Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neziskovka, která „jde“ po Babišovi: Podezření nevyvrátili. Ozvala se i kritička z Bruselu

Autor: ČTK, simao - 
3. prosince 2018
19:53

Analýza ministerstva spravedlnosti se nevěnuje konkrétní situaci okolo možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), míní organizace Transparency International (TI). Jde podle ní o obecný právní rozbor, který podezření nijak nevyvrací. Analýzu ministerstvo vypracovalo v souvislosti s případem dotací pro holding Agrofert, který Babiš vložil do svěřenských fondů. Podle uniklého dokumentu právní služby Evropské komise může být Babiš kvůli evropským dotacím pro Agrofert ve střetu zájmů.

„Analýza nijak nevyvrací námi dříve vznesená podezření. Prohlášení premiéra Andreje Babiše, ministryně financí Aleny Schillerové či ministra spravedlnosti Jana Kněžínka na tiskové konferenci po jednání vlády dne 3. prosince 2018 neodpovídají tomu, co je v analýze popsáno,“ uvedla Transparency International (TI). Podnět k Evropské komisi kvůli podezření na možný Babišův střet zájmů podala v září právě tato neziskovka.

Podle textu právní služby Evropské komise, který o víkendu unikl do několika evropských médií, by Babiš mohl být ve střetu zájmů a je podezřelý z porušení unijních pravidel kvůli dotacím pro holding Agrofert.

Babiš označil šéfa neziskovky za lháře

Samotný spor Babiše s TI je dlouhodobějšího rázu. Sám premiér Babiš letos 15. srpna na tiskové konferenci označil TI za zkorumpovanou neziskovku. „Pan Ondráčka lže a lže účelově. Pan Ondráčka je neziskovka, podle mého názoru zkorumpovaná. Pan Ondráčka dostal 8,4 milionu korun od ministerstev. Jak může Transparency, nezávislá, brát peníze od politiků, ministrů, z Bruselu a z OLAFu?“ zuřil tehdy český premiér s narážkou mj. na to, že okolnosti dotace pro farmu Čapí hnízdo vyšetřoval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Babiš po dnešním zasedání vlády řekl, že Česko nebude žádné peníze Bruselu vracet, protože k tomu není nejmenší důvod. Analýzu, kterou zveřejnil ministr spravedlnosti Kněžínek (ANO), hodlá poslat Evropské komisi.

Podle právníků EU má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Babiš a česká vláda podobnou interpretaci odmítají. Podle vlastní analýzy českého ministerstva spravedlnosti premiér ve střetu zájmu není.

Ondráčka: Babiš zůstal ovládající osobou

Šéf TI David Ondráčka přitom již v srpnu upozorňoval, že se Babiše nebojí a že pracují na kauze, která může znamenat jeho politický konec. Řekl to v rozhovoru pro Info.cz.

„On (Babiš) zejména to obrací zpětně do nějakého osobní boje a útočí poměrně tvrdě, ale pro mě je to normální způsob fungování, my jsme v minulosti chodili do konfliktu s premiéry nebo ministry, počínaje Zemanem, Topolánkem, Nečasem, Grossem nebo Sobotkou, pokud tam ten důvod byl, do toho jít nebo pokud byl důvod ke kritice nebo nějakým podnětům,“ říkal Ondráčka.

Již tehdy otevřeně varoval před Babišovou „koncentrací moci“ a údajně pokračujícími „střety zájmů“. „Podle nás jednoznačně plyne, že on dál zůstal ovládající osobou, právním termínem uživatelem konečných výhod, konečným majitelem, což podle nás je porušením jak českých, tak evropských předpisů,“ uváděl ke svěřenským fondům Ondráčka.

Babiše prý v roce 2013 bojovník proti korupci Ondráčka odmítl, když údajně dostal nabídku jít do vlády coby ministr vnitra. K aktuálnímu dění dodává: „Kdybych se bál, tak to dělat nemůžu. Strach nemám.“

Babiš: Vylučuji, že bych měl střet zájmů

„Žádná krize není. Není žádná krize. Všechno je podle českých zákonů, všechno je v pořádku,“ uvedl dnes po jednání vlády Andrej Babiš. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) premiéra hájila: „Z našeho úhlu pohledu skutečně není pan předseda ve střetu zájmů.“

Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády s ministry Kněžínkem a Dostálovou (za ANO) (3.12.2018) Andrej Babiš (ANO) po jednání vlády s ministry Kněžínkem a Dostálovou (za ANO) (3.12.2018) | ČTK

Babiš tak nadále tvrdí, že o žádný střet zájmů v jeho případě nejde. „My jsme zveřejnili analýzu, můžete si ji dohledat. Ta analýza mluví jasně, že to tak není,“ hájí se nadále Babiš.

„Já jsem jasně vyloučil – a to je právnická záležitost – že nejsem ve střetu zájmů. Bavíme se o střetu zájmů. A vylučuju. Nemám střet zájmů. (...) 16. října 2018 jsem psal jasně komisařům (Guenterovi) Oettingerovi a (Corině) Cretu (...) Všechny analýzy, které byly provedeny za nás, jsou v pořádku. Stanovisko komise není a pokud bude, budeme na něj reagovat,“ uvedl také Babiš.

Podnět se týká toho, že má být Babiš konečnou osobou, která čerpá výhodu ze svěřenských fondů. „Z hlediska právního, které jsme analyzovali my, to znamená z hlediska zákonu o střetu zájmů otázka toho, kdo je beneficientem, není rozhodná,“ říkal dnes ministr Kněžínek.

Eurokomisař čeká na novou odpověď z Česka

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger přitom nyní po podnětu Transparency International očekává v příštích dnech či týdnech odpověď na nový dopis, kterým se kvůli možnému střetu zájmů premiéra Babiše v pátek obrátil na českou vládu. Oettinger to dnes uvedl v diskusi na výboru pro rozpočtovou kontrolu evropského parlamentu.

Evropská komise bude podle něj v této věci postupovat s patřičnou rychlostí. „Je třeba to vidět v rámci nového finančního nařízení a faktu, že od srpna letošního roku platí vůči konfliktům zájmů přísnější přístup. Finanční nařízení se týká každé členské země, každého příjemce, každého občana, ať je malý nebo velký,“ upozornil komisař.

„Dopis jsme odeslali, doufám, že odpověď dorazí v příštích dnech či týdnech,“ uvedl Oettinger, který také zdůraznil, že komise bude v této věci postupovat přesně v souladu s platnými předpisy a „sebekriticky zhodnotí“ i vlastní právní pozici. Europoslance proto komisař dnes žádal o určitou míru strpení. „Nebudeme otálet, ale ty kroky nějakou dobu zaberou,“ upozornil s tím, že detailní odpovědi by parlament mohl slyšet už příští týden.

Hrozí prý úhrada nejméně části ze dvou miliard

V materiálu právní služby Evropské komise se píše, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny v letošním roce. „Nic se nebude vracet,“ tvrdil však dnes rozhodně Babiš.

Babišova kritička z Bruselu: Pozor na precedent

O to, aby se téma dostalo na nejbližší plenární jednání EP, usilují evropští Zelení a je možné, že je podpoří i další frakce. Případ českého premiéra Babiše se do jisté míry stává precedentem, upozornila dnes na jednání výboru jeho předsedkyně Ingeborg Grässleová.

Stížnosti české Transparency International totiž přinutily komisi poprvé řešit konkrétní dopad pravidel pro střet zájmů platných teprve od letošního srpna. Oettinger dnes také europoslancům z kontrolního výboru připomněl, že s premiérem Babišem je spojeno několik různých věcí, nejen aktuální reakce na podnět TI.

Komisař Oettinger také dnes podotkl, že věc nyní řeší české orgány, neboť zatím stále není funkční Úřad Evropského veřejného žalobce (EPPO). Instituce, na jejímž zřízení se shodla většina unijních zemí včetně ČR, bude mít pravomoc vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující nebo ohrožující rozpočet EU. Fungovat by měla do konce roku 2020.

Analýza z Česka Babiše hájí

České ministerstvo spravedlnosti nyní uvádí, že zákon o střetu zájmů zakazuje poskytovat dotace nebo investiční pobídky společnostem, ve kterých veřejný funkcionář nebo jím ovládaná osoba vlastní alespoň čtvrtinový podíl. Podle zákona o obchodních korporacích ale ovládanou osobou může být pouze obchodní společnost, nikoli svěřenský fond.

Podle tohoto výkladu by tedy svěřenské fondy, které spravují majetek Agrofertu a rozhodují o fungování holdingu, nemohly být ovládány Babišem podle toho, jak zákon vysvětluje slovo ovládání. Ministerstvo také uvádí, že zákon o střetu zájmů by se mohl vztahovat na svěřenský fond v případě, kdy tento fond ovládá konečného příjemce dotací. V takovém případě by se zákonné omezení vztahovalo na správce fondu, nikoli na osobu, která do fondu vložila majetek.

Neziskovka: Vyvrací to Babišova tvrzení

Podle TI ale analýza v závěru výslovně připouští, že prostřednictvím svěřenského fondu může veřejný funkcionář uplatňovat rozhodující vliv v jiném subjektu v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Organizace se domnívá, že při určitém nastavení vztahů ve svěřenském fondu může rozhodující vliv uplatňovat i obmyšlený či zakladatel, což by však muselo být vždy předmětem zkoumání v každém jednotlivém případě.

„Analýza dále jednoznačně poukazuje na to, že u posuzování rozhodujícího vlivu nezáleží na tom, zda je tento vliv reálně uplatňován či nikoli. Postačí reálná možnost ho uplatnit. Uvedené skutečnosti vyvrací mnohá tvrzení Andreje Babiše – že svůj vliv reálně nevykonává, jelikož na to nemá ani čas. To však není dle uvedeného vůbec podstatné,“ dodala Transparency International.

monhtik ( 4. prosince 2018 12:04 )

Babiš zřejmě šlápl neziskovce na kuří oko a její šéf hned zakejhal ozval jako postřelená husa. Dejte již konečně Babišovi pokoj, vadí vám, že dělá něco pro nás prosté, občany, že přivřel penězotok darebákům z ODS, TOP, Starostů, KDU ČSL atd. Uvědomte si, že nikdo z politiků z uvedených stran za celou dobu co se tam drží neudělal pro prosté občany ani ťuk. Když se hlasuje zda navýšit mrzké důchody, které v naši zemi jsou, jsou mnozí proti, zato když se hlasuje o navýšení jejich platů o desetitisíce to jsou okamžitě pro všemi deseti, klidně zvednou pro jistotu obě ruce. Uvědomte si konečně, že nejde o Čapí hnízdo, Agroferet, nebo dotace, ale o Babiše samého. Někomu setsakramentsky vadí, kdoví, kdo ty pacholky z opozice řídí. Jim nejde o nás občany ani o Čapí hnízdo atd. Jde jim jen a pouze o jejich kapsu.

marmat ( 4. prosince 2018 11:36 )

murQ/Qmur : A rozhodně stačí depka, co vám implantoval Kalousek s Fialou....nesmíte být takový "bašťoun" ...A taky víc číst udáte to i v Lepší trollí společnosti

bayI ( 4. prosince 2018 02:23 )

On Vás zde jistě nečte a proč mu onikáte.

borka30 ( 4. prosince 2018 00:41 )

Pane Babiši, kolik jim stát platí z našich daní?

murQ ( 4. prosince 2018 00:07 )

Pandy jsou milé , je článek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa