Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dceru proháněl na kurtu princ, vzpomíná Babiš na Maroko. Teď tam „prožene“ migranty

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. října 2018
17:30

Patří mezi historky, které Andrej Babiš (ANO) čas od času přidá k dobru. Mezi jeho vzpomínkami na působení v Maroku před revolucí hraje jistý prim ta, jak jeho dcera Adriana hrála tenis se synem krále Hasana II. Babiš o tom mluvil i v pondělí před podnikateli při zahájení strojírenského veletrhu. A připomněl, že se do Maroka sám chystá, mj. kvůli migraci. Vycestovat pak chce i do Alžírska.

Andrej Babiš a Maroko. Tohle spojení přetřásají čas od času nejen kritici šéfa ANO, ale i on sám. Působil tam před revolucí, zastupoval tam 15 podniků zahraničního obchodu a na „misi“ tam s ním vyrazila i jeho první rodina.

Jak Babiš do Maroka vycestoval

Babiš ve svém stručném životopise, který publikoval již před vstupem do vrcholné politiky, vzpomínal na to, že jeho hlavním cílem bylo za komunistů vycestovat. „Měl jsem výhodu v tom, že Petrimex nakupoval fosfáty ve francouzsky mluvících zemích jako Maroko, Alžír, ale také z Egypta, Jordánska a Sýrie. Mnoho lidí francouzsky neumělo, takže jsem se stal kádrovou rezervou na vycestování buď do Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Po osmi letech čekání se mi splnil sen a na podzim 1985 jsem byl vyslán jako delegát Petrimexu do Maroka,“ vzpomínal Babiš.

I v Brně se nyní dostal k historce o svém dceři a synovi krále, kterou např. v roce 2015 vyprávěl Hospodářským novinám. Tehdy takto: „Když jsem byl v Maroku, moje dcera hrála tenis se synem krále Hasana II. a dostala od něj psa. A když tam přijeli Češi, tak jsem jim zařídil přijetí u premiéra, protože jsem měl obrovské kontakty.“ V pondělí přidal podrobnosti a také slib před tím, než se do Maroka coby premiér znovu sám vypraví.

Odchovanec podniku zahraničního obchodu

Během svého vášnivého projevu při zahájení veletrhu v Brně, kterého se účastnil i slovenský premiér Peter Pellegrini, totiž Babiš mluvil o podpoře exportu. A dostal se přes Finsko právě až do Maroka. „Já jako odchovanec podniku zahraničního obchodu, který to i studoval dokonce, tak žasnu, kolik my máme těch institucí,“ říkal podnikatelům. „Když jsem byl ve Finsku, velvyslanec tam všechno obslouží. Všechno, když tam kdokoliv přijde,“ podotkl.

Podle Babiše je třeba mít konečně ucelenou koncepci v podpoře exportu. „I komoditní, i teritoriální. Protože je rozdíl, kdy vyrážím aduláry (krystaly - pozn. red.), a rozdíl, když vyváží škodovky do Ukrajiny nebo trolejbusy a autobusy na Srí Lanku. My tohle chceme dát do pořádku,“ sliboval Babiš a podnikatelům řekl: „Já se soustředím na EU, ale půjdu i do jiných zemí. My jsme se domluvili, že i paní Nováková i pan Brabec, budeme mít konečně ministra zahraničních věcí, budou s vámi chodit, a musíme přesně vědět, co chceme.“ Upozornil při tom na to, že třeba k Maroku má on sám blízko. 

Babišova dcera, mistryně Maroka

„Tam jde o to, jaké ti diplomati tam mají kontakty. Ano, v Maroku moje dcera hrála tenis se synem krále Hasana II., bratra Mohameda VI. Tak jsem tam měl kontakty a tam bylo plno lidí. Byla dvakrát mistryně Maroka, proto s ní hrál. Ano, já tam půjdu do Maroka, nejenom kvůli migraci a vezmu samozřejmě naší delegaci, ale my musíme přesně vědět,“ apeloval před podnikateli Babiš.

Řeč je přitom o jeho první dceři Adrianě, kterou má (společně se synem Andrejem) s první ženou Beátou, někdejší spolužačkou z gymnázia. S druhou a současnou manželkou Monikou pak má Babiš dceru Vivien a syna Frederika, kteří tak logicky v době Babišova marockého dobrodružství ještě dávno „chodili po houbách“. 

Vzpomínky na Maroko: Babiš bral 600 dolarů

Druhý nejbohatší Čech však na Maroko vzpomíná opakovaně. Tehdy ještě coby zaměstnanec si prý mohl konečně vyzkoušet své obchodní schopnosti a věří, že byl pro všechny podniky platným zástupcem.

„Prodával jsem řezivo, pneumatiky, pračky, kancelářské potřeby, ale hlavně jsem nakupoval fosfáty - hlavní marocké bohatství. Prezident firmy byl dvojnásobný premiér a jeden z nejbohatších lidí Afriky Mohamed Karim Lamrání, který byl známý našeho generálního ředitele z Petrimexu,“ popisuje Babiš ve svém životopisu. 

Nežilo se mu špatně. „Měl jsem plat asi 600 dolarů, z čehož jsem polovinu dával bokem a šetřil, abych mohl splácet dům, který jsem postavil v Děvínské Nové Vsi a na který jsem si vzal půjčku 600 tisíc na 15 let při jednoprocentním úroku. S 300 dolary jsme si slušně žili,“ přiznává.

V Maroku chtěl zůstat

Voličům prozradil i to, jaký byl jeho pracovní režim. V Maroku prý pracovali dopoledne a po větší pauze znovu odpoledne. „V době oběda byla pauza, takže jsem vodil dceru do tenisového klubu. Stala se dvoj nebo trojnásobnou mistryní Maroka a díky tomu jsme poznali zemi a taky jsem získal výborné kontakty,“ napsal Babiš.

Také 18. listopad 1989 strávil Babiš v Africe. „V Maroku jsem byl i v době sametové revoluce a ani jsme pořádně nevěděli, co se dělo u nás doma. Chtěl jsem v této zemi zůstat natrvalo. Můj mandát se chýlil ke konci a já jsem dostal lukrativní nabídku pracovat pro jednu bohatou marockou rodinu,“ prozradil v minulosti Babiš. 

Na žádost svého tehdejšího šéfa se však nakonec vrátil do Československa. A přes Petrimex a post ředitele obchodní skupiny, která dovážela fosfáty a suroviny na hnojiva, se vypracoval až na miliardáře a premiéra České republiky.

Nejedl vepřové, manželka nenosila krátké tričko

K Maroku se přitom vyjadřuje Babiš pravidelně. Letos v červenci na svém Facebooku uvedl: „Doteď mám spoustu přátel v Maroku, kde jsem několik let pracoval. Samozřejmě, že jsem tam nejedl vepřové,, a když byl ramadán, mojí ženu ani nenapadlo nosit krátké tričko. Takže když někdo chce přijet k nám do Česka, musí respektovat zase naše zvyklosti.“

Babiš Maroko zmiňuje právě i při řešení migrační krize, kdy upřednostňuje pomoc lidem v místě konfliktu a spolupráci se státy severní Afriky. V srpnu pak Babiš v Praze přivítal novou marockou velvyslankyni Hanane Saadiovou, kromě Maroka má Babiš v plánu i cestu do Alžírska.  

Video  Marocký král Muhammad VI. v roce 2016 na soukromé návštěvě v Praze. Se vším všudy - i s vlastním nábytkem.  - Blesk / Pavel Lopušník
Video se připravuje ...

jentakjenkobliha ( 3. října 2018 08:25 )

Proč nadáváš krakonošovi, je to stejný haj,zlík jako ty.

krasonos500 ( 2. října 2018 22:45 )

PROC ?

krasonos500 ( 2. října 2018 22:04 )

Já myslím že je Ándré první nejbohatší! Ani o tom sám neví.

krasonos500 ( 2. října 2018 22:01 )

Za mlada vypadal víc jak podvodníček. Jak se bohatne na druhý šprycl žebříku Čech.

jentakjenkobliha ( 2. října 2018 21:11 )

Paklone , jsi jak ten blb krakonoš500, ten taky jen tapetoval drby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa