Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Experti: Vláda Babiše s SPD a komunisty je strašák, Zeman chce zpět jednání s ČSSD

Autor: Jakub Veinlich - 
11. dubna 2018
14:52

Doporučení Miloše Zemana, aby premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyjednával o nové vládě s SPD a KSČM, neberou experti příliš vážně. Tuto variantu chápou spíš jako nátlak na ostatní parlamentní strany, aby začaly s hnutím ANO urychleně jednat o „důstojnější“ koalici. Podle politologa Jana Kubáčka chce prezident dotlačit zpět k jednacímu stolu ČSSD.

Jednoznačně to vnímám vůči ostatním jako velké varování, ale ten nejsilnější signál jde teď speciálně vůči sociální demokracii, - to byla varianta pro Miloše Zemana důležitá a nejatraktivnější, protože vůči zahraničí působí v podstatě nejsympatičtěji,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy politolog agentury Phoenix Research Jan Kubáček, podle kterého by v případě koalice hnutí ANO a ČSSD mohl mít prezident do takové vlády také jakousi prodlouženou ruku a mohl by tedy ovlivňovat chod takového kabinetu.

„Extremisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra,“ okomentoval závěry úterní schůzky prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše předseda ČSSD Jan Hamáček.

Politolog Kubáček s předsedou ČSSD souhlasí. Babiš a zároveň celá Česká republika by ztratila v zahraničí svůj kredit a dobrá pověst by šla ke dnu.

 

„I proto si myslím, že je tato varianta méně pravděpodobná. Kvůli SPD by nejen v Evropské unii, ale například i u Američanů a dalších zahraničních partnerů, zejména toho euroatlantického světa, byl Babiš trochu stigmatizován. Byla by to taková koalice mouřenínů,“ dodal Kubáček.

Jak tedy dál? Podle expertů jde Miloši Zemanovi především o to, aby se sociální demokraté vrátili zpět ke stolu. A to i z toho důvodu, aby stoupla cena jeho samotného. Podle Kubáčka by totiž mohl být prezident jakýmsi garantem nových jednání, čímž by se mohla nálada mezi ANO a ČSSD trochu uvolnit.

„Problém je, že Andrej Babiš nevěří sociální demokracii a sociální demokracie nevěří Andreji Babišovi. Podobnými garanty byli už v minulosti také například Václav Havel, nebo Václav Klaus,“ míní Kubáček.

Místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola je s komentováním úterní schůzky Zemana s Babišem opatrný. Na přímý dotaz Blesk Zpráv variantu, že by si sociální demokraté sedli znovu k jednacímu stolu s hnutím ANO, úplně nevyloučil.

„Pokud bychom se měli vrátit k nějakému jednacímu stolu, tak předpokládám, že by ty kroky musely být takové, že nejdříve by přišla nějaká nabídka od hnutí ANO, což se teď nestalo a po té nabídce by musel zasednout ten orgán ČSSD, který předešlé jednání ukončil, tedy předsednictvo. A to se také nestalo. Platí, že jsme ukončili jednání a vyčkáváme,“ řekl Zimola Blesk Zprávám.

Případná spolupráce Andreje Babiše s SPD a KSČM by měla pro premiéra zřejmě ještě další neblahé důsledky. Hnutí ANO by se mu začalo drolit – svůj odpor případné spolupráci už dali najevo například ministr dopravy Dan Ťok, který by v tom případě složil podle svých slov i poslanecký mandát, problém by pak měla i eurokomisařka za hnutí ANO Věra Jourová, v minulosti spolupráci s SPD vylučovala i ministryně obrany Karla Šlechtová a velký odpor ke spolupráci s SPD dal najevo také ministr zdravotnictví a Babišův „favorit“ Adam Vojtěch.  

A navíc, podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu by Babiš začal přicházet před případnými předčasnými volbami o to nejcennější. O voliče.

Video  Věra Jourová o budoucí vládě: „Podporu komunistů nebo Okamury odmítám“  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Tím, že by se hnutí ANO, které se velmi složitě profiluje na pravolevé škále, začalo bavit o této alternativě, tak by protesty, které se teď proti jakémusi excesivnímu užívání pravomocí, které vláda používá, i když je v demisi, umocnily po celé České republice. Byl by to krok, který není strategický ani pro Andreje Babiše, protože by si spoustu svých příznivců naštval a zhoršil by si výchozí pozici pro případné předčasné volby,“ řekl Komínek Blesk Zprávám, pro kterého by zároveň bylo „velmi zarážející, kdyby se touto variantou někdo uvnitř ANO vůbec zabýval,“ uzavřel expert.

Ve středu odpoledne přijede za Zemanem do Lán předseda KSČM Vojtěch Filip. S hnutím ANO se chce bavit o toleranci vlády. Komunisté ale podle něj chtějí mít v případě dohody vliv na obsazení křesel ministrů spravedlnosti, zdravotnictví a zemědělství.

Ve čtvrtek dostal pozvánku ke společné schůzce od Zemana také šéf hnutí SPD Tomio Okamura, se kterým se podle informací Blesk Zpráv sešel Babiš už v úterý odpoledne. Příští týden by pak měli za Zemanem postupně dorazit také šéf KDU- ČSL Pavel Bělobrádek, který navrhnul vznik vlády všech parlamentních stran bez ANO, SPD a KSČM, k Zemanovi se objednal také šéf ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš a podle našich informací už prezidentská kancelář hledá také termín pro předsedu ČSSD Jan Hamáčka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

provokaterka ( 11. dubna 2018 15:30 )

Kudy chodil,tudy krad,sociální demokrat.ČSSD už nééé.

melis ( 11. dubna 2018 15:16 )

- v pr*deli!

melis ( 11. dubna 2018 15:13 )

Probůh , Česko jseš v ***i.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa