Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš s kauzou StB ve Štrasburku pohořel. „Nic jsem nepodepsal,“ dušuje se premiér

Autor: pal, kal - 
11. prosince 2018
09:15

Evropský soud pro lidská práva odmítl stížnost premiéra Andreje Babiše (ANO) na Slovenskou republiku kvůli své evidenci ve svazcích komunistické státní bezpečnosti, kde je vedený jako agent StB Bureš. Na webu to uvedl časopis Respekt. Babiš Blesk Zprávám potvrdil, že spor tím pro něj nekončí a dál se bude soudit na Slovensku, kde původně žaloval tamní Ústav paměti národa. „Žádnou spolupráci jsem nikdy nepodepsal,“ dušuje se.

Andrej Babiš je vedený na Slovensku v seznamu bývalých agentů StB pod krycím jménem Bureš. Po vstupu do politiky se snažil u slovenských soudů o výmaz svého jména z databáze spolupracovníků tajné komunistické policie.

Přestože první soud vyhrál, Ústavní soud na Slovensku nakonec rozhodl, že svědectví bývalých zaměstnanců StB nemůže být u soudu bráno jako důvěryhodné, navíc našel formální pochybení v žalobě.

Soudy na Slovensku po nálezu Ústavního soudu musely rozhodnout, že jméno agenta Bureše v registru spolupracovníků zůstane. Babiš neuspěl ani s dovoláním u poslední slovenské soudní instance, Nejvyššího soudu Slovenské republiky. Hned poté se v červnu letošního roku obrátil do Štrasburku na Evropský soud pro lidská práva. I ten ale jeho žádost zamítl.

„Usnesení nyní studují právníci. Spor nekončí a bude pokračovat na Slovensku, kde jsem několikrát soud vyhrál a ústavní soud ho z nepochopitelných důvodů zrušil,“ sdělil Blesk Zprávám Andrej Babiš.

Premiér prý nic nevzdává. „Pravda je na mojí straně a jsem přesvědčen, že spor vyhraju, protože jsem nikdy žádnou spolupráci nepodepsal,“ uvedl premiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

AntiBures ( 13. prosince 2018 15:41 )

Vždycky když se burešák dušuje,tak zaručeně lže..a Von lže neustále,nám všem..ať už uhyne ten STBureš !!!

cezar8 ( 12. prosince 2018 10:49 )

marmat - přesně napsáno

marmat ( 12. prosince 2018 09:17 )

Nejen,že načuchli komunismem-víme dobře, že je to "hlubší vztah", než se jeví

marmat ( 12. prosince 2018 09:14 )

Podstatně RYCHLEJI...není zač .....jelikož takovou minulost NIKDY nevlastnil.

marmat ( 12. prosince 2018 09:10 )

BINGO.Nezajímalo nás dříve ani TO, kdo si odjede reprezentovat Česko do EU...Vnímali jsme max.Teličku, spícího Ransdorfa , komisařku Jourovou a takového Zahradila, -později i "úkaz" Poche Jediná Jourová je formát, na jaký jsme od ANO zvyklí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa