Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Estébák premiérem?“ Může za to ČSSD a lidovci, šije Kalousek do Babišovy kauzy

Autor: pal, ČTK - 
11. prosince 2018
14:25

Přestože se premiér Andrej Babiš (ANO) dušuje, že žádnou spolupráci StB nepodepsal, opozice mu to odmítá uvěřit. Zásadní odpovědnost za jeho působení ve vládě prý nesou lidovci a sociální demokraté, rýpl si šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek do bývalého i stávajícího koaličního partnera hnutí ANO. Andrej Babiš je opět a znovu centrem kauzy, za kterou si může úplně sám a ve které umanutě křičí, že on dělá vše správně, postěžovala si pirátská poslankyně Lenka Kozlová. Předseda poslanců STAN Petr Gazdík nicméně odtušil, že u voličů to nic nezmění.

Svazky komunistické Státní bezpečnosti evidují Andreje Babiše na Slovensku dodnes jako agenta StB Bureše. Premiér je přesvědčený, že pravda je na jeho straně a že žádným agentem nebyl. Nic na tom v jeho pohledu nezměnila skutečnost, že Evropský soud pro lidská práva zamítl jeho stížnost na Slovenskou republiku. 

„Spor vyhraju, protože jsem nikdy žádnou spolupráci nepodepsal,“ sdělil Blesk Zprávám Babiš. Nic podle něj nekončí, dál povede své pře, tentokrát na Slovensku.

Opozice ale má jasno, Andrej Babiš je podle ní bývalý „estébák“. „Moji důvěru v této věci Andrej Babiš nemá, větší důvěru mám k historikům slovenského Ústavu pamäti národa,“ uvedla pro Blesk Zprávy poslankyně Pirátů Lenka Kozlová

„Andrej Babiš je opět a znovu centrem kauzy, za kterou si může úplně sám a ve které umanutě křičí, že on dělá vše správně,“ zmínila Kozlová a dodala. „Pro Andreje Babiše je minulost estébáka rozhodně přítěží, i kdyby jen proto, že místo výkonu práce premiéra na plný úvazek stále vysvětluje své podivné kauzy. A dost možná právě díky jeho estébácké minulosti se stal dnešním oligarchou.“

Gazdík: Názor voličů to nezmění

Podle opozice je premiér zavalen celou řadou kauz. Změnu ale opoziční politici neočekávají. „Jeho voličům to nevadilo dosud, nemyslím, že by v tom verdikt evropského soudu něco změnil,“ odtušil předseda STAN Petr Gazdík. 

Jeho stranický kolega Vít Rakušan (STAN) dodal pro Blesk Zprávy: „Možná uslyšíme, že to byla ta ‚hodná StB‘. Tu ale neznám. Podle mě byla jen jedna, která ničila život lidem v České republice, hrabala se jim v soukromí. A kdo ji v tom podporoval, tak je spoluviník.“

„Těch kauz je tolik, že volič je unavený a nevnímá míru jejich závažnosti,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, Babišovi voliči mají podle něho premiéra za svrchovaného vládce. A mnoho se toho nezmění. Ale estébácké minulosti už se prý premiér nezbaví.

Podobného názoru je i senátor Václav Hampl. „Jednou agentem, navždy agentem,“ vzkázal premiérovi.

Jurečka: Je to ukázka pádu politické kultury

Podle vyjádření Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pro Blesk Zprávy je setrvávání Andreje Babiše jakožto bývalého agenta StB ve vládě ukázkou, jak hluboko padla politická kultura u nás. To bývalý lidovec Miroslav Kalousek připomíná své někdejší straně nedávnou minulost.

„Je nezbytné si pouze povzdechnout, že kdyby v roce 2014 ČSSD a KDU-ČSL neschválily zákon, který umožňuje estébákům sedět ve vládě, tak žádný estébák by ve vládě sedět nemohl. Zásadní odpovědnost nesou ČSSD a KDU-ČSL, že Andrej Babiš už sedí ve vládě pět let,“ řekl Kalousek pro Blesk Zprávy.

V roce 2014 se totiž tehdejší opozici jen těsně nepodařilo prosadit návrh, aby museli budoucí členové vlády povinně předkládat čisté lustrační osvědčení. ODS a TOP 09 to navrhovala jako součást nového služebního zákona. 

„Je to naprosto neuvěřitelné, jejich podřízení musí mít na určitých pozicích negativní lustrační osvědčení, jinak třeba nemohou být řediteli odboru, ale ministr může být estébák, to je to absurdní, co se nikdy nemělo stát,“ stěžuje si Kalousek.

Schválení změny služebního zákona leží v žaludku i Marku Bendovi z ODS: „Dříve bych mohl říci, že premiér vládne v rozporu se zákonodárstvím této země. Teď je to už jenom morální problém a ostuda. Ostuda i v tom, že se ukazuje, že premiér opakovaně lhal.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bt961 ( 12. prosince 2018 22:33 )

Za vsechno stejne muze Putin.

luder ( 12. prosince 2018 19:58 )

Horké chvilky Miroslava Kalouska! https://youtu.be/2ZK1HQuDZk4

Josef Hladik ( 12. prosince 2018 18:25 )

Pavel11 Máš úplnou pravdu.Je to banda zlodějů a přidali se k nim i Bartošovi feťáci.Zloděj Kalousek tak může něco říkat o Babišovi on tady bude něco povídat o zlodějinách ať se podívá na sebe nejdříve.To že se do toho motá taky ten parlamentní budiškničemu Mareček Bendů to je jen taková podrštaška jako podvodnice Němcová tomu se nedivím oni na nic jiného nemají jen papouškují

pavel11 ( 12. prosince 2018 13:46 )

Jaký je rozdíl mezi estebákem Babišem bez dukazu!! a udavači,špínou,sajrajtem udavaču Bartošem,Kalouskem,Pospišilem,Gazdíkem,Farským,Ondráčkou,Gazdíkem,Stajnurou,Němcovou a další politickou špínou kteří udávaní mají jako povolání za100000 kč několik jich je dokonce mezinárodní práskači z vás musí mít rodina radost za každého řežimu byl udavač špína,ksindl,hov.o!!!

Pepicek1953 ( 12. prosince 2018 11:46 )

velice souhlasím s připomínkou napsanou níže pod zn.,,luder " a jen připomínám že stejné problémy měl u nás tolik oslintavanéj Venca flaška a takovéj NARCIS také nikomu nevadí a chemik ten má máslo,,i když žluklé "na hlavě,na Bábiška je i ten Brusel nakakanéj protože stopl amíkům dostavbu jaderky a piráti od maďara jsou kapitola sama pro sebe,měli by v PS dělat testy na drogy a u chemika na alkohol a by se více vysvětlilo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa