Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podezřelé balíčky v diplomatické poště: Konzuláty v Austrálii museli evakuovat

Autor: peb, ČTK - 
9. ledna 2019
08:55

Australská policie vyšetřuje oznámení o podezřelých balíčcích, které neznámý odesílatel zaslal na adresu diplomatických zastoupení v Canbeře a Melbourne. Několik zahraničních konzulátů v Melbourne bylo evakuováno, napsala agentura AP. Podle australských médií balíčky obsahovaly azbest.

Policie o případu nezveřejnila žádné podrobnosti a neoznámila ani, kterých zastoupení se kauza týká. Podle zpravodajského serveru 9News byly podezřelé balíčky ve druhém největším městě Melbourne zaslány na 13 konzulátů, mimo jiné na americký, britský, či německý. Česká republika má v Melbourne honorární konzulát, mezi příjemci zásilky uveden není. 

Žádné podrobnosti nejsou známy ani o motivu zásilek. Některé ze zastupitelských úřadů byly po incidentech odpoledne místního času opět otevřeny, informoval Reuters.

„Balíčky zkoumají přivolané pohotovostní složky,“ uvedla australská federální policie v krátkém prohlášení. „Okolnosti incidentů jsou předmětem vyšetřování,“ dodala policie.

Australská média s odvoláním na pracovníky zastupitelských úřadů uvedla, že zásilky obsahovaly azbest, který byl hlavně dříve používán na stavbách a který má karcinogenní účinky.

Azbest a cement v zásilkách

Americký či britský konzulát v Melbourne už potvrdily, že balíčky dostaly. Také novozélandský zdroj potvrdil, že obálku s malými plastovými sáčky obdržel také novozélandský konzulát. Zásilka zjevně obsahovala cement a azbest a slovo azbest bylo napsané také na jednom ze sáčků.

Deník Age napsal, že hasič nesoucí velkou plastovou tašku s nápisem „azbest“ byl spatřen také před jihokorejským konzulátem. Podle médií dostaly balíčky v Melbourne také konzuláty Řecka, Itálie, Španělska, Thajska, Indie, Pákistánu, Japonska, Egypta, Dánska a Švýcarska.

V okolí misí se pohybovaly vozy hasičů, policistů a záchranné služby. O žádných zraněních ani škodách na zdraví zprávy nejsou.

Zobrazit celou diskusi