Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš se čílí kvůli StB: „Slovensko porušuje má práva.“ Opozice vytáhla agenta Bureše

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
8. června 2018
10:46

Český premiér Andreje Babiš bude žalovat Slovensko kvůli sporům ohledně vědomé spolupráce s StB. Bránit se chce u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Informoval už o tom prý i slovenského premiéra Petera Pellegriniho. Blesk Zprávám Babiš řekl, že rozhodnutí nejvyššího soudu Slovenska ještě nezná.

„Podám žalobu na Evropský soud pro lidská práva do Štrasburku. Mám dvojí občanství, takže to podám jako slovenský občan,“ řekl Babiš v pátek ráno Blesk Zprávám.

O žalobě na Slovensko řekl Babiš zničehonic novinářům už ve středu při odchodu z Pražského hradu, kde ho prezident Miloš Zeman jmenoval už podruhé během půl roku premiérem.

Video  Babiš agentem StB? Soud vrátil jeho odvolání. Tímhle příběhem se Babiš bránil  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Slovenský premiér Pellegrini už o žalobě ví

„Informoval jsem o tom 26. 5. v Brně pana premiéra Petera Pellegriniho (premiér Slovenska – pozn. redakce), my nevíme, jak teď soud rozhodl,“ dodal Babiš.

Slovenský Denník N v noci na dnešek uvedl, že slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). 

Důvody zamítnutí Babišova dovolání budou podle mluvčí soudu Alexandry Važanové podrobně rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí. Advokátní kancelář agner & partners, která Babiše zastupuje, zatím nechtěla informaci komentovat, protože ještě nemá rozhodnutí k dispozici.

Babiš spolupráci odmítá

Babiš pro Blesk Zprávy jakoukoliv vědomou spolupráci s komunistickou tajnou policií opět odmítl. „Považuji za absurdní, že když jsem třikrát vyhrál soud, že jsem nebyl vědomým spolupracovníkem StB, a ústavní soud to zrušil a neřekl, koho tedy máme žalovat,“ okomentoval soudní při Babiš a pozastavil se nad tím, že slovenský ústavní soud rozhodl v jeho případu těsně před českými parlamentními volbami na podzim loňského roku.

„Budu samozřejmě pokračovat v boji za tu pravdu, protože s tím zásadně nesouhlasím,“ uvedl dnes pro Blesk Zprávy premiér.

O rozsudku Nejvyššího soudu prý Babiš na Hradě při svém druhém jmenování ještě nevěděl. „To je shoda náhod. Budeme pokračovat po dvou liniích. Neznáme rozhodnutí soudu, jestli to odmítl projednávat nebo jak rozhodl,“ uvedl premiér.

Kritika opozice: Vytáhli i Bureše

Opoziční politici se na sociálních sítích premiérovi vysmívají. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová například připomněla, že jmenování profesorů vadí neprokázaná spolupráce, u premiéra nikoliv. Poslankyně Topky zmínila také údajné krycí jméno premiéra Babiše - Bureš.

„Kam se na nás Slováci hrabou... U nás je nejen estébákem, u nás je i premiérem,“ podotkl k Babišovi šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Spolupracovníků StB, kteří jsou navíc trestně stíháni, běhá po ČR možná i víc. Dokonce pak mohou i kandidovat a získat 27 %. V žádné normální zemi by je ale prezident nejmenoval premiérem,“ přidal se Marek Ženíšek rovněž z Topky.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU- ČSL) by se měl český premiér „přestat ztrapňovat soudními přemi“.

Politolog Jiří Pehe zase Babišovi navrhuje, aby zažaloval i OLAF, nebo českou policii kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Soudy se táhnou už šest let

Soudy kvůli údajné Babišově spolupráci s StB začaly v lednu 2012. Babiš tehdy podal u bratislavského soudu žalobu na ÚPN kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že je Babiš uveden jako agent neoprávněně. Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu.

Video  Babiše vedla StB jako agenta oprávněně. Soud v Bratislavě smetl jeho žalobu  - Televize JOJ
Video se připravuje ...

Ústavní soud tak učinil kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje. Podle ústavních soudců také soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.

Babiš: Lidé jsou proti mně zfanatizovaní

Proti údajné Babišově spolupráci s StB i vládnímu spojení s komunisty protestovaly v týdnu tisíce lidí ve městech po celé republice. Podle Babiše jde především o předvolební meetingy neúspěšných prezidentských kandidátů, kteří se ucházejí o křesla senátorů a na akcích vystupují. Lidé jsou podle Babiše zfanatizovaní. 

„Mrzí mě, že ti lidé jsou zfanatizovaní a jsou ochotni i ničit majetek – jako včera (v úterý) polili schody Jihočeského muzea černou a červenou barvou, jsou možná ochotni mi i fyzicky ublížit,“ okomentoval Babiš ve středu protesty namířené proti jeho osobě.

marmat ( 11. června 2018 10:34 )

cezar8: Samozřejmě k trollům se přidají i děti v pubertě...netuší absolutně "VO CO GOU", ale potřebují anonymně KAMKOLIV napsat sprosté slovo a anonymně se "vytáhnout" ....

marmat ( 11. června 2018 10:20 )

cezar8: 100% jsou - mají název troll a jedou za 100,-/den. Kdyby dali sponzoři 300,-, možná by vznikla i diskuze ....za nadávky "kilo" stačí ?! PRAVIDLA DISKUZE se nekonají...sponzor je průhledný.

marmat ( 11. června 2018 10:17 )

aryan - čtěte laskavě mimo titulků i komplet celé články- z tohoto jasně vyplývá , že se dosud NIKDO nevyjádřil k a m to odvolání má vlastně směřovat !!! VELMI horký brambor tedy převezme Brusel...to už Babiš musel!

marmat ( 11. června 2018 10:12 )

Senzačně shrnuto cezare.....VELMI TENDENČNÍ článek ....Hon graduje !!!

marmat ( 11. června 2018 10:10 )

Každý člověk s průměrným IQ ví, že důkazy k jakémukoliv soudu a výstup z něj musí musí mít oporu v zákoně....po kladném vyjádření (NESPOLUPRACOVAL!!!) přijde zpráva opačná...!!! Po odvolání "smeteni se stolu" protože TO patří JINAM !!!KAM??? Z celého "bonzování STB Bureše" jsou každopádně jen prázdné desky ....BEZ SPOLUPRÁCE a jakéhokoliv hlášení "agenta" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BUBLINA S DRŽÁTKEM....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa