Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš chce dát ČSSD čtyři vládní křesla. „Velkorysá nabídka“ straně není dost

Autor: ČTK, AKu - 
21. března 2018
10:15

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má nabídku čtyř ministerských postů pro sociální demokraty za velkorysou. Za nejsložitější téma pro vyjednávání mezi oběma stranami považuje jednání o daních, které se ve středu odpoledne odehraje na ministerstvu financí. „Nechceme zvyšovat daně, chceme je snižovat, “ uvedl ráno při příchodu na jednání vlády. ČSSD požaduje pět ministerstev, z toho alespoň jedno silové.

„Nějak se posouváme, důležitá je karenční doba, důchody, zákon o státní službě,“ komentoval Babiš dosavadní jednání o budoucí vládě se sociálními demokraty. Vyjednávání podle něj vedou se zástupci ČSSD jednotliví ministři i on sám. Například o zrušení neproplácených prvních tří dnů nemoci v úterý jednal telefonicky s poslankyní ČSSD Kateřinou Valachovou.

V otázce financí jde podle vicepremiéra a místopředsedy ANO Richarda Brabce o zásadní neshody. „Střetávají se tam dvě daňové koncepce: naše a sociální demokracie,“ řekl k jednání, které na ministerstvu financí začne ve 13 hodin. Sociální demokracie trvá na progresivním zdanění příjmů fyzických osob i na sektorové dani.

Rozdílný pohled na důchody a sociální dávky

Parametrické rozdíly mezi oběma stranami vidí Brabec i u otázky sociálních dávek a důchodů. Program týkající se životního prostředí, který pod něj jako ministra životního prostředí spadá, bude večer konzultovat s vyjednavačem za ČSSD telefonicky. Ve středu je plánováno i jednání o školství.

V úterý se experti obou stran, které spolu diskutují o možné vládě tolerované KSČM, scházeli během jednání Sněmovny. Brabec novinářům řekl, že už se debatovalo o spravedlnosti či zahraniční politice, ministryně práce Jaroslava Němcová (za ANO) vedla diskusi o sociální politice, ministr Dan Ťok (za ANO) se chystal na jednání o dopravě.

ČSSD v úterý na sociálních sítích uvedla, že má zájem o ministerstvo práce, zdravotnictví či ministerstvo pro místní rozvoj kvůli podpoře bytové výstavby. Dále usiluje o resorty, kde má ANO kvůli Babišovu trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda střet zájmů. Za klíčovou považuje také otázku pojistek v případné koalici. ANO se ale klíčových resortů nechce vzdát. „Myslím, že to je velkorysá nabídka, když to propočtem přes mandáty,“ řekl dnes Babiš novinářům ke čtyřem nabízeným ministerským pozicím pro ČSSD. Jak jednání dopadne, nechtěl předjímat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 21. března 2018 10:56 )

Socani si začali vyskakovat....po volbách skončili jako hubkaři,a teď jim 4 křesla nejsou recht....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa