Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Drama v ČSSD rozhodne o Babišovi. Pomůže vláda straně z „předpeklí“?

Autor: Petr Holec - 
22. května 2018
14:45

Inspirovaná německými sociálními demokraty uchýlila se i ČSSD k referendu o vstupu do menšinové vlády s ANO, jištěné ze Sněmovny komunisty. Drama potrvá až do půlky června a hlasovat v něm může všech téměř 18 tisíc členů strany. Jan Hamáček a Jiří Zimola, nové kapitánské duo v čele ČSSD, se proto rozjeli do krajů, aby spolustraníkům rozhodování ulehčili. Nejen podle nich je vláda jediný způsob, jak stranu zachránit. Ne, že si to v ČSSD myslí všichni.

Proti comebacku do vlády s ANO, které jí v posledních sněmovních volbách chytře ukradlo nemálo voličů, jsou některé kraje a taky většina senátorů ČSSD v čele s šéfem horní komory Milanem Štěchem. Hamáček říká, že zhruba třetina členů ČSSD by radši šla do opozice. Rozpolcenost strany ostatně nejlíp ukazuje i samotné referendum: normálně o podobných věcech rozhoduje vedení, i kvůli tomu se pravidelně konají volební sjezdy.

ČSSD ale není v normální situaci. Ve volbách utrhla nenormálních sedm procent, když najednou ostatní nevěděli, proč ji volit; spoustu sociálních témat jí sebralo ANO a lásku k národu Tomio Okamura. Strana se navíc momentálně nachází ve finančním kómatu, které taky není žádný magnet na nic pozitivního. Ve starých dobrých časech dvou velkých stran, z nichž si jedna říká pravicová a druhá levicová, by odchod do opozice možná byl i tradičním receptem na léčbu.

Jenže staré dobré časy jsou dávno minulostí. Politice nově dominují ANO, Piráti a SPD, tři protestní hnutí čerpající do svých programů zleva i zprava. Nejšíře rozkročené je suverénně nejsilnější ANO, zatímco Okamura tvrdí muziku s Alláhem a Piráti s městskou sofistikovanou gerilou. Na ČSSD toho proto v opozici moc nezbývá. A nejen proto, že momentálně nemá žádné silné opoziční téma; nemá ani moderní PR aparát, aby byla aspoň slyšet. Ano, takhle nějak vypadá politické předpeklí.

Ironie je, že proti vstupu ČSSD do vlády teď nejvíc brojí ti, kteří po volbách jako první mluvili o spolupráci s Andrejem Babišem. Konkrétně exministr vnitra Milan Chovanec, velmistr veletočů, jak by řekl politický nebožtík Jiří Paroubek. Ten teď dělá vše proti vládě s ANO, proti je jeho plzeňská ČSSD. A proti je i ústecká ČSSD, kam patří i nová hvězda zpocených boxerských videoklipů Jaroslav Foldyna, původně propagátor vlády s ANO.

Pro vstup ČSSD do vlády je většina krajů včetně silného Středočeského a Prahy, té ale rozhodování moc neusnadňuje prezident Miloš Zeman. Za ministra zahraničí nechce kandidáta Prahy a europoslance Miroslava Pocheho, na Hradě mu vyčítají přízeň k migraci. Na druhou stranu - případné fiasko vlády ANO s ČSSD bude i fiaskem Zemana; právě on zatím dělá vše proto, aby se dala dohromady. V jednom ze svých prognostických momentů lidem slíbil vládu do prázdnin.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Následující vláda se nejspíš ještě trefí do dobré ekonomické situace, což je vždy klíčové. TOP 09 a ODS nezničil jen hanebný konec jejich společné vlády, ale i rekordně dlouhá hospodářská recese. ČSSD se proto ve vládě může svézt na lepší náladě lidí. Tedy pokud se jim aspoň naučí sdělit, že ve vládě není jen ANO. V opozici se ale nejspíš nesveze vůbec na ničem. Vyšší důchody i další věci jí sebral Babiš a opoziční megafon ovládají Okamura, Piráti a částečně i ODS. Na ČSSD zatím zbylo jen velké ticho, to ale v politice neléčí.

Zobrazit celou diskusi