Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Ani Babiš není politicky nesmrtelný. Jeho kauzy škodí ale hlavně TOP 09

Autor: Petr Holec - 
6. prosince 2018
05:20

Poslanci se znovu sešli nad návrhem státního rozpočtu pro příští rok, tentokrát nad svými vlastními přesuny peněz. Ty obvykle slouží k „nákupu“ jejich vlastních voličů a v případě opozice taky k mediálnímu lynči vlády. Ani tentokrát poslanci neudělali výjimku, když se znovu opřeli do vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) a nejvíc samozřejmě do něj samotného.

Premiér zákonodárcům už předtím nahrál. Za prvé vláda ve Sněmovně přehlasovala senátní veto a odsouhlasila si, že může do rozpočtu libovolně rozpustit i 22 miliard z Fondu privatizace, který plní hlavně dividendy polostátního ČEZ. A za druhé už předtím unikla do médií část zprávy Evropské komise o Babišově údajném střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert.

Premiér a šéf ANO sice akcie svých firem převedl do svěřenského fondu, letos se ale změnila legislativa EU a právě podle ní by Babiš mohl být ve střetu zájmů a Česku tak údajně hrozí vracení části dotací celkem za 2,1 miliardy korun. Premiér a šéf ANO to sice odmítá, nejen Piráti to ale jako obvykle ženou až do Evropského parlamentu. Ten o tom sice nerozhoduje, jeho „apel“ na Evropskou komisi by ale celou věc dál živil přinejmenším mediálně.

Pro Babiše by určitě nebylo vracení dotací do Bruselu reputačně nejlepší, i voliči mají ze všeho nejradši peníze. Navíc sám rád opakuje, že šel do politiky i proto, aby politici už dotace nekradli. Možná by proto znovu vše vyřešil stejně jako předtím s padesátimilionovou dotací pro Čapí hnízdo, jíž firma Imoba nakonec vrátila, protože politické náklady byly moc vysoké.

Více skandálů, více voličů

Babiš zdánlivě neměl nejlepší poslední týdny, když zprávě o dotacích předcházelo ještě toxické video s jeho údajně uneseným synem, nakonec ale může sám zase slavit. Nejdřív průzkum agentury Kantar CZ, dělaný pro Českou televizi během této kauzy, ukázal, že nejvíc posílila právě ANO, zatímco většinu opozice včetně vládní ČSSD a polovládních komunistů oslabila.

Teď to samé víceméně potvrdil i poslední průzkum STEM. Ten sice ještě ve svých číslech nezohlednil „kauzu dotace“, ANO ale připisuje téměř 36 procent. To je ještě o tři procentní body víc než čísla Kantaru CZ a v podstatě se to rovná někdejšímu rekordnímu volebnímu zisku ODS z roku 2006. Podle šetření CVVM se Babiš navíc drží v čele hitparády politiků, tady ale většina dat pochází z doby před kauzou údajného únosu syna. Sečteno podtrženo tedy poslední horké týdny Babišovi přinesly samé dobré zprávy, stejně jako už několikrát předtím.

Šéf ANO určitě není politicky nesmrtelný. Nějaké spory o dotace, podivná videa nebo trestní ani soudní stíhání, jak teď ukazuje i soud stále populárního hejtmana STAN Martina Půty kvůli údajné korupci, ho ale určitě nezabijí. Zatím ovšem zabíjejí hlavně TOP 09, z čehož těží ODS a Piráti. Takhle to její bývalý šéf a poslední dobou největší protibabišovský křikloun Miroslav Kalousek, jenž si rád říká stratég, určitě nechtěl.

 

 

 

marmat ( 6. prosince 2018 18:27 )

Přečtěte si MF, nebo Lidové noviny...jste VEDLE, jak ta jedle (100%) jako Euro-poslanec Zahradil u Soukupa tento týden !

marmat ( 6. prosince 2018 18:18 )

"Jeho kauzy" jsou KONSTRUKCE opozice...škodí, když se deno-denně omílají ve všech mediích, PS a aby toho nebylo málo, tak se to udá ( hrdými udavači) až do Bruselu a rozešle evropským deníkům !!!Nic jiného, než intriky tohoto kalibru ČR neškodí !

marmat ( 6. prosince 2018 17:57 )

Přesto,že je Čapí, tak těch 50.milionů dotace opravdu "zakukalo" do stavby!!! NIKDY o něj nešlo...Kdyby to byl tunel=šla by dotace na plachetnici v Maroku, ale byl by asi historicky ze všech tunelů ten NEJMENŠÍ!!!

kradlous ( 6. prosince 2018 15:46 )

Kradlousek s Tup09 to je jedna fraška.Je s podivem že mají tu drzost se 4% voličů stále dělat problémy a ostudu.

Actimel ( 6. prosince 2018 12:14 )

Zobrazit celou diskusi