Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš válcuje politické soupeře, Okamurovi s Bělobrádkem lidé nevěří

Autor: ČTK, FiM - 
4. prosince 2018
19:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) si to u Čechů zatím stále „nerozházel“. Naznačuje to listopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Babišovi podle něj důvěřuje 40 procent lidí, lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi pak každý třetí. Na chvostu žebříčku důvěryhodnosti skončil naopak šéf SPD Tomio Okamura a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Nicméně většinu dat výzkumníci nasbírali před 12. listopadem, tedy ještě před vypuknutím aféry kolem údajného únosu Babiše mladšího na Krym.

„U všech zkoumaných představitelů nedůvěra více či méně výrazně, avšak vždy statisticky významně převážila nad podílem vyjadřované důvěry, “ uvedlo CVVM. Upozornilo také, že v porovnání s květnovým průzkumem vzrostla nedůvěra u většiny zkoumaných politiků.

Nejvýraznější byl růst nedůvěry u Jiřího Zimoly (ČSSD), který v době sběru dat rezignoval na funkci statutárního místopředsedy ČSSD, a u předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. Zimolovi stoupla nedůvěra o devět procentních bodů na 44 procent, Pospíšilovi o osm procentních bodů na 49 procent. Shodně o sedm procentních bodů se zvýšila nedůvěra v místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka na 53 procent a v předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka na 51 procent.

Nadpoloviční nedůvěře lidí „se těší“ také šéf komunistů Vojtěch Filip s 58 procenty, Babiš s 55 procenty a předseda ODS Petr Fiala s 51 procenty. Přesně polovina lidí nevěří lídrovi hnutí STAN Petru Gazdíkovi, nedůvěru 49 procent má vedle Pospíšila ještě Ivan Bartoš (Piráti).

Ivan Bartoš si ale oproti květnu nejvíce polepšil v důvěře, a to o pět procentních bodů, na v úvodu zmíněných 33 procent. Většina dalších politiků si zachovala stejnou důvěru jako v květnu. Okamura (SPD) tak jako třetí nejdůvěryhodnější zůstal na 31 procentech, následují Fiala (ODS), Faltýnek (ANO), Filip (KSČM) a Bělobrádek (KDU-ČSL), kterým shodně věří 23 procent lidí. Důvěru 22 procent voličů pak mají Pospíšil (TOP 09) a Hamáček (ČSSD).

CVVM se lidí dotazovalo v termínu od 3. do 15. listopadu a výzkumu se zúčastnilo 1104 lidí straších 15 let. Do pondělí 12. listopadu se uskutečnilo 96 procent všech rozhovorů. „Výsledky důvěry stranickým představitelům tedy nereflektují politické události nastalé po tomto datu,“ upozornili autoři průzkumu.

Video  Babiš na tiskovce: Útok na novinářky a Piráty na „drogách“  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

luder ( 5. prosince 2018 21:09 )

Horké chvilky Miroslava Kalouska! https://youtu.be/2ZK1HQuDZk4

marmat ( 5. prosince 2018 19:58 )

cezar8: Ok spokojenost...Nikoho z nás by ani nenapadlo , že opozice si dá za 1 rok tolik VLASTNÍCH GÓLŮ !!!Babiš zestárnul, ale je vedle nich absolutní vítěz. Jak uboze se hyeny prezentují, snad dodnes ani netuší...Nevídané samožerství

cezar8 ( 5. prosince 2018 16:57 )

Jsem velice spokojen, ještě pár nějakých smyšlených kauz a Babiš má 50% a můžete se jít klouzat práskači. Ten dobrý muž pan Bartoš si pak ze vzteku snad oholí tu svoji pěstěnou hlavičku a pana profesora Fialu si vezme s sebou, může třeba uklízet sníh.....a to jsem si dnes dal jen dvě decka pro radost ....

barracuda.sro ( 5. prosince 2018 00:29 )

Pro hlupáka každý hloupý. Ztráta času reagovat na něco tak primitivniho jak jsi Ty.

madag ( 4. prosince 2018 22:37 )

Věří i jiným, jen u Babiše nabyly hlásky babek a matek co mu skočily na špek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa