Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman souzní se Soukupem a zaútočil na „lepšolidi“. Hřebejk: „Ubohá nálepka“

Autor: simao - 
28. prosince 2018
11:39

S termínem „lepšolidé“ na obrazovkách mnoha svých pořadů „perlí“ majitel televize a moderátor v jedné osobě Jaromír Soukup. Za „krásný“ jej ve vánočním poselství označil Miloš Zeman, naopak mj. režisér Jan Hřebejk míní, že jde o „ubohou“ nálepku. Zeman to na sociálních sítích schytal povícero. A to částečně i od lidí, kteří se jinak prezidenta zastávají. Zařadil se Zeman svými slovy sám mezi „lepší lidi“, kteří jen ostatní poučují?

Ani během letošních Vánoc si Miloš Zeman neopomněl rýpnout do svých tradičních cílů. Novinářů či neziskových organizací. A v době zjitřené diskuse o zdanění finančních náhrad za církevní restituce přidal i církev „asi s 25 procenty důvěryhodnosti“.

„To mě přivedlo k tomu, že jsem si osvojil krásný termín lepšolidé, který jsem nedávno zaslechl. Lepšolidé jsou ti, kteří se považují za něco lepšího než my ostatní a kteří nám neustále radí, co máme dělat, a kteří své názory považují za nadřazené názorům těch druhých,“ uvedl Zeman.

Jazykovědec: Pražská kavárna vyčpěla

Bývalý ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR Karel Oliva přitom míní, že termín „lepšolidé“ má nahradit pražskou kavárnu. „To už poněkud vyčpělo. Lidé si z termínu dělají legraci, navíc podobně smýšlející lidé nežijí jen v Praze, takže je nový termín širší. Je to slovo, které je vrženo jako bláto na protivníky někým, kdo se cítí sám lepší. Kdybychom si vážili svého protivníka v debatě, nebude možné ho takto označit,“ řekl Oliva pro Aktuálně.cz.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

Zemanovo souznění se Soukupem

Kde termín Zeman zaslechl, je poměrně jisté – ve svých pořadech jej opakuje nesčetněkrát moderátor Jaromír Soukup, který za mluvčí těchto „lepších lidí“ označil kritika Zemana – Miroslava Kalouska či mladého poslance TOP 09 Dominika Feriho

Podle Soukupa „lepšolidé“ ve své sociální bublině „mají jednu univerzální pravdu a elitářsky pohrdají čímkoli, co se vymyká z koridoru kavárny“. Lepší lidé si podle něj myslí, že jediný správný názor je ten jejich. „Kdo má názor jiný, je nekorektní, nedemokratický, proruský, pročínský atd. Jakmile trochu vybočíte, už vás kádrují. Jsi volič Zemana? Babiše? Nebo snad Okamury? Ty nulo, co jsi zač, vypadni z mého světa lepšolidí,“ rozohnil se nedávno v jednom ze svých pořadů.

Na Twitteru se však objevily i postřehy, že termín, jako je zrovna „lepšolidé“, používají především různé kontroverzní weby.

Rozdělování společnosti

„Pan Soukup se snaží vytvářet nějaké falešné rozdělení na lepší a horší lidi, přičemž že bych byl lepší než někdo jiný, to si vůbec nemyslím,“ oponoval moderátorovi v reakci pro Blesk Zprávy poslanec s nezaměnitelným účesem Feri. 

O rozdělování společnosti nyní mluví i režisér Jan Hřebejk, kterému se to, že Zeman od Soukupa přejal termín „lepšolidé“, nijak nezamlouvá. „Pražská kavárna, lepšolidi, vítači... To jsou jen nic neznamenající a ubohé nálepky, které znamenají asi tolik, jako kulaci, kosmopolité, židobolševici, trockisté. Jen jde o vytváření nepřátel z oponentů. Dělalo se to už dříve, je to třeba odmítat, nepřistupovat na zlovolné nesmysly,“ zkritizoval Zemanův a Soukupův přístup Hřebejk v hojně sdíleném příspěvku na Twitteru. 

Zeman mezi „lepšolidmi“

Zeman si přitom ve svém poselství rýpl i do politických komentátorů, kteří pořádně „ničemu nerozumí“. „A tito lidé nám chtějí radit. A totéž se samozřejmě týká i neúspěšných politiků,“ vzkázal národu prezident.

Ozval se však třeba i exposlanec ANO Martin Komárek, který Zemana dříve v mnohém hájil. „Já Zemana chápu s těmi lepšolidmi. Jenže ho zradila logika. Tím, že je mistroval a zařazoval, stal se lepšočlověkem. Taky nás poučuje, koho máme poslouchat a koho ne,“ upozornil na Facebooku Komárek.

Europoslanec Tomáš Zechovský (KDU-ČSL) pak k tomu dodal: „Ti, kteří své názory považují za nadřazené názorům druhých, jsou lepšolidé. Ti, kteří nesouhlasí s vládou Andreje Babiše, jsou primitivní hlupáci. Patří tedy Miloš Zeman mezi lepšolidi?“

Další z europoslanců Jan Zahradil (ODS) naopak míní, že Zemanovi jeho političtí i mediální oponenti „tradičně baští vše i s navijákem“ a Zeman své poselství využil i tímto způsobem k „šíření svých sdělení a k mobilizaci svých příznivců“. „Tohle tedy umí jako nikdo jiný,“ míní Zahradil.

Ovčáček se čílí

Podle jazykovědce Olivy však nečeká termín „lepšolidé“ zářná budoucnost, je sestaven problematicky. „Je to kometa, která možná zazáří mezi příznivci pana prezidenta. Ale jak zaznělo ve filmu Pelíšky, dávám termínu rok, maximálně dva. Už jen samotná skladba slova – není to dobře tvořené české slovo, přípona -o nesedí. Termín pravděpodobně jazyk sám odvrhne,“ míní.

Termínu se však aktivně chytil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který v reakci na kritiku ohledně Zemanových slov během vánočního poselství na Twitteru rozezleně vzkázal z dovolené: „Děkuji mnoha a mnoha normálním občanům za příznivé reakce na Vánoční poselství prezidenta republiky! Lepšolidé už pošesté okopírovali svá ošuntělá vzteklá vyjádření. To jim ti jejich píáristé neumí vymyslet něco objevného?“

Topolánek: Miloš měl zůstat u zm*dů

Ozvala se však třeba i zakladatelka Naštvaných matek a kontroverzní šiřitelka řady hoaxů Eva Hrindová. „Už si to nepamatuju přesně, ale byla jsem jedna z prvních, co začala používat pojem ‚lepšolidé‘,“ vzkázala na sociální síti a se smajlíkem na konci dodala: „Takže si můžu říct, že ovlivňuju i prezidenta!“

Pobaven naopak není Zemanův rival z přímé volby prezidenta, expremiér Mirek Topolánek. „Já pořád v těch lepšolidech tápu. To už musí být něco jako odboj, že se to dostalo až do prezidentského projevu? Jestli neměl Miloš zůstat u těch jednodušších sdělení. Drony, kanál, k*ndy, zm*di,“ napsal s narážkou na Zemanova dřívější vyjádření. 

zacoaproc ( 31. prosince 2018 18:42 )

Pane Babiš vše nejlepší do roku 2019, mnoho zdraví a štěstí a lásky a úspěchů v osobním životě i v podnikání i v politice přeji občané ČR a děkujeme že jste. To stejné přejeme i panu prezidentovi Zemanovi Hřebejk je debil

hejhej ( 30. prosince 2018 14:17 )

Zeman souzní se Soukupem, Hřebej souzní s demokratickou žumpou. Vždy někdo s někým souzní.

Armando2 ( 29. prosince 2018 21:22 )

*** = sr.ačky

Armando2 ( 29. prosince 2018 21:10 )

Blesk si tu nechává jen tyto pochlebovačské pitomce jiné názory blokují demokratické ***.

Armando2 ( 29. prosince 2018 21:08 )

Tady s těmi pitomci se diskutovat nedá, mají hubu plnou demokracie ale v hlavě místo mozku nasráno...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa