Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáček zkusil Babiše ráno „vyštípat“ z vlády. Večer bylo všechno jinak

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. března 2018
20:20

Jednání expertních týmů ANO a ČSSD skončila, na ruku v rukávě to u vládních námluv ale stále ještě nevypadá. Jaroslav Faltýnek (ANO) se ostře ohradil vůči návrhu z ČSSD, aby ANO přišlo s jiným kandidátem na post premiéra. ANO má kandidáta jediného, zůstává jím Andrej Babiš. A ČSSD couvá. Jan Hamáček totiž připustil i působení ve vládě s Babišem. Sociální demokraté však mají podmínku v podobě rozdělení ministerstev - chtějí v tom případě vnitro, nebo finance.

V úterý si zástupci ANO a ČSSD vyrazili vyjasnit, zda jsou schopni dosáhnout v problematických oblastech, jako jsou daně či proplácení nemocenské, kompromisů. „Je spousta oblastí, kde jsme našli shodu. A jsou i oblasti, kde jsme ke shodě nedošli, zejména daňová oblast,“ hlásil před schůzkou Jaroslav Faltýnek (ANO).

Po jednání pak připomněl, že sporných bodů bylo 17. „Po zhruba dvouhodinovém jednání jsme dokázali najít konsenzus a řešení zhruba u deseti z nich,“ uvedl Faltýnek, vedle kterého se jednání s ČSSD zůčastnili i Andrej Babiš, Richard Brabec či ministryně Jaroslava Němcová.

Pozor na „až do smrti“

Na stole se však již objevila i otázka dalšího působení Babiše ve vládě. ANO v tomto couvat nehodlá. Ostatně již na začátku jednání s ČSSD o vládní spolupráci Babiš uvedl, že kandidátem svého hnutí na premiéra bude „až do smrti“.

Na to však dnes reagoval i šéf ČSSD Jan Hamáček. „Já jsem slyšel, že Andrej Babiš řekl, že bude do smrti kandidovat na premiéra, my budeme zase do smrti říkat, že nám to bude vadit,“ řekl Právu. To, co ráno ČSSD vadilo, večer už tolik neplatilo.

Vláda bez Babiše? Pro ANO to není otázka

Pro sociální demokraty se kvůli svému stíhání v kauze Čapí hnízdo stal Babiš každopádně problematickou osobou. Alespoň dle jejich dosavadních prohlášení i podle závěrů první části sjezdu. „Pro nás jako pro hnutí ANO je jediným kandidátem na premiéra pan Babiš, tak to rozhodli i voliči, dostal nejvíc preferenčních hlasů v historii,“ potvrdil však v úterý opět Faltýnek.

Hamáček přitom měl na dnešní schůzce s ANO v úmyslu přednést právě požadavek na probrání Babišova setrvání ve vládě. Že to ale sdělil nejprve Právu, pořádně namíchlo Faltýnka.

„Kolegové ze sociální demokracie stále něco vzkazují přes média místo toho, aby přišli a řekli nějaký jasný názor. Navíc ty názory, které zní z ČSSD na různé oblasti, jsou různé, takže by bylo dobře, aby si v prvé řadě vyjasnili kolegové ze sociální demokracie sami mezi sebou, jaký mají oficiální názor, a potom s tímto názorem přišli na jednání,“ čertil se druhý muž ANO před schůzkou.

Hamáček: Babišovi jsem to řekl. A on odmítl

Hamáček se na schůzce následně skutečně zeptal na Babišovu pozici. „On mi sdělil, že hnutí ANO trvá na tom, že jediným kandidátem je on,“ potvrdil Hamáček. „Nabídli jsme i možnost diskuze o tom, že by případná vláda byla bez účasti předsedů politických stran, to hnutí ANO také odmítlo,“ pokračoval.

ANO neustoupí. A tak musela couvnout sociální demokracie - a má již náhradní plán. Bude vyžadovat buď řízení ministerstva vnitra, nebo ministerstva financí, řekl Hamáček. Vedle toho má ČSSD zájem o resorty. Jde o ministerstvo práce a sociálních věcí či zdravotnictví. „Ale takto detailní debatu jsme zatím nevedli,“ dodal šéf ČSSD.

„Pro nás ten požadavek se stává určitým folklorem, aby pan Babiš nebyl ve vládě,“ podotkl Faltýnek. ANO jej opět odmítlo, naopak požadavek ČSSD na finance či vnitro prý vzalo hnutí na vědomí. 

Čtyři křesla, neb opět?

A tak to vypadá, že Babiš ve vládě nakonec ČSSD vadit nemusí. A ani nemůže. Ostatně i Faltýnek ohledně Babišova postavení před jednáním uvedl: „Pro nás má dál smysl jednat s ČSSD pouze za předpokladu, že my máme svého kandidáta na premiéra a to je pan Babiš. Přes to nejede vlak (...) Pokud se k tomuto tématu chtějí vracet, tak není o čem jednat.“

Řeší se však dál i počet vládních křesel. „Z naší strany je nabídka na čtyři resorty. Je to víc než podle výsledku voleb a zastoupení ve Sněmovně náleží sociální demokracii,“ připomněl Faltýnek před schůzkou.

„Zopakovali jsme, že za důstojné zastoupení sociální demokracie v případné vládě pokládáme pět resortů,“ dodal po schůzce Hamáček. Představy ČSSD a ANO se tak v této otázce dál rozchází.

Faltýnek: Ztratili jsme spoustu času

A nechybí ani jiná vzájemná pošťuchování. Faltýnek dnes připomněl i to, že Hamáček v pátek zrušil Babišovi schůzku. Šéf ČSSD to vysvětloval nutností, aby expertní týmy obou stran probraly vše - včetně kultury a průmyslu, což se minulý týden nestihlo.

„My jsme zase ztratili čtyři dny díky tomu, že kolegové ze sociální demokracie přeložili jednání z minulého pátku na dnešek. Předtím nechtělo staré vedení vůbec jednat o programu, takže my jsme ztratili spoustu času,“ reagoval dnes Faltýnek a stejnou mantru o ztrátě času opakoval i Brabec.

Další jednání je plánované na čtvrtek. Také podle Hamáčka zůstalo po úterním jednání sedm sporných oblastí. „Diskuze trvá v oblasti daňových záležitostí (…), hodně jsme diskutovali o karenční době,“ potvrdil Hamáček. Jednat se však opět bude na formátu ČSSD – ANO, trojstranná jednání s komunisty, jejichž podporu vláda také potřebuje, prý zatím nejsou v plánu.

To představitelé ANO budou s KSČM jednat již ve středu - ovšem podle Richarda Brabce spíš telefonicky, protože se Babišova menšinová vláda chystá na výjezdní zasedání do Středočeského kraje. 

Komunistům stíhaný Babiš nevadí

Předseda KSČM Vojtěch Filip rovnou prohlásil, že trestně stíhaný člen vlády, kterou by komunisté podpořili, není problém. „Pokud někoho (zástupci ANO) nominují na premiéra, tak my nenamítáme. Po vydání, které Sněmovna odsouhlasila, bude Andrej Babiš schopen řešit to očištění se v rámci trestního řízení,“ řekl Filip v pořadu 90' na ČT.

Poznamenal také, že nechápe váhání ČSSD, která oddaluje společné jednání všech tří stran. „Pokud se shodneme se sociální demokracií na levicových přístupech, tak bychom měli jednat třístranně, abychom to mohli uzavřít. KSČM má po sobotě souhlas s postupem vyjednávacího týmu,“ prohlásil.

arne127 ( 29. března 2018 14:36 )

Zdenekk a co tvoje rubrika Zdenku máš vtom i rodiče. S prochcanými tepláky

jans ( 28. března 2018 23:14 )

Nelíbí se mně Váš slovník, ale po shlédnutí pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa 28.3.souhlasím s poznatky o stavu mravů našich politiků. Je mně líto, že ČSSD se zařadila vedle oněch ODS,STAN,KDU a samozřejmě Kalouskova TOP09.

jans ( 28. března 2018 23:06 )

Kdo viděl na TV Barrandov Kauzy Jaromíra Soukupa 28.3.je to vysvětleno. Šéf GIBS pluk.Murin je obviněn, že skutečně neinformoval státní zástupce tam kde měl.Hovořilo se i o kauze reorganizace Policie, kterou připravil na objednávku pozdější generál Laube,kde cílem bylo odstavit pluk.Šlachtu. Zajímavé je, že onen gen.Laube po snad dvou měsících odstoupil ze zdravotních důvodů.K tomu by měl něco říci bývalý ministr vnitra Chovanec.Tedy i ČSSD není tak čistá.Ještě poznámka"Pan Hamáček do smrti si bude vyčítat, že stihaný Babiš má být premiérem.Není všechno jinak s tou čistou ČSSD?

hejhej ( 28. března 2018 11:17 )

Hamáček je stejný podrazák jako Sobotka.

salto ( 28. března 2018 08:56 )

To cos vyjmenoval je panoptikum hrůzy a část historie hororu nazývaného - polistopadový vývoj demokratické cesty v ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa