Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ČSSD měla loni ztrátu 40 milionů, Sobotka dal straně 80 tisíc. A co dluh Altnerovi?

Autor: ČTK - 
28. března 2018
13:31

Pod vládou Bohuslava Sobotky a poté úřadujícího předsedy Milana Chovance hospodařila sociální demokracie loni se ztrátou ve výši téměř 40 milionů korun. Podepsaly se pod to především loňské podzimní volby do Sněmovny, které způsobily výpadek v příjmech ze státního rozpočtu za hlasy a mandáty, uvedl dnes ekonomický ředitel strany Martin Starec (ČSSD).

Sociální demokracie v loňském roce hospodařila se ztrátou ve výši téměř 40 milionů korun. Výnosy sociální demokracie loni činily 184,4 milionu korun, tedy necelé čtyři pětiny toho, co strana předpokládala. Naopak náklady dosáhly na 224,2 milionu korun. „Což bylo 94,5 procenta předpokládaných nákladů,“ uvedl Starec.

Ztráta za hlasy a mandáty

ČSSD původně kalkulovala s výnosy i náklady ve výši 237 milionů korun, nakonec k vyrovnanému hospodaření scházelo 39,8 milionu korun. „Celkový výsledek hospodaření ovlivnila především jednorázová ztráta za volební hlasy a dlouhodobá ztráta za mandáty poslanců,“ konstatoval Starec.

Tahle ztráta přitom musela být znát. V předchozím období měla ČSSD ve Sněmovně 45 křesel. Teď jich má pouhých 15, její klub vede exministr Jan Chvojka a stranu jako takovou Jan Hamáček.

ČSSD ze státního rozpočtu získala 142,3 milionu korun, což představovalo víc než tři čtvrtiny všech příjmů. Za nájmy a služby získala strana 21 milionů, od dárců dostala necelých 4,8 milionu, členské příspěvky daly dohromady 16,3 milionu korun. Činnost a provoz strany spotřebovaly podle Starce 81,4 milionu korun, mzdy 115 zaměstnanců činily dohromady 56,4 milionu. „Náklady na volby do Poslanecké sněmovny a Senátu byly celkem 85,7 milionu korun,“ uvedl Starec.

Dluh Altnerovi: Čeká se na určení okruhu dědiců

Strana podle něj čelila dvěma řízením před Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jedno pro ni skončilo úspěšně, druhé ještě pokračuje. Dořešený stále není spor, ve kterém by měla ČSSD podle rozsudku zaplatit někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi 338 milionů korun za právní služby.

Video  Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner v dubnu 2016  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Po Altnerově smrti pokračuje dědické řízení, které je překážkou toho, aby o dovolání ČSSD rozhodl Nejvyšší soud. „Až bude stanoven okruh dědiců, pak může Nejvyšší soud rozhodnout,“ řekl Starec.

Sobotka dal straně 80 tisíc. Běhounek 190 tisíc

ČSSD zatím vyplatila jen lidi, kterým podle soudů dlužil Altner. Mezi největší dárce strany patřili lídři sněmovních voleb: Jiří Běhounek z Vysočiny přispěl částkou 190 tisíc korun, Jan Birke z Královéhradeckého kraje věnoval 130 tisíc korun, Jan Chvojka z Pardubického zhruba 100 tisíc korun, stejně jako Michaela Marksová, která kandidovala v Libereckém kraji.

Expremiér Bohuslav Sobotka, který stranu vedl do 15. června a nedávno ohlásil rozhodnutí stáhnout se z vrcholné politiky jako takové, daroval zhruba 80 tisíc korun, bývalá ministryně školství Kateřina Valachová 50 tisíc korun stejně jako někdejší ministr vnitra Milan Chovanec.

Letos by měla ČSSD hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, výnosy i náklady by měly dosáhnout na 137 milionů. V prvních měsících roku se podle Starce daří plán plnit. Na kampaň v letošních volbách počítá ČSSD s 24 miliony korun. „U voleb do komunálu se na tom budou podílet velmi silně okresní a krajské organizace, tam nyní nechci odhadovat, kolik prostředků uvolní,“ řekl.

mirkazam ( 29. března 2018 18:35 )

marmat.....

marmat ( 28. března 2018 19:50 )

Nepokora a nehorázná drzost OPRAVDU není cesta...

marmat ( 28. března 2018 19:48 )

Dluh panu JUDr. Altnerovi je OK ??? OKD ...OK ??? Ta drzost ČSSD nezná opravdu mezí...Předčasné volby a rychle

marmat ( 28. března 2018 19:46 )

Žádají premiéra o ministerstvo financí!!!??? Nejvíc zadlužená strana chce mít NEJVĚTŠÍ STŘET ZÁJMŮ V HISTORII naší Země. Že jim není hanba....Dluží "jenom" rodině pana JUDr. Altnera 338.milionů = přibližně 6-7 DOTACÍ NA ČAPÍ HNÍZDO !!!

hejhej ( 28. března 2018 16:42 )

Proto stojí Hamáček o ministerstvo financí!!!! Umazat dluh strany z peněz daňových poplatníků. Tato strana by měla zaniknout spolu s s TOP09 a STAN!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa