Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman má pro Babiše plán B a C. Premiérem ho už brzy jmenuje podruhé

Autor: ČTK, ivm - 
28. května 2018
19:25

Prezident Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem ještě před ukončením referenda ČSSD o účasti ve vládě. Babiš pak bude mít zhruba dva týdny na to, aby prezidentovi přinesl návrh na obsazení ministerských křesel. Zeman chce tímto postupem mimo jiné urychlit vznik vlády. Řekl to České televizi. Referendum ČSSD skončí 14. června, o den později sociální demokraté vyhlásí výsledek. Zeman zároveň zmínil plány B a C pro případ, že by sociální demokraté vstup do kabinetu s ANO odmítli.

„Abych zaprvé vytvořil situaci, kdy bude jasné, že je to právě Andrej Babiš, který jako vítěz voleb má právo, ale i povinnost jednat o sestavení vlády. Zadruhé proto, abych ten proces urychlil,“ řekl Zeman. Tento postup je podle něho tlakem na ČSSD i na Babiše. Přesný termín jmenování ještě nezná.

Sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu rozhodují o tom, zda má jejich strana vstoupit do menšinové vlády hnutí ANO podporované komunisty. Zeman už minulý týden na Žofínském fóru řekl, že Babiše jmenuje bez ohledu na výsledek referenda. Předseda ČSSD Jan Hamáček chápe nové Zemanovo vyjádření jako potvrzení jeho předchozích výroků. „Nevnímám to jako tlak na sociální demokracii,“ řekl ČT.

Plánem C jsou předčasné volby

„Pokud budu jmenován do poloviny června, tak bych měl do konce června potom předložit návrh vlády,“ sdělil ČT Babiš. Zeman zvažuje, že před hlasováním o důvěře vládě by přijel Babiše do Sněmovny podpořit. Udělal to i v prvním případě. S Babišem se setká tento čtvrtek.

Zeman předpokládá, že ČSSD v referendu vládní účast podpoří. Je ale připraven i na negativní stanovisko sociální demokracie. Mám připravený plán B, ale ten sdělím nejdříve Andreji Babišovi, dodal prezident. Tímto plánem nemyslí předčasné volby, proti kterým se už několikrát vyslovil a které dnes označil za plán C. Dlouhodobě podporuje buď koalici ČSSD a ANO s podporou komunistů, nebo spolupráci ANO, KSČM a hnutí SPD.

Opozice postup prezidenta kritizuje. „Pokud tady bylo zvykem očekávat tu stojedničku, než někoho pověříte, tak teď jsme zase o krok dál k toleranci toho, ať si Andrej Babiš v podstatě dělá, co chce,“ řekl ČT předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle předsedy ODS Petra Fialy je Zemanovo jednání jedním ze zdrojů dlouhodobé krize. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 29. května 2018 08:27 )

Měkneš tepláko...

ivoadller ( 28. května 2018 22:15 )

Zdenečku blbečku, on by ji sestavil, kdyby mu zapšklí a odtroubení lemplové neházeli klacky pod nohy.

ivoadller ( 28. května 2018 22:12 )

Demokracie tady nikdy nebyla, troubo. Vlastně byla, ale jen pro podvodníky, zloděje a tuneláře. Slušný člověk neměl dovolání.

ianadruhou ( 28. května 2018 21:57 )

Dobre delate, chlapci. Vlada bude!

hejhej ( 28. května 2018 20:21 )

Prezident jmenuje p.Babiše podruhé premiérem a Fiala a demokratická žumpa pukne vzteky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa