Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chovanec promluvil o porážce a házení klacků pod nohy: Uškodila mi i známá tvář

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová - 
19. února 2018
18:50

Exministr vnitra Milan Chovanec skončil v neděli ve vedení ČSSD. Nechce už ani kandidovat na místopředsedu strany. Sociálním demokratům podle svých slov bude pomáhat jen jako řadový poslanec. Otěže strany, která získala ve volbách pouze 7,27 procenta hlasů, převzali v neděli na mimořádném volebním sjezdu v Hradci Králové Jan Hamáček a první místopředseda Jiří Zimola. 

„Čekal jsem, že to bude buď těsné druhé, nebo třetí místo. Tady je spíše poptávka po nových tvářích, ale že bych měl nějakou reálnou šanci nebo že jsem favorit té volby, to jsem si nemyslel,“ přiznal po prohrané volbě o předsednický post před novináři Milan Chovanec.

Mezi novináře se Chovanec musel odhodlávat

„Dopředu se dostali dva silní kandidáti, nabídl jsem straně nějakou vizi, rozhodli delegáti jinak, já budu řadový poslanec a jako řadový člen straně pomáhat tam, kde je potřeba,“ pokračoval teď už bývalý úřadující šéf strany. Zprvu seděl zamyšlený v restauraci kulturního domu Střelnice, kde se sjezd ČSSD v neděli konal. Chvíli mu trvalo, než se odhodlal mezi novináře a ostatní delegáty přijít.

Za svým neúspěchem vidí Chovanec spojení s nejužším vedením, které vedlo stranu do neúspěšných sněmovních voleb. „To znamená, že jsem byl nejméně tou novou tváří, z mého pohledu, zmínil.

Žádnou hořkost Chovanec prý necítí. „Nebudu házet novému předsedovi klacky pod nohy, nebudu mu zakládat nějaké platformy a budu spolu s ním pracovat, tak jak bude potřebovat, tak aby strana měla znovu více procent,“ vyloučil Chovanec budoucí rebelii. Narážel tak i na platformu Zachraňme ČSSD, kterou před nedávnem spoluzaložil Jiří Zimola, kterého delegáti zvolili prvním místopředsedou ČSSD.

Video  Chovanec po volební prohře: Nebudu házet vedení ČSSD klacky pod nohy.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Chovanec jako svůj směr nabízel straníkům odchod ČSSD do opozice a nepodílet se žádným způsobem na příští vládě Andreje Babiše. A to jak aktivně přímo na ministerstvech, nebo jen tím, že by strana kabinetu umožnila ve Sněmovně alespoň získat důvěru. Teď se chce soustředit především na bezpečnostní otázky, které bude řešit Sněmovna, a radit novému vedení bude vysloveně jen na žádost členů.

Vládnutí s Babišem? „Uvidíme za rok“

„Nikomu se nebudu vnucovat, pokud bude poptávka ze strany kohokoliv ze sociální demokracie o nějaký názor, radu, tak jsem na to připraven, ale v každém případě to nové vedení přebírá politickou odpovědnost a uvidíme za rok, jestli ten opatrnický přístup můj směrem k vládnutí s Andrejem Babišem byl správný, nebo nebyl,“ dodal Chovanec.

Sociální demokraté si nakonec odhlasovali na nedělním sjezdu usnesení, že se Jan Hamáček a Jiří Zimola mají s Andrejem Babišem pustit do vyjednávání o vládě – ovšem za předpokladu, že v ní nebude trestně stíhaný politik a nebude se opírat o hlasy SPD Tomia Okamury. Tedy přesný opak, který nabízel straníkům právě Chovanec.

„Já si opravdu myslím, že bychom se měli pokusit najít nějaký model rozumného racionálního vládnutí, ale bez naší účasti,“ vzkazoval delegátům Chovanec ještě před schvalováním asi nejdůležitějšího usnesení přerušeného sjezdu.

ČSSD má teď dočasně nejštíhlejší vedení ze všech parlamentních stran. Na sjezdu si totiž straníci zvolili jen předsedu a jeho zástupce – ostatní místa ve vedení zůstala neobsazená. A to minimálně do 7. dubna, kdy by se sociální demokraté měli sejít v Hradci Králové znovu. Veškeré otěže tak leží jen na Hamáčkovi a Zimolovi.

„Není to nic zásadního, měsíc dva je schopná sociální demokracie vydržet jen s předsedou a prvním místopředsedou. Je tady ústřední výkonný výbor, který zůstává, je to zhruba 200 lidí,“ zmínil Chovanec. Ten může v případě potřeby podle něj rozhodovat téměř kdykoliv. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 20. února 2018 19:54 )

Myslel tím sebe , když mluvil o házení klacků pod nohy. Devíti měsíční student práv v Plzni.

marmat ( 20. února 2018 18:59 )

Dokonce perfektně sepsáno...mně tak dlouhý příspěvek nikdy neprojde...vítám ten Váš Sobotka jako loutka vodiče Kalouska vloni "exceloval" demise pak byla řízená sebevražda

marmat ( 20. února 2018 18:54 )

dokola :přesně - zabydlená a propletená chobotnice vzteky ztratila sebekontrolu a bumerang karmy je mele velkým fofrem a samospádem...

jajanene ( 20. února 2018 17:51 )

Spíše mu uškodilo už to, že je gauner první třídy a od začátzku do konce dělal jenom sviňárny. Naštěstí tahle svin,,,ě už není ve vládě, ale pozor, bude škodit i dál...

reknirmareno ( 20. února 2018 17:07 )

Vsichni jste smejdi. Ja porad verim ze lez a nenavist zvitezi nad pravdou a laskou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa