Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajná zpráva z Bruselu: Babiš porušuje právo, Češi by měli vrátit miliony. Lež, zuří premiér

Autor: ČTK, všm - 
1. prosince 2018
09:30

Právníci Evropské komise (EK) podezírají českého premiéra Andreje Babiše ze střetu zájmů a z překročení unijních pravidel. Podle nich totiž mimo jiné dál ovládá svou bývalou firmu Agrofert, čímž porušuje právo. Česko by tak mělo alespoň z části vrátit dotace udělené podniku. Píše to britský deník The Guardian a francouzský list Le Monde s odvoláním na uniklou zprávu právní služby komise. Babiš označil analýzu EU za lži, v žádném střetu zájmů prý není a své firmy neřídí ani neovládá.

Podle Guardianu čeští daňoví poplatníci čelí hrozbě, že budou muset uhradit alespoň část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny v tomto roce. Konečný účet by údajně mohl být mnohem vyšší.

Aktuální obvinění se týká evropských dotací vyplacených letos impériu Agrofert, což je konglomerát 230 zemědělských, potravinářských a chemických firem, píše The Guardian. Podle listu to ještě zvýší tlak na Babiše, který čelí rovněž obvinění ze zneužívání unijních dotací.

Podle právního posudku, z něhož deník cituje, je Babiš v situaci, kterou lze označit za střet zájmů, protože veřejní činitelé a politici by neměli čerpat z unijních fondů, které v posledku kontrolují.

Nejsem ve střetu zájmů, tvrdí Babiš

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítl, že může být kvůli dotacím pro konglomerát svých někdejších firem Agrofert ve střetu zájmů.

Analýzu pro Evropskou komisi prý neviděl a dozvěděl se o ní z médií. Jeho právníci ji okomentují až po oficiálním vyjádření EK. „V žádném střetu zájmu nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak jej přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval. Svěřenské fondy neřídím ani neovládám,“ uvedl premiér.

Dodal, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) před měsícem požádala ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) o právní analýzu. „Je připravená a v pondělí ji projedná vláda," uvedl.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka se vyjádřil podobně jako Babiš. Napsal, že i koncern má informace pouze z medií. „Přijde nám to jako nesmysl a spekulace. Ještě minulý týden komisařka (Corina) Cretuová na slyšení v Evropském parlamentu prohlásila, že Evropská komise žádné vyšetřování nevede. Proto ani nemůže existovat žádná zpráva," uvedl.

Firmu podle něj nikdo nekontaktoval. „Počkáme na oficiální stanovisko Evropské komise. Pokud nějaká oficiální zpráva existuje, podrobíme ji právní analýze. Každopádně trváme na tom, že vše je podle práva. Potvrzují to i naše právní analýzy," uvedl Hanzelka.

Babiš podle něj učinil vše, co po něm český právní systém vyžadoval. „Svěřenecké fondy neřídí ani neovládá. Agrofert čerpá dotace zcela v souladu s českým i evropským právem a podle stejných pravidel jako všichni ostatní příjemci dotací v České republice,“ uzavřel.

Desítky milionů dotací

Úředníci Evropské komise údajně vyšetřují i desítky milionů dalších dotací udělených Agrofertu od roku 2013. Komise, která dohlíží na udělování dotací zemědělcům a chudším regionům, začala vyšetřovat Agrofert po tvrzení protikorupčních aktivistů, že mají důkazy o tom, že Babiš je nadále vlastníkem Agrofertu a příjemcem souvisejících výhod, což je v rozporu s českým i unijním právem, podotýká The Guardian.

Právníci EK podle listů The Guardian a Le Monde zkoumali, zda Babiš porušil předpis z letošního roku týkající se evropských fondů. Jejich právní názor však naznačuje, že Babiš možná byl ve střetu zájmů už jako ministr financí podle starších finančních pravidel EU.

To jsme ještě nezažili, říká europoslanec

Belgický europoslanec za Zelené a člen výboru pro kontrolu rozpočtu Bart Staes řekl, že Babiš by se měl buď oprostit od všech vazeb na Agrofert, nebo odstoupit. „Teď nastal čas, aby komise konala," cituje The Guardian politika, který působí ve výboru pro kontrolu rozpočtu 19 let a tvrdí, že podobný případ, který by se týkal vrcholného politika země EU, ještě nezažil.

V pátek městský úřad v Černošicích navíc zahájil správní řízení s Babišem kvůli podezření ze spáchání přestupku proti českému zákonu o střetu zájmů. Babiš podle informací na webových stránkách radnice čelí podezření, že stále ovládá média spadající dříve pod Agrofert. Podnět odeslala v srpnu na černošický úřad Transparency International ČR. Podle ní Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Podle deníku Le Monde právní služba Evropské komise vypracovala svou zprávu z 19. listopadu v reakci na žádost Generálního ředitelství EK pro regionální politiku (DG Regio), podle něhož Babiš patrně sám ovládá dva svěřenecké fondy, do nichž převedl části společností Agrofert a Agrofert Group.

Ve zprávě právní služby Evropské komise podle listu Le Monde stojí, že firmy spadající pod Agrofert Group čerpaly v roce 2013 z evropských strukturálních fondů přibližně 42 milionů eur a loni 82 milionů eur.

luder ( 3. prosince 2018 08:11 )

Tvrzení, že nikde „ve vyspělých státech“ by nemohla být předsedou vlády žalovaná osoba? Vzhledem k malé znalosti cizích jazyků a celkovému nezájmu o svět, z hlediska mnoha „polykačů senzací“, většina lidí baští tuto lež, chodí s nadšením demonstrovat a fungují jako hloupé loutky. Z hlavy jen: Silvio Berlusconi měl na krku celý hrozen žalob, stejně tak jako několik posledních hlav Izraele bylo vyšetřováno – Benjamin Netanjahu a Ehud Olmert. Vyšetřování, podávání žalob na hlavu státu je obzvláště populární také ve Francii. Tam měli oplétačky se soudy prezidenti Valery Giscard d'Estaing, Francois Mitterrand, Jacques Chirac a za údajné podvody ve výši dvaceti milionů eur také Sarkozy. Vyšetřován a obžalován je také Donald Trump. A dalo by se pokračovat. Nejsem fandou Babiše, ale tahle politicko-mediální hra probíhá v posledních desetiletích na mnoha místech na celém světě. Kdekdo – a nejen u nás – se pokouší odstranit nepohodlného politika pomocí mediálních skandálů, policie a určité části justice. Když to nejde udělat volbami. Opozice si ve frašce „pokus o svržení Babiše“ spíše ublížila…

marmat ( 2. prosince 2018 19:42 )

No nejsme "za zelena utržený"-to znamená, že víme o posedlosti opozice a Chobotnice Babišem, ale možná 50% honu má odvést pozornost od vlastních tunelů a leváren ....

marmat ( 2. prosince 2018 19:39 )

Už TITULEK je koncentrovaná lež......jak je tohle vůbec možný !!! MOŽNÝ (!!!) střet zájmů ...není v žádném případě střet zájmů !!! ze zprávy uveřejněné ZDE na Blesku!!! HON nabírá neskutečné-šílené obrátky !!!Šílených/posedlých lidí ????

hejhej ( 2. prosince 2018 19:19 )

A kdy se dovíme tajnou zprávu z Bruselu o dotacích na Orlík demokratická žumpo a piráti ? Schwarzenberg podnikal po dobu mandátu ministra. Kalousek této firmě převedl více mež 100 milionů dotací ze státního rozpočtu a z EU mnoho milionů. A ještě alkoholik a poslanec Kalousek má tu drzost se svoji žumpou otvírat huby a udávat pana Babiše do Bruselu.

cezar8 ( 2. prosince 2018 17:26 )

Kdyby Babiš nebyl premiérem a užíval si v utajení jako někteří miliardáři svůj majetek, tak si ušetřil námahu i zdraví. Postřehli jste jak Babiš zestárnul? Obětoval se pro politiku a mnohým šlápl na kuří oka. Nyní nechť dotace vrátí náhončí, ti pokrytci nesmíření s faktem, že jsou pouze pod stolem. Bez honu a ulhaných udavačů by ani nebyla tato pseudoaféra....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa