Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tolerance jen jednou: Komunisté budou Babišovi zatápět dál, odhaduje politolog

Autor: Jakub Veinlich - 
8. června 2018
06:30

I když ČSSD schválí v referendu vstup do vlády, a komunisté kabinet podpoří ve Sněmovně při hlasování o důvěře, nemusí mít premiér Andrej Babiš (ANO) zdaleka vyhráno. S KSČM se totiž chystá podepsat pouze dohodu o toleranci při tomto jediném hlasování. Další závazek ze smlouvy ani jednomu subjektu nevyplývá. Politolog Lukáš Jelínek Blesk Zprávám řekl, že to je pro Babiše hodně riskantní spolupráce.

„Musíme podepsat dohodu o toleranci s KSČM, která je volná a nezavazuje nás v rámci celého programového období, že my musíme hlasovat o jejich poslaneckých návrzích a vice versa (a naopak – pozn. redakce),“ řekl premiér Andrej Babiš Blesk Zprávám na dotaz, jak bude vypadat tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD ze strany KSČM.

V praxi to znamená, že dohoda stojí jen na jediném hlasování. Komunisté umožní v Poslanecké sněmovně v polovině července vznik menšinové vlády a víc nic. Babiš nebude ani vyžadovat podpisy všech poslanců KSČM pod takovou dohodu, aby měl jistotu, že při hlasování o důvěře nikdo z nich necukne.

Komunisté nedají nic zadarmo

„Je to dohoda na úrovni předsedů hnutí a strany,“ řekl k formě dohody Blesk Zprávám Babiš. Právě kvůli podílu KSČM na vládě protestovaly tisíce lidí v českých městech jen den před druhým jmenováním Babiše premiérem. 

Podle politologa Lukáše Jelínka ale budou mít navrch právě komunisté, kteří si už dávali své požadavky při vzniku koaliční smlouvy mezi ANO a ČSSD. Odmítají například navyšování vojenských zahraničních misí, nebo požadují dodatečné zdanění církevních restitucí. A požadavky budou podle politologa stále víc stupňovat.

„Aby mohla Babišova vláda v Poslanecké sněmovně cokoliv prosadit, tak bude muset co chvíli u těch důležitých témat vyjednávat s komunisty, obrušovat hrany a vycházet jim vstříc,“ míní Jelínek.  Komunisty bude ANO podle Jelínka určitě potřebovat při schvalování státního rozpočtu. Dá se předpokládat, že si KSČM bude diktovat, co a jak se má financovat. „Kontakt mezi komunisty a vládou tak bude mnohem častější, než se zdá. Ale jinak komunisté budou myslet především na své voliče,“ dodal Jelínek, podle kterého bude bez komunistů muset vláda shánět pro podporu svých návrhů podporu i u dalších stran, což bude složité.

Video  Zeman na sjezdu KSČM: Vyzval k pokání, připomněl Horákovou a další justiční vraždy. A děkoval za podporu  - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Předseda poslaneckého klubu KSČM sice slibuje, že se komunisté s nejslabším volebním výsledkem v historii (7,76% - 15 poslanců – pozn.redakce) nebudou stavět na hlavu, budou chtít ale za toleranci plnit minimálně kontrolní roli. A i když si politolog Jelínek myslí, že kvůli obsazení jednotlivých ministerstev komunisté vládu nepoloží, Kováčik už tak jednoznačně nemluví. 30. června totiž zasedne ústřední výbor strany, který bude posuzovat případnou kompletní vládu.

„Tam bude personální sestava hrát roli. Přeji panu premiérovi šťastnější ruku při obsazování ministerstev,“ nechal se slyšet Kováčik a připomněl, že stejně jako prezidentu Miloši Zemanovi vadí i komunistům nominace Miroslava Pocheho z ČSSD na post ministra zahraničí.

Čerstvě jmenovaný premiér ale věří, že se i tato otázka podaří ke spokojenosti všech vyřešit.  „Doufám, že najdeme nějakou dohodu. Budu se snažit, abychom byli bez konfliktu a našli dohodu,“ veřejně zatím Babiš nechce jednotlivá jména příliš komentovat.  

Vydrží Babiš až do řádných voleb? 

Předchozí koaliční vláda Bohuslava Sobotky byla od dob vlád Miloše Zemana a Václava Klause první, která vydržela fungovat, i když s občasnými problémy, celé čtyři roky. Že by vydržel až do řádných voleb v roce 2021 i možný menšinový kabinet na složité spolupráci i s KSČM, Jelínek dost pochybuje.

„Bylo by pro mě hodně překvapivé, kdyby skončilo vládní období v řádném termínu. První zatěžkávací zkoušky přijdou už na podzim s komunálními a senátními volbami, které budou stavět strany proti sobě a budou vznikat první konflikty,“ dodal.

Babiš je ale přesvědčený, že koaliční spolupráce bude fungovat lépe, než za premiérování Bohuslava Sobotky.

„Myslím, že menšinová vláda s ČSSD může fungovat podstatně lépe, nebo určitě bude fungovat lépe, než ta bývalá koaliční vláda, kde jsme se ve finále dostali do nepřátelských pozic,“ věří premiér.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa