Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V ČSSD řeší vládní křesla. Ano pro Zimolu a Hamáčka, ne pro poslance, zní z krajů

Autor: ČTK, simao - 
19. března 2018
18:40

Jan Hamáček i Jiří Zimola, současní lídři ČSSD, se těší podpoře z krajů, aby v případě toho, že se sociální demokraté dohodnou s ANO na vládním působení, usedli mezi ministry. Hamáček přitom o víkendu přišel s názorem, že by křesla ve vládě neměli zabírat poslanci. Jeho vyjádření má logiku, zní v ČSSD z krajů. A sílí také podpora pro jihočeského exhejtmana Zimolu, pro kterého by to znamenalo velký politický návrat na scénu.

ANO minulý týden omezilo svá vyjednávání o vládě pouze na ČSSD, případný kabinet sestavený těmito subjekty by měli podle představ premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) tolerovat komunisté.

Expertní týmy ANO a sociálních demokratů budou v tomto týdnu probírat finance, zahraniční politiku, zemědělství či spravedlnost. Celkově se odborníci obou stran kvůli hledání programových kompromisů setkají nad devíti oblastmi, sdělila dnes mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová. Uvedla, že se již uskutečnila jednání o veřejných investicích a vnitřní bezpečnosti a správě, přičemž v obou případech byla výsledkem shoda nad programem.

ČSSD chce pět resortů, ANO nabízí čtyři

V úterý budou následovat diskuse o financích a hospodaření, zahraniční politice a unijní problematice, zemědělství, spravedlnosti, sociální politice a dopravě. Ve středu budou strany jednat o školství a životním prostředí, na čtvrtek je v plánu oblast nazvaná digitální Česko.

Šéf ČSSD Jan Hamáček o víkendu řekl, že schůzka na úrovni vedení obou stran je v plánu ve středu. Na jednání by se měly řešit případné rozpory, mohlo by dojít i na diskusi nad rozdělením ministerstev. ČSSD si nárokuje pět míst ve vládě včetně jednoho tzv. silového resortu, soustředit se chce na oblasti, kde může prosazovat svůj program, případně na ministerstva, kde má podle ČSSD partner střet zájmů. Zástupci ANO nabízejí ČSSD čtyři ministerstva.

Z krajů v ČSSD zní: Poslanci do vlády ne

Krajští představitelé sociálních demokratů podporují myšlenku, aby do vlády případně zamířili odborníci, kteří nejsou současně poslanci. Někteří zmiňují místopředsedu ČSSD Jiřího Zimolu. Pro obsazení ministerských postů členy ČSSD mimo Sněmovnu se o víkendu vyslovil šéf strany Hamáček.

Místopředseda moravskoslezské ČSSD Adam Rykala ČTK řekl, že Hamáčkovu myšlenku vítá. ČSSD by se díky tomu mohla více prezentovat, kdyby bylo vidět víc lidí než pouze 15 poslanců sociální demokracie. „Pokud má být vidět, tak by mělo být vidět více lidí za sociální demokracii,“ uvedl Rykala. ČSSD by podle něj mohla hledat odborníky v regionech. Počet ministrů nepovažuje za podstatný, důležité je hlavně prosazování programových priorit.

Podpora pro Zimolu

Také krajský místopředseda ČSSD v Libereckém kraji Radek Cikl vychází z toho, že ČSSD má jen 15 poslanců. „Pokud mají ve vládě zasednout odborníci, tak logicky nelze vylučovat neposlance,“ uvedl. Nabízí se i úvaha, zda do kabinetu nezakomponovat statutárního místopředsedu ČSSD Jiřího Zimolu, který poslancem není, dodal.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický uvedl, že ČSSD má i mimo poslanecký klub kam sáhnout. „Jde také o to, jaké resorty by nám měly připadnout. Podle mne je jasným adeptem do vlády například Jiří Zimola, který není poslancem, ale jeho zkušenosti z regionů jsou mimořádné,“ řekl ČTK Netolický.

Do vlády chtějí i Hamáčka

Také pražská ČSSD s Hamáčkem souhlasí, připouští však jeho účast v kabinetu. „Je to rozumný postoj. Poslanci mají poslancovat a ve vládě mají být odborníci. Jedinou výjimku, kterou bych udělal, je, aby v ní byl předseda strany,“ řekl šéf pražské ČSSD Petr Pavlík.

Poslanec a předseda hradecké krajské ČSSD Jan Birke považuje diskuse za předčasné. „Nejdříve se musí s ANO vyjednat program, s tím se pak musí předstoupit před členskou základnu a pro musí být i všech 15 lidí v poslaneckém klubu. Pak se mohou řešit personální otázky,“ řekl.

Poslanec a šéf ČSSD v Děčíně Jaroslav Foldyna uvedl, že by se členové dolní komory měli soustředit na práci ve Sněmovně. Do vlády by podle něj jít neměli. Klub musí dělat politickou práci ve Sněmovně. Jsem rád, že s tím přichází i kolega Hamáček,“ uvedl Foldyna.

Jihomoravská předsedkyně ČSSD Naděžda Křemečková vnímá Hamáčkovo prohlášení jako vyjednávací strategii. „Počkám na finální variantu, která bude předložena členské základně, která o dané variantě rozhodne ve vnitrostranickém referendu,“ uvedla.

Hledání ministrů mimo poslanecké lavice podpořil i šéf ČSSD ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín. „Je to názor předsedy, kterého podporujeme. Dohodli jsme se na tom, že budeme stát za naším vedením. Také otázku počtu případných ministrů bych nechal na jednání předsednictva,“ řekl.

Hamáčkovo vyjádření má logiku

Také karlovarská ČSSD by hledala mezi odborníky. „Na druhou stranu, pokud by se skutečný odborník na daný resort našel mezi poslanci, nelze proti tomu nic namítat,“ řekl ČTK předseda krajské organizace Tomáš Svoboda. Zároveň podotkl, že ČSSD bude chtít vsadit na nové tváře, přičemž mezi poslanci jsou spíše lidé se stranou už delší dobu spojení.

Podobně se vyjádřil krajský šéf ČSSD na Vysočině Petr Krčál, který preferuje odborníky. „Zda to budou poslanci, nebo neposlanci, není zas až tak velký rozdíl,“ řekl Krčál. Na Vysočině převládá názor, aby poslanci zůstali na svých mandátech a ministerstva případně obsadili lidé s erudicí, dodal.

I podle olomouckého krajského předsedy Jiřího Zemánka je Hamáčkův plán namístě. „Vyjádření má logiku. Pokud je poslanec zároveň ministrem, nemůže se plně věnovat poslanecké práci a mnohdy chybí na hlasování,“ uvedl Zemánek.

cezar8 ( 20. března 2018 16:09 )

Jak vidět, tak páni z ČSSD si stále neuvědomují, že u národa naprosto propadli a kladou si požadavky, jako kdyby vyhráli volby. Zřejmě politici z ČSSD, ODS, TOP 09, Lidovci a Stan neuvědomují, že pokud by byli vyhlášeny nové volby, mnozí z nich vypadnou a ani pes po nich neštěkne....

marmat ( 20. března 2018 11:48 )

Materiál k vyjednávání je díky vykonstruované kauze čapí hnízdo otřesný a otřesnější

marmat ( 20. března 2018 11:46 )

Je to od začátku opravdu makačka.....materiál k vyjednávání NA ŠPIČKOVÉ ÚROVNI pro ANO vlastně po volbách neexistoval...stejně jako vize ČSSD, že si budou "poroučet" ministerská křesla !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 20. března 2018 11:43 )

Toto bývá hra na hraně, která někdy vychází i naprosto "nechytacím" ženám....Mají poblíž frajera a dělají drahoty....Často ho k překvapení všech posléze mají "doma" Nebude to ještě lehké

marmat ( 20. března 2018 11:33 )

Podejte PRST....topící se "trpaslík" Vás začne okamžitě stahovat k sobě - A posléze i vydírat ???! No to snad nééééééééééééééééééé

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa