Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko zaplaví nemocní starci, kdo se o ně postará? „Vycvičme armádu seniorů“

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
15. ledna 2019
06:15

Na rychlé a nevyhnutelné stárnutí populace Česko není připraveno, varuje expertka Dana Steinová. Podle ní se o statisíce nemohoucích zestárlých Čechů nebude mít kdo starat, protože mladší lidé budou zkrátka chybět. „Přitom je tady armáda aktivních seniorů, které bychom mohli využít. Stačí je vyškolit,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Dnes je ve starobním důchodu přibližně 2,4 milionu Čechů, za 10 let už to možná bude až o milion více. Zatímco dnes je starší 65 let přibližně každý pátý obyvatel, v polovině století to bude už každý třetí, ukazují odhady Českého statistického úřadu. Zásadní bude i to, že ve 30. letech se do seniorního věku dostanou silné ročníky z éry socialismu, takzvané „Husákovy děti“.

Národ nezadržitelně stárne. Jen za poslední dva roky přibylo bezmála 100 tisíc seniorů, což je v průměru o 4100 navíc každý měsíc. Razantně přibývá i lidí nad 85 let, kteří mají častěji zdravotní problémy a potřebují pomoc, a řádově více bude také seniorů stoletých. Zatímco dnes jich je v Česku méně než 500, podle propočtů statistiků jich už za 30 let bude více než 10 tisíc.

„Máme příliš nízkou porodnost“

Geometrickou řadou bude růst počet seniorů a zároveň bude klesat počet lidí produktivního věku, kteří se o ně budou moci postarat. Protože oni se prostě nenarodili, máme příliš nízkou porodnost. Bude to velký problém,“ upozorňuje Dana Steinová z pražského Centra celoživotního vzdělávání.

Řešení se ale podle odbornice přímo nabízí. Stačí využít penzisty, kteří jsou dostatečně aktivní, a přeškolit je. „Musíme si uvědomit, že lidé, kteří nastupují do důchodu, neztrácí svůj mentální i fyzický potenciál ze dne na den. Oni ho mají, jen už nemají možnost ho využit,“ říká s tím, že jen čtyři procenta seniorů potřebují intenzivní péči a většina z nich je soběstačná. „Mohli bychom využít armádu zdravých seniorů, kteří by pomohli,“ radí Steinová.

„Společnosti by měla vytvořit platformu pro tyto schopné a zralé seniory, kteří by byli schopni se profesně realizovat. Vznikl by odborný rekvalifikační kurz na gerontologického asistenta. Senior by byl vyškolen v sociálním právu, trénování paměti, měl by základy psychologie a zdravotního tělesného cvičení. A tito lidé by mohli být velmi prospěšní v oblasti péče o méně zdatné seniory,“ popisuje Steinová. Dodala, že už o věci hovořila s ministerstvem školství, které tento návrh zaujal.

Města nejsou na stárnutí připravena

O tom, že Česko není na rychle stárnoucí obyvatelstvo připraveno, upozornil nedávno ve studiu Blesku také ředitel seniorské organizace Elpida Jiří Hrabě. Podle něj představují velký problém už samotná města, která starým lidem nejsou přizpůsobena. Chybí lavičky, zeleň, více zastávek i kulturních a sportovních center, kam mohou senioři vyrazit s vnoučaty. „Je to o tom, jak města řeší chodníky, stanice MHD i celý vnitřní městský prostor tak, aby byl přívětivý stárnoucí věkové skupině,“ zmínil.

„Společnost stárne a je nezbytné přistoupit k plánování úprav městského prostoru,“ řekl v rozhovoru. A zdůraznil, že je nejvyšší čas to řešit. „Toto je cesta, která bude stát nějaké peníze. Ale je potřeba si říct, že Česko není chudou zemí a že má na to, aby do toho investovalo,“ uvedl Hrabě.

ViR001 ( 17. ledna 2019 01:05 )

To přízpůsobení bydlení je nutné a samozřejmé.

ViR001 ( 17. ledna 2019 01:01 )

Nojo, no. To bydlení je holt problém. A kdo na to nemyslel včas, vychází s penězi špatně. Mé náklady na vlastní byt 1+1 v Praze jsou menší, než 3 tis., včetně příspěvků do fondu oprav na společné části domu a záloh na teplo a vodu, takže celkem OK. (V r. 1995 jsme založili družstvo, koupili na úvěr celý dům od města a po zaplacení dluhů založili společenství vlastníků a byty převedli do vlastnictví. Máme vše podstatné opraveno, nové výtahy, střechu, zatepleno, nová okna atd. Prostě se staráme o budoucnost už skoro čtvrt století.)

salto ( 15. ledna 2019 14:46 )

dragomira ( 15. ledna 2019 14:43 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

avitka ( 15. ledna 2019 13:49 )

... ten nadpis nemá chybu ... pozor, pozor, Česko v budoucnu zaplaví starci... stejné jako... nevyhnutelně se blíží katastrofa...řítí se na nás kometa, co zničí celý svět!

Zobrazit celou diskusi