Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

5 týdnů dovolené pro všechny Čechy? Ministryně se přely a Babiš se divil

Autor: ČTK, simao - 
3. prosince 2018
17:19

Povinností zaměstnavatele jsou 4 týdny dovolené, komunisté navrhli 5. Podporuje to i ministryně Jana Maláčová (ČSSD), jenže vláda se na tom dnes neshodla. Šéfka resortu práce a sociálních věcí však věří, že jsme přesto pěti týdnům dovolené pro všechny blíže. 25 dní dovolené mají již dnes např. v Rakousku, ale také Skandinávii. O počet týdnů dovolené se na vládě strhl dle premiéra Andreje Babiše (ANO) „klasický souboj pravicových Nováková–Schillerová vs. levicová Maláčová“.

Vláda dnes nevyslyšela doporučení legislativců nepodporovat návrh poslanců KSČM na prodloužení základní výměry dovolené pro zaměstnance z nejméně čtyř na pět týdnů. Kabinet k předloze nepřijal žádné stanovisko, protože hlasováním neprošel návrh na neutrální postoj, ale ani na zamítnutí.

Schillerová či Nováková proti

Proti předloze se v připomínkovém řízení postavila mimo jiné ministerstva financí a průmyslu a obchodu vedená nominantkami hnutí ANO – Alenou Schillerovou a Martou Novákovou.

Ministryně financí Schillerová argumentovala před zasedáním vlády proti návrhu také tím, že zaměstnanci v případě uzákonění nároku ztratí dosavadní benefity, včetně například volných dnů na stonání. Komunističtí poslanci tvrdí, že pětitýdenní dovolená by neměla „výrazné dopady“ na podnikatelské prostředí. Už nyní podle nich mnoho podnikatelů poskytuje zaměstnancům jeden týden dovolené navíc formou benefitu nebo přímo v pracovní smlouvě.

Byl Babiš pro?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) novinářům řekla, že bude usilovat o dohodu ve Sněmovně. Uvedla, že pro návrh byli vedle všech pěti ministrů za ČSSD dva zástupci hnutí ANO včetně premiéra Andreje Babiše.

„Návrh jde to Poslanecké sněmovny bez stanoviska vlády, což lze považovat, jak správně podotkl ministr Kněžínek, za souhlasné stanovisko,“ uvedla Maláčová. Bude se podle ní dál „politicky vyjednávat“.

„Je zajímavý, že víte, jak jsem hlasoval,“ reagoval na tiskovce po jednání vlády Babiš. „Já jsem nevěděl, že se to zveřejňuje. Nová informace,dodal.

Premiér: Není potřeba do toho firmám mluvit

Podle premiéra to byl dnes na vládě „klasický souboj pravicových Nováková–Schillerová vs. levicová Maláčová“, kdy si obě strany vyměnily různé argumenty. „Mluvilo se o tom, že je to pracovní benefit, že si to mají dojednat odbory a že už dneska máme sick days. A že už to firmy dávají, že 70 procent firem to dává. Takže tam byla kritika, že zase něco regulovat, proč bychom měli znovu zase firmám něco nařizovat,“ podotkl Babiš. 

„Je to na nich a já si myslím, že dneska ta situace na trhu práce je jednoznačná, že ty firmy pro to, aby měly ty zaměstnance a aby je motivovaly, tak to používají. Já myslím, že není potřeba zase, abychom jim my do toho mluvili. Takže ve finále vláda k tomu nezaujala stanovisko a má to samozřejmě dopad na malé a střední firmy. A já myslím, že Poslanecká sněmovna o tom bude určitě dlouho diskutovat,“ doplnil premiér.

Maláčová: Jde o náš slib

Maláčová dnes připomenula, že pětitýdenní dovolená byla jedním ze slibů sociální demokracie před říjnovými komunálními a senátními volbami.

„5 týdnů dovolené pro všechny? Na dnešním ranním jednání vlády jsme se přiblížili zase o kus dál k naplnění našeho slibu. Jsem ráda, že se bod po bodu daří realizovat program ČSSD,“ uvedla přes nesouhlas části vládních kolegů Jana Maláčová po dnešním jednání Babišova kabinetu.

Chtějí změnu od roku 2020

Komunisté chtějí podle zdůvodnění srovnat základní výměru dovolené s dovolenou zaměstnanců, jejichž odměňování je závislé na státním rozpočtu. Tito zaměstnanci mohou čerpat pět týdnů ročně už nyní.

„Současná právní úprava tak vytváří nerovnost zaměstnanců z hlediska nároků na dovolenou, když u ostatních zaměstnanců je zaručen nárok na dovolenou v rozsahu pouze čtyř týdnů a prodloužení dovolené je pak ponecháno na vůli zaměstnavatele,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Možnost prodloužení základní výměry dovolené zaměstnavatelem by předloha ponechala. Novela nemění délku dovolené učitelů a akademických pracovníků vysokých škol, která činí osm týdnů. O předloze rozhodnou zákonodárci. Předkladatelé chtějí, aby byla účinná od roku 2020.

Komora: Náklady zaměstnavatelů vzrostou o miliardy

Proti prodloužení základního nároku na dovolenou vystupuje Hospodářská komora s tím, že náklady zaměstnavatelů by po aktualizovaném propočtu vzrostly zhruba o 35 miliard korun. Zvýšení výměry dovolené podle komory mzdové náklady zvedne hned dvakrát – vedle dovolené pro jednoho zaměstnance totiž bude muset zaměstnavatel vyplatit mzdu dalšímu, který bude pracovat místo zaměstnance na dovolené.

„Nevidíme důvod, proč by se mělo povinně uzákonit pět týdnů dovolené, obzvlášť pokud si hlavně malé a střední podniky na tento benefit nevydělají. Požadavky odborářů spolu s komunisty jsou mimo realitu situace ve firmách,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Němci 24 dní. Jak to mají jinde?

Jak jsou na tom v porovnání s Českem okolní státy? Třeba Němci mají ze zákona 24 dnů (bez dne pět týdnů) dovolené, v řadě podniků si však odbory vyjednaly dnů celkem 30, tj. 6 týdnů dovolené.

V Evropě obecně platí, že zaměstnanci mají nárok zhruba na 20 dnů placené dovolené. Její délku ale ovlivňuje i kolektivní vyjednávání. U některých profesí jsou tak nároky vyšší. A objevují se i místní specifika. „V zemích, jako je Maďarsko a Slovensko, platí, že čím starší je zaměstnanec, tím více dovolené má. Nadstandardní doba dovolené je také obvykle poskytována státním zaměstnancům v rámci jejich balíčku sociálních výhod,“ upozorňuje Michal Novák z pracovního protálu Profesia.cz pro Moneymag.cz.

Podle tohoto portálu mají nejvíce dnů dovolené ze zákona dáno Britové (28 dní), ze sousedů Česka jsou za nimi nejblíže Rakušané s 25 dny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa