, že už se vyjadřovat k ničemu nebudu, slibuji to vam i sobě. Odpuste. Omlouvám se.

pravda_boli ( 15. ledna 2019 14:31 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

blackhole1 ( 14. ledna 2019 19:40 )

Admine dekujeme.

Kalousek-Hospodin ( 14. ledna 2019 19:16 )

Konečně se ledy hnuly.

0murq ( 14. ledna 2019 18:33 )

XIIOMÓ JE KUBERA!!!!! Nevím kde se nacházíš, pitomec z koblihy tapetuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa