Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček jmény ministrů tlačí ČSSD v krajích do kouta. Referendum rozhodne i Babiš

Autor: Zuzana Štíchová - 
21. května 2018
20:20

Můžete mít ve vládě svého člověka, tak hlasujte pro. Předseda ČSSD Jan Hamáček vyslal jasný vzkaz některým organizacím strany, když zveřejnil jmená možných ministrů ve vládě. I to může podle politologa Jana Kubáčka ve vnitrostranickém referendu rozhodnout a sám Hamáček připouští, že výsledek bude těsný. Politický analytik Lukáš Jelínek by ale tento krok nepřeceňoval. Šéf ČSSD podle něj v tomto směru rozděloval příliš málo křesel, než aby odměnil všechny, které by potřeboval.

Na schůzích jednotlivých místních organizací budou členové ČSSD osobně hlasovat, zda by měla jejich strana vstoupit do vlády s hnutím ANO, nebo ne. Podle předsedy strany Jana Hamáčka jde o nejlepší variantu. Ve hře bylo i hlasování elektronickou formou, vedení strany se ale obávalo o jeho zabezpečení.

„Volili jsme z různých možností, jak referendum uspořádat. Vybrali jsme tu nejdemokratičtější a nejrychlejší variantu, kterou je tajné hlasování všech členů strany na schůzích místních organizací,“ řekl po stranickém jednání Hamáček.

Výsledky referenda nemají jednotlivé organizace ČSSD do 15. června zveřejňovat, aby neovlivňovaly hlasování dalších sociálních demokratů. Pokud se v referendu nevysloví alespoň čtvrtina ze 17 500 členů, rozhodne o vstupu ČSSD do menšinového kabinetu ústřední výkonný výbor strany.

Dílčí výsledky ale hned „utekly“ a nejsou příznivé. Podle informací ČTK první moravskoslezské organizace, v nichž se hlasovalo, vládu s ANO odmítly.

Jména ministrů: Nutná informace, nebo nátlak?

Nevinně pak působila v kontextu vnitrostranického hlasování informace o tom, kdo by mohl za ČSSD ve vládě s ANO případně usednout. Vedení jména ospravedlnilo tím, že členové strany je chtěli vědět. Je ale také možné, že jde o další lobby, jak přesvědčit straníky pro vstup do kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ve straně se totiž velmi důsledně dbá na obsazení důležitých postů podle regionálního principu.

Vlivnou pražskou buňku by mohl například díky Miroslavu Pochemu čekat post ministra zahraničí, střední Čechy zase díky Hamáčkovi resort vnitra. Na své si přijde i olomoucká organizace a obecně Morava, primátor Olomouce Antonín Staněk by měl převzít sice méně lukrativní post ve vládě, ale stále velmi exponovaný - ministerstvo kultury.

Často lavírující Vysočinu by mělo přesvědčit angažmá Petra Krčála na nejdůležitějším postu pro ČSSD, na ministerstvu práce. Jedinou výjimku tvoří nestraník Miroslav Toman, který je ale zase blízký Pražskému hradu a prezidentu Zemanovi.

Kubáček: Jde o jména z rozhodujících organizací

„Jsou to jména lidí z organizací, které jsou takové středové a často rozhodovaly – naposledy na tom sjezdu o vítězství vedení. Bezesporu dostávají ti jmenování tak trochu úkol, aby získali ve svých krajských organizacích, případně u těch středových nerozhodnutých, podporu pro vstup do vlády,“ míní o jménech politolog Jan Kubáček.

„Argument je i ten, že sociální demokracie toho příliš nevyjednala, tak přidala ministry, aby to vypadalo atraktivněji. Případně, aby bylo co prezentovat v tom referendu jako takovém,“ dodává expert.

Politický analytik Lukáš Jelínek je ale názoru, že Hamáček měl k dispozici příliš málo postů, než aby zveřejněním jmen mohl dosáhnout skutečného tlaku na jednotlivé kraje. 

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Je celkem logické, že do toho rozhodování vstupuje regionální princip a v soc. dem. je to celkem pravidlem. Nakonec si ale myslím, že bude ten regionální motiv tak silný, protože Jan Hamáček musel vybrat kandidáty, kteří ty resorty zvládnou odborně,“ krotí spekulace o tlaku na krajské buňky Jelínek s ohledem na to, aby ministři za ČSSD obstáli před šéfem hnutí ANO.

„Proto se dostalo i na pana Tomana, který ještě není členem ČSSD. Takže je to jeden z motivů, ale nakonec v té pětici jmen asi není převažující,“ doplnil pro Blesk Zprávy Jelínek. „Navíc těch resortů má soc. dem. jen pět. Tam hrozí, že regiony, které by nebyly zastoupeny, budou žárlit. Proto je lepší zvolit jiné kritérium,“ vysvětlil politolog svůj pohled.

Tlačit může paradoxně více Babiš

Větší tlak na jednotlivé krajské buňky pak podle Kubáčka může paradoxně více než vlastní strana vyvinout premiér v demisi Andrej Babiš, jehož lidé drží v tuto chvíli všechny resorty. Svou roli zřejmě sehrají i komunální volby.

„Kuriózně v tomhle směru budou možná důležitější vzkazy Andreje Babiše a stávajících ministrů. Ti tam drží celou řadu významných náměstků, úředníků, straníků,“ tvrdí politolog. V rámci komunálních voleb pak mohou tlačit potenciální koaliční partneři nebo naopak odpůrci, kteří by mohli nové koaliční radnice zablokovat.

Jelínek si netroufá výsledek referenda ČSSD odhadovat. O těsném rozdílu hovoří i Kubáček a po pondělním jednání se zástupci sociální demokracie v Moravskoslezském kraji to řekl i sám Hamáček. Nerozhodné stavy hlásí i různé průzkumy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa