Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drsná kritika Kisky po vraždě Kuciaka: Zasahuje do práce policie, tvrdí Pellegrini

Autor: Darina Jíchová - 
7. dubna 2018
19:53

Slovenský prezident Andrej Kiska se stal terčem kritiky premiéra Petera Pellegriniho, tomu se nelíbí jeho zasahování do jednání ministerstva vnitra, uvedl to během politického pořadu Sobotní dialogy. Nejvíce ho prý mrzí to, že prezident požaduje odstup policejního prezidenta Tibora Gašpara.

„Je nešťastné, když prezident veřejně vybízí k odvolání konkrétního funkcionáře policejního sboru tohoto státu. Jasně tak využívá svoji politickou moc a zasahuje do nezávislého chodu policie. Já sám, jako premiér, tohle neudělám a mrzí mě, že pan prezident se snížil k tomuto kroku,“ vytknul Kiskovi Pellegrini.

Kiska na odvolání Gašpara nemá pravomoc

„Jako předseda vlády musím jeho výzvu odmítnout. Vnitřní politiku v jednotlivých rezortech budou řídit ti politici, kteří za ně zodpovídají, nikoli prezident. Pan prezident na taková rozhodnutí nemá pravomoc.“ Pellegriniho řeč byla reakcí na veřejné protesty ze čtvrtka 5. dubna, kde lidé požadovali Gašparův odchod. Toho se dožaduje i Kiska.

Premiér se již několikrát nechal slyšet, že řešení je v rukou ministra vnitra Tomáše Druckera. „Chci, aby moji vládu charakterizovalo jednání a rozhodování na základě faktů, konkretních údajů, trendů a čísel, ne na základě emocí nebo symbolů. Byla by tragédie, kdybychom zemi řídili takovým způsobem,“ zdůraznil premiér.

Slováci 5. 4. opět vyrazili do ulic, chtějí odvolání šéfa policie. Slováci 5. 4. opět vyrazili do ulic, chtějí odvolání šéfa policie. | Reuters

Stávající předseda vlády ocenil práci policie pod Gašparovým vedením a připomněl, že Slovensko patří k nejbezpečnějším státům světa. Samotného policejního prezidenta označil za „naprostého profesionála“. „Na všech schůzích je vždy připravený, vystupuje zcela profesionálně, svou odborností převyšuje řadu dalších, v Gašparově jednání nevidím nic, co by v lidech mohlo vyvolat takovou nedůvěru,“ řekl na Gašparovu obranu.

Premiér spoléhá na Druckera

„Kdyby ve mně jeho postup vzbuzoval nedůvěru, rozhodně bych nemlčel. Gašpar je odborník zabývající se nejsložitějšími případy. Teď čelí obrovskému tlaku. Stal se terčem útoku veřejnosti a ta požaduje jeho hlavu,“ narážel tak na vyšetřování vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Pellegrini zopakoval, že podpoří jakékoliv rozhodnutí ministra vnitra Druckera. Připomněl také, že se připravuje novela zákona, která má změnit způsob výběru policejního prezidenta.

Pellegrini odmítl tvrzení, že volba nového šéfa policie by mohla být předmětem dohod v koalici. „V čele policie stane osoba splňující ty nejpřísnější kvalifikační podmínky, koalice do toho nebude zasahovat,“ prohlásil. „Nový policejní šéf bude vybrán, ne dosazen,“ uzavřel téma premiér.

ccir ( 8. dubna 2018 20:24 )

A hlavne že ty budeš asi to najväčšie šťastie Česka, že? To čo ťa napadá vyjadrovať sa o cudzom prezidentovi tak drzo? Čo ťa po tom čo je šťastie a čo nešťastie Slovenska? nemáš čo riešiť na domácej politickej, hospodárskej a podobne scéne?

ccir ( 8. dubna 2018 20:20 )

To čo ťa vedie vyjadrovať sa takto hrubo a najmä bezdôvodne o cudzom prezidentovi? Tak to je teda pekná drzosť!

ccir ( 8. dubna 2018 20:14 )

Vyjadrovať sa tak dehonestujúco a bezdôvodne o cudzom prezidentovi, ktorý ťa ani nepozná a nijako ti neublížil je príliš plytké a dokazuje len plytkosť vzdelania prispievateľa!!!

ccir ( 8. dubna 2018 20:11 )

Netreba mudrovať o cudzích politikoch a ich postojoch! Na to sú ich domáce zodpovedné orgány. V prvom rade si treba urobiť bezvadný poriadok doma!!!

ccir ( 8. dubna 2018 20:08 )

Teda takto zbytočne sa unavovať a vypisovať také litánie to sa vidí snáď iba v Česku!!! Bolo by najmúdrejšie a najšikovnejšie zaoberať sa dianím a písaním takýchto litánií o svojej krajine! Nie? Tam už je všetko vyriešené? Aj všetci českí politici a politické strany sú vyriešení pre blahobyt Česka? Veď politika Slovenska a slovenských politikov nemá absolútne žiadnu povinnosť ani len omylom kopírovať či ísť v šľapajách českej plytkej politiky. Treba sa zobudiť a nehodnotiť Slovensko a jeho politiku ani omylom českými očami, pocitmi, postojmi a podobne!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa