Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Piráti i Pospíšil chtějí Agrofertu stopnout dotace z EU. Faltýnek: Hodně štěstí

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. prosince 2018
17:30

Piráti požadují zastavit eurodotace pro holding Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády podle nich o dotacích rozhoduje a zároveň je pobírá, podobné obavy podle neoficiálních informací panují i na půdě Evropské komise. Dotace by holdingu stopl i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti. Naopak ČSSD, komunisté či SPD vyčkávají a mluví o spekulacích. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Pirátům ironicky popřál mnoho štěstí.

Premiér Babiš(ANO) kvůli Agrofertu a ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) kvůli rodinnému podnikání v zemědělství. To jsou podle Pirátů vysoce postavení čeští politici ve střetu zájmů. „Jednotlivé orgány se nám doslova vysmály, například ze SZIF (Státního zemědělského intervenčního fondu) nám odpověděli, že je vše naprosto v pořádku,“ popsal debatu s českými úřady předseda nové parlamentní strany Ivan Bartoš

„Já přeji Pirátům v jejich tlacích mnoho úspěchů,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv ironicky Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO. „Výzvy k pozastavení dotací, to jsou nesmysly,“ dodal k debatě, která se rozjela poté, co se v trojici předních evropských deníků objevily závěry právníků Evropské komise. Podle nich je český premiér ve střetu zájmů.

Sdílnější už byla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), pod jejíž rezort spadá například auditní orgán. „Úřad, který já spravuji, bude vždy postupovat podle zákona, ať už podle českých, nebo také evropských. Kdyby mělo dojít k porušení, tak o tom budeme muset být uvědoměni, dostat například dopis, abychom provedli korekci,“ řekla.

Šéf ODS Fiala: Babiš má velký střet zájmu

Opozice ale využila další možnost, jak si na Babiše „posvítit“. Předseda nejsilnější nevládní strany označil Babišův střet zájmů za velký. „Projevuje se i v tom, že ani lidé, ani on nedokáží dnes rozlišit, kdy mluví z pozice obviněného, kdy z pozice otce obviněných dětí a kdy jako předseda vlády,“ rýpl si Petr Fiala (ODS)

„V posledních dnech se ukázalo, že to vlastně neví ani Evropská komise, kdy vystupuje jako příjemce dotací, a kdy z pozice předsedy vlády, kde má možnost přidělení dotací ovlivňovat,dodal šéf ODS.

To komunisté i SPD „kryjí Babišovi záda“. „Případný střet zájmů v souvislosti s čerpáním dotací z EU pro firmu Agrofert jsou zatím pouhé spekulace. Je třeba vyčkat na oficiální vyjádření Evropské komise. Současný tlak a útoky na premiéra Babiše jsou mimo jiné důsledkem jeho politiky sezení na dvou židlích. Vzal do vlády ČSSD, aby nezlobil v Bruselu a Berlíně, zároveň se pokouší dělat vlastní politiku, což ale s ČSSD nepůjde,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Za jeden z právních názorů pak označil stanovisko právníků Evropské komise předseda komunistů Vojtěch Filip. Práci Pirátů označil za „bonzování“.

ČSSD opět s kritikou premiéra váhá. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové by měla strana vyčkat na oficiální vyjádření Evropské komise. „Neměli bychom mít rychlé úsudky. Reagujme na to, až tady bude ucelená informace,“ řekla vyhýbavě v reakci na uniklé závěry právnického týmu Komise.

Pospíšil: Agrofert bychom měli odstřihnout

S názorem Pirátů souhlasí exministr spravedlnosti a nyní předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Ta kauza dneska nabývá takových rozměrů, i po včerejším jednání výboru Evropského parlamentu pro finanční kontrolu, že by měly být finanční toky do Agrofertu přerušeny,“ míní. Analýzu ministerstva spravedlnosti, která stojí za Babišem, označil za „politickou“. Jan Kněžínek (za ANO) prý poskytuje premiérovi „alibi“.

„Vystupování bývalých zaměstnanců Agrofertu je někdy skutečně podivné. Když jsme měli na výboru komisaře Oettingera odpovědného za rozpočet EU, tak jsme snad poprvé viděli na Výboru pro evropské záležitosti pana Faltýnka, který bojoval za dotace pro zemědělství, bojoval za nezastropování dotací. To je věc, která vyloženě prospěje Agrofertu a podobně velkým firmám. Ten střet zájmů jsem tady zažíval v přímém přenosu,“ připomněl minulost pravé ruky Andreje Babiše také předseda poslanců STAN Jan Farský.

Holding Agrofert je od roku 2014 ve svěřenském fondu Andreje Babiše podle zákona o střetu zájmů. Fond ovládá mimo jiné jeho manželka nebo trojice spřátelených právníků.

marmat ( 5. prosince 2018 21:19 )

Piráti jsou ještě hloupější, než se zdálo....Protože UDAVAČ nikdy nikomu neimponuje, když udává "RODINU"...ani Policii , natož komisařům v EU

marmat ( 5. prosince 2018 13:58 )

„Já přeji Pirátům v jejich tlacích mnoho úspěchů,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv ironicky Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO. „Výzvy k pozastavení dotací, to jsou nesmysly,“ NÁDHERNÁ NOBLESA + SHOVÍVAVÝ NADHLED !!!

iFender ( 5. prosince 2018 13:11 )

Co chteji ti dva a nejenom dva "DARMOSLAPOVE" ??? Agrofert.cz zamestnava (2014) 33.778 pracovniku.Takze jini dotace dostanou a Agrofert ne.Konkurence si mne ruce a muze to paralyzovat cely potravinarsky retezec v CR. Muze se stat,ze prijde "cizak" a zacne nam urcovat ceny.To ovsem Piraty a TOP 09,ODS,KDU-CSL a Stan nezajima,osud lidi teto stezejni firmy a potazmo obyvatel CR je jim lhostejny.

marmat ( 5. prosince 2018 10:45 )

Nedopočítáte se, ani v PS, ani na náměstích, ani Slonkovejch a neziskovek typu TI Ondráčky!§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

marmat ( 5. prosince 2018 10:43 )

Dokáže KDOKOLIV zde, či jinde vyčíslit čas a peníze , které "věnovala" opozice na likvidaci nové strany ANO (od jejího začátku) až po dnešní hon a pravidelné intriky s cílem vyvolat PUČ ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa