Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Olomoucký radní je tři týdny nezvěstný: Měl toho dost a prostě zmizel, říká manželka

Autor: lm - 
21. května 2018
07:43

Už třetí týden pátrá rodina i policie po olomouckém politikovi Miroslavovi Petříkovi (48). S rodinou byl naposledy 6. května a vše se zdálo být v pořádku, den nato ale začal podezřele rušit schůzky a zmizel. Podle manželky toho na něj nejspíš „bylo moc“ a rozhodl se odejít sám.

Pohřešovaný Petřík byl s rodinou naposledy v neděli 6. května. Podle manželky jel s dcerou na kola a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl zmizet. Druhý den ráno odešel do své kanceláře v budově Technických služeb, kde vykonává funkci ředitele a požádal sekretářku, aby mu zrušila všechny schůzky. „Informoval ji o nějaké zdravotní indispozici,“ řekla MF Dnes Lenka Petříková. Z budovy následně odešel a následující dny už se nevrátil.

Ve středu před šestou ráno Petřík smskou zrušil zbytek plánovaných akcí, včetně dvoudenní konference Odpady 21 v Ostravě, kde měl ten den vystupovat. Opět se omluvil kvůli zdravotním důvodům, rodina ale o žádné nemoci neví. Ve středu ho už začala shánět i manželka, se kterou žijí odděleně. „Potřebovala jsem s ním mluvit, ale celý den byl nedostupný. Informovala jsem se na Technických službách a ve čtvrtek nás kontaktovala sekretářka, že je pořád nedostupný, že se nedostavuje na schůzky,“ vysvětlila listu s tím, že policii zavolala následně v pátek.

Radní byl spatřen naposledy ve středu 9. května kolem 07:15 hod na ulici Kobližné v Brně, přibližně 80 kilometrů od domova. Byl sám a co tu dělal, není jasné. „Na sobě měl kostkovanou bundu na zip. Pod bundou měl modré triko s bílým nápisem a znakem Tom Tailor 1962 přes celou hruď,“ popsala mluvčí policistů Irena Urbánková.

To se ale nezdá jeho dobrému kamarádovi, řediteli Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislavovi Holáskovi. „Chodil výhradně v ­košili a saku,“ vysvětlil. Petřík také obvykle jezdil služebním autem s vlastním řidičem. 

Ani jeho kamarád o údajných zdravotních problémech nic neví. „Nemluvil o tom, že by měl jakékoliv problémy či zdravotní potíže. Mirek nebyl nějak chronicky nemocný. Byl nekuřák, žádný velký pijan. Zároveň neměl ani jiné důvody, aby zmizel. Finančně na tom nebyl špatně,“ uvedl Holásek s tím, že ani s manželkou, se kterou žijí odděleně, problémy neměl. „Mají ale velmi dobrý až nadstandardní vztah. Stejně tak s oběma dcerami, starší vyženil a mladší, tu zvlášť miloval. Už kvůli ní bych nevěřil, že by všechny opustil,“ doplnil.

Podle manželky nejspíš zmizel z vlastní vůle. „V prvních dnech mě napadly všechny možné verze. Nevíme o žádných jeho zdravotních problémech. Přikláním se k tomu, že toho měl tak dost, že prostě zmizel,“ řekla deníku.

Miroslav Petřík platil v Olomouci za velmi vlivného politika ČSSD. Olomouckým zastupitelem se stal poprvé v roce 1994 a mandát dvakrát obhájil. Ředitelem Technických služeb se stal v roce 2007 po osmiletém působení jako předseda představenstva. O rok později získal post krajského zastupitele. V roce 2014 se stal opět městským radním.

Podle MF Dnes řešil v posledních dnech zejména policejní vyšetřování protipovodňové výstavby, které má vyjít na tři čtvrtě miliardy korun. Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli tomu zasahovala na magistrátu, na Povodí Moravy a v jedné ze stavebních firem. Obviněn ale zatím nikdo nebyl a policie se k případu nechce vyjadřovat.

 

 

 

Zulana ( 21. května 2018 11:11 )

 bre-burda:ten pán byl/je zajímavý minimálně svým platem,postem, ale děkujeme za Váš jasný názor znalce

bre-burda ( 21. května 2018 09:16 )

Normálně bych napsal, že je u nějaké baby a nevylézá z pelechu. Ale tenhle bambula ..?

dandova ( 21. května 2018 08:36 )

Zejtra to zkusim taky. Ale to abych se rychle naučila hrát na harmoniku, abych měla co jíst.

vera51 ( 21. května 2018 08:24 )

Takze hodil na par tydnu acko.No to se nekdo ma kdyz si muze tohle dovolit.

odol ( 21. května 2018 08:12 )

Udelal si mesic volna od zivota...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání