Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Sobotku budeme rádi vzpomínat, míní jeho náhradník. Vládu s ANO schvaluje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. března 2018
06:30

Je to pikantní výměna. Za Bohuslava Sobotku nastoupí do Sněmovny někdejší šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Když vedl klub on, měla ČSSD ve Sněmovně 50 členů. Teď je tam sociálních demokratů jen 15. Ale i s tím se dá pracovat, věří Sklenák. A na rozdíl od Sobotky nebude mít problém podpořit případnou vládu s ANO. Sám je součástí vyjednávacích týmů. O Sobotkovi však říká, že hlavního viníka neúspěchu z něj udělali lidé neoprávněně. A připouští, že byl na stejné životní křižovatce jako expremiér.

Čeká ho návrat do Sněmovny, ale v jiné pozici. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák se po volbách ocitl mimo dvoustovku vyvolených, i když byl na jižní Moravě dvojkou ČSSD po Bohuslavu Sobotkovu. Nakonec z něj bude přece jen alespoň řadový poslanec.

Klub vede nyní exministr Jan Chvojka, Sklenák však v poslaneckých lavicích nahradí právě Sobotku, který se rozhodl skončit. „Moje rozhodnutí je hluboce osobní,“ vzkazoval Sobotka s tím, že v aktivní politice strávil téměř čtvrtstoletí. „Nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se – ještě v plné síle – úplně jinou životní cestou (…) Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů,“ uvedl ve svém prohlášení expremiér.

Sklenák: Sobotkovu rozhodnutí rozumím

Sklenák se přitom po volbách ocitl na stejné křižovatce. I on musel zvažovat, co dál. „Rozumím rozhodnutí Bohuslava Sobotky. Vzhledem k tomu, že jsme ve stejném věku, tak jsme i stejně uvažovali, jestli není čas poohlédnout se po další a jiné profesní kariéře,“ říká Blesk Zprávám Sklenák.

V 90. letech podnikal v oblasti výroby a prodeje telekomunikačních zařízení. A k tomu se nyní chystal vrátit. „Nejpravděpodobnější cesta se jevila, že začnu podnikat se svými syny. Obnovil jsem si živnostenské listy,“ pokračuje.

Namísto toho se však vrací do důvěrně známého prostředí – jen v poněkud jiné době, kdy ČSSD jedná s ANO o vládní spolupráci. Sklenák však z tohoto prostředí zcela nevypadl, je ostatně i členem expertních týmů, které s Babišovým hnutím dojednávají podmínky rýsující se spolupráce. Sklenák, který je v ČSSD od roku 1998 a poslancem se stal poprvé v roce 2010, se sociální politice věnuje dlouhodobě. Sám je značně prorodinně založený, s manželkou Markétou má tři syny a dceru.  

Sklenák o Sobotkovi: Byl úspěšný premiér

Překvapilo vás rozhodnutí Bohuslava Sobotky, že se vzdal poslaneckého mandátu?

Musím říct, že mě to až tolik nepřekvapilo, protože jsem s Bohuslavem Sobotkou v kontaktu byl od voleb a měl jsem ten pocit, že oproti minulým obdobím ho práce v Poslanecké sněmovně až tak neuspokojuje. Bylo to také dáno tím, že hodně sociálních demokratů i lidí mimo vidělo v Bohuslavu Sobotkovi toho hlavního viníka našeho volebního neúspěchu. Což určitě neodpovídalo realitě.

Vzhledem k tomu, že jsme ve stejném věku, tak jsme i stejně uvažovali, jestli není čas možná poohlédnout se po další, jiné profesní kariéře. Já jsem byl v podobné situaci, protože jsem skončil v Poslanecké sněmovně, takže pro to mám pochopení.

Jak vnímáte politický odkaz Bohuslava Sobotky, který odchází, dalo by se říci, do politického důchodu?

Jsem si jist, že s odstupem času bude Bohuslav Sobotka hodnocen jako úspěšný premiér a že období, kdy vedl vládu, bude hodnoceno jako velmi úspěšné. Po letech nestability se podařilo vládnout celé období v poměrně složité situaci, kdy musel bojovat na několika frontách. I jako předseda strany se snažil a podařilo se mu prosadit mnoho pozitivního. To, že si dnes někteří analýzu situace zjednodušují a Bohuslava Sobotku označují za prakticky jediného viníka našeho neúspěchu, určitě není korektní a budoucnost to ukáže.

Jak to vypadalo u vás, když jste skončil ve Sněmovně? Po čem jste se poohlížel?

Tak, jak to bývá obvyklé, jsem si dal několik týdnů čas, abych pořádně promyslel, co dál. Nejpravděpodobnější cesta se jevila, že začnu podnikat se svými syny. Obnovil jsem si živnostenské listy, v minulosti jsem byl živnostníkem a měl jsem svou obchodní společnost, dovážel jsem nějaké věci z Asie. Považoval jsem za docela pravděpodobné, že bych na tuto éru navázal. Ale samozřejmě byly i jiné možnosti, které jsem zvažoval.  

Musíme být jednotní, vzkazuje kolegům z klubu

Teď se ale chystáte na návrat do Sněmovny. Z ní máte bohaté zkušenosti i coby předseda poslaneckého klubu ČSSD. Do něj se ale vracíte v pozměněné situaci. Je podstatně hubenější než v minulém období, tvoří jej 15 poslanců (oproti 50 poslancům v minulé Sněmovně – pozn. red.). Co říkáte na to, že je klub takto oslaben?

Je to rozhodnutí voličů a je třeba pracovat v takové sestavě, o jaké voliči rozhodli. Na druhou stranu 15 členů v klubu ještě není zas tak málo, aby se nedala dělat politika smysluplná a úspěšná. Já jen připomenu, že v minulém volebním období kolegů v ODS bylo jen o jednoho více – 16. A myslím si, že objektivně se dá říct, že je bylo vidět v Poslanecké sněmovně, i leccos prosadili, byť byli v opozici. Není to něco, kdy bychom museli rezignovat na nějaké cíle a výsledky v poslanecké práci.

Že má poslanecký klub ČSSD váhu je patrné i při jednáních o vládě mezi ČSSD a ANO. I v nich do jisté míry hrála roli pozice Bohuslava Sobotky, kdy se mluvilo o tom, zda coby poslanec podpoří ve Sněmovně právě vládu s Babišovým ANO, zda poslanecký klub bude jednotný. Jak takovou vládu vnímáte vy?

Je potřeba si uvědomit, že sjezd ČSSD o této věci jednal a rozhodl, že se máme pokusit vyjednat společnou vládu s hnutím ANO. Takže se o to snažíme. Já jsem jeden z těch, kteří vyjednávají – konkrétně oblast sociální politiky. V této fázi se snažíme všichni prosadit do případné dohody maximum z našich priorit, zejména co se týče důchodců, co se týče poskytování bezplatné zdravotní péče, podpory rodin s dětmi atd. Po této fázi, která by se podle mého názoru mohla pomalu blížit ke konci, budeme řešit personální otázky, případně zastoupení ve vládě, na jakých postech.

Pak to předložíme všem členům ČSSD k vyjádření a je zřejmé, že právě proto, že poslanecký klub má jen 15 členů, tak pokud by i v takto malém klubu byla nejednota, tak asi není možné koaličně spolupracovat. Myslím si, že musíme najít shodu ať už na tom, jestli do vlády půjdeme, nebo jestli budeme tvrdou opozicí. Jednota je v tomto případě nutná.

Obavy jsou však i z přístupu některých vašich dalších kolegů ve Sněmovně – i Lubomír Zaorálek či Milan Chovanec platili za výrazné kritiky Andreje Babiše…

Ono je docela zajímavé, že největšími odpůrci případné spolupráce s hnutím ANO jsou ti, kteří s Andrejem Babišem a hnutím ANO mají zkušenosti právě z minulého období. Sám jsem se účastnil mnoha jednání, jednání koaličních rad a tuším, co se dá očekávat v případě spolupráce.

Bohužel dřív, když politik řekl nepravdu nebo prudce změnil názor, tak to bylo vnímáno jako něco nepřijatelného. Dnes se ale nacházíme v situaci, kdy se tyto mantinely tolerance otevřely a objevuje se i obava z toho, že to, co bude nyní pracně dojednáno, nemusí v brzké budoucnosti platit. Věřím tomu, že si to uvědomují všichni včetně vedení ČSSD a snažíme se o takovou dohodu, která by byla akceptovatelná pro všechny.

Vláda s podporou komunistů? Není moc na výběr

Strany se přitom zatím neshodnou, kolik má mít ČSSD vládních křesel. Andrej Babiš nabízí čtyři, ČSSD stála o pět. Jak to vidíte vy?

Upřímně řečeno, já si ani tak nemyslím, že jde o počet, ale zdaleka nejdůležitější je to, co se vyjedná programově a pak, pokud se týče personálií, abychom obsadili rezorty, které jsou pro politiku sociální demokracie důležité. Z mého pohledu určitě ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo zdravotnictví. A také vzhledem k aktuální situaci, kdy nemůžeme pominout fakt, že potenciální premiér je trestně stíhán, tak si myslím, že ministerstvo vnitra by bylo vhodné, aby hnutí ANO nespravovalo. Právě z toho důvodu, aby nebyla pochybnost o tom, že to trestní stíhání probíhá korektně.

Vláda ANO a ČSSD se však musí opřít i o podporu třetí strany. Vám by podpora komunistů nevadila?

Určitě to není ideální stav, který bychom si přáli. Když už v minulosti nastala situace, kdy jsme mohli vytvořit většinu s KSČM – to bylo za předsedy Špidly – tak jsme to neudělali. Bohužel je v současné době situace taková, že moc smysluplných koalic nebo většina v Poslanecké sněmovně se vytvořit nedá. A je to potom na zvážení, jestli hrát s tím, co nám voliči rozdali a nebo požádat o novou hru, tedy předčasné volby. Ale já se domnívám, že by to dopadlo podobně. Takže je to asi akceptovatelné řešení, pakliže bude programové prohlášení vlády respektovat politiku ČSSD a naše zastoupení ve vládě bude důstojné.   

Dalibor Skrivanek ( 27. března 2018 08:50 )

Socan Sobotka a úspěšný politik? Já netušil,že sklenák je vtipálek.No,v parlamentu bude alespoň pro srandu králíkům.

cepp ( 27. března 2018 08:47 )

Až vám to dojde tak zjistíte, že Sobotka byl nejlepší šéfem vlády za naší krátkou historii. Takový klídek a pohoda už tu nikdy nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa