Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Europoslanci schválili usnesení proti Babišovi. Agrofert má stopnuté dotace

Aktualizováno -
13. prosince 2018
12:40
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
12. prosince 2018
17:55

Evropský parlament dnes schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a Zelených mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. 

Pro usnesení se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a hlasování se zdrželo 47 členů EP. Europarlament má celkem 751 poslanců.

Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice – tak se jmenoval bod, který se objevil na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku poté, co trojice velkých evropských deníků zveřejnila závěry právního týmu Evropské komise. Podle jejich názoru je totiž český premiér ve střetu zájmů. Na poslední chvíli se europoslanci také rozhodli podpořit své stanovisko závěrečnou rezolucí, původně mělo jít jen o debatu na toto téma.

„Pokud situace nebude z našeho pohledu vyjasněna, nemáme v úmyslu žádné prostředky vyplácet z rozpočtu 2018 a 2019,“ řekl na adresu Agrofertu a žádostí o dotace komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

V usnesení, které připravila Evropská lidová strana společně se Zelenými, například poslanci požadují vrácení nelegálně vyplacených dotací a zastavení dalšího jejich přísunu. „Evropský parlament vyzývá Evropskou komisi, aby netolerovala žádné dvojí standardy v otázce střetu zájmů, [...] aby Komise převzala zodpovědnost a tento střet zájmů vyřešila, [...] aby plně vyšetřila legálnost všech dotací pro Agrofert od té doby, kdy Andrej Babiš vstoupil do vlády, [...] aby zastavila dotace pro Agrofert do řádného vyšetření střetu zájmů, [...] aby byly vráceny peníze, které byly ilegálně čerpány,“ stojí v usnesení, které mají Blesk Zprávy k dispozici. 

Babiš je sobec, šije do premiéra kritička z EU

V čele skupiny poslanců, kteří Babiše kritizují, stojí šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässle z Německa. „Chceme podpořit Komisi, která se k tomu konečně postavila čelem. Žádáme pozastavení plateb, což je logické,“ řekla před debatou v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Komise tomuto požadavku hodlá vyhovět.

Podle Grässle je škoda, že Babiš nedorazí v lednu na plánované vystoupení v rámci debat s prezidenty a premiéry. Babiš setkání zrušil s tím, že dá přednost Africe a dalším zahraničním cestám.

„Velmi by nás zajímalo, kam by se Evropa podle jeho názoru měla ubírat. Odehrála by se samozřejmě také debata o jeho střetu zájmů. Bylo by skvělé si ho poslechnout, je tu vítán a snad přijede. Dokonce i maďarský premiér přijel, přestože se mu nelíbilo, co slyšel. Ale využil té příležitosti přednést svou pozici. Podle mě by na to měl (Babiš) sebrat odvahu, ne jen k tomu si přivlastňovat peníze,“ dodala.

„Politici by měli proti střetu zájmů bojovat. Co dělá, se mi nelíbí. Je to nezodpovědné a neuvěřitelně sobecké, že myslí jen na své zájmy. Je to opak toho, co by měl politik dělat. Dotace pro ČR jsou už teď pod větším dohledem, než je tomu u ostatních zemí. Každý to sleduje. Pokud uvidíme v těch dotacích střet zájmů, Česko přijde o peníze. Už o ně přichází,“ řekla na Babišovu adresu šéfka výboru, který dohlíží na čerpání peněz z evropského rozpočtu. Sama prý takhle velký a otevřený střet zájmů ještě neviděla.

„Formálně se odřízl (od Agrofertu), nicméně v něm sedí blízcí spolupracovníci a rodinní příslušníci. Není to žádná kampaň, účelovka nebo spiknutí. Je třeba vyšetřit, jestli si někdo nepřihrává malou domů, nebo spíš velkou domů. Netěší mě, že probíráme ČR, špinavé prádlo by se mělo prát doma. Ale tady jde o peníze z evropského rozpočtu,“ zmínil ve svém projevu lídr konzervativců do eurovoleb Jan Zahradil (ODS).

„Je to reálný problém popsaný zástupcem Komise i poslanci, kteří nejsou z České republiky. Jde o evropské peníze. České orgány to nevyřeší, pokud bude premiérem Andrej Babiš,“ upozorňoval také Jiří Pospíšil (TOP 09).

„ČR není Andrej Babiš“

„Takto obrovský střet zájmů u premiéra členského státu tato Unie nepoznala. Česká republika v kontrole zcela selhává, musí nastoupit Komise. Přeji si, aby tato situace nevedla k plošnému zastavení čerpání prostředků v České republice,“ doufá europoslanec Stanislav Polčák (STAN). „ČR není Andrej Babiš, Agrofert není českou policií a české soudy nejsou Čapí hnízdo. ČR si nezaslouží být na pranýři. Máte dojem, že je nutné vytvářet politický tlak na Komisi a na OLAF? Ten nepomůže,“ míní Kateřina Konečná z KSČM.

Za Babiše se pak postavila „jeho“ Martina Dlabajová (za ANO). „Komisař Oettinger potvrdil, že ČR společně s Komisí pracuje na řešení. Proč raději nenecháme příslušné instituce pracovat? V této fázi více informací není možné docílit. Je honba za lacinými politickými body to jediné, co nás zajímá?“ apelovala na kolegy argumentem o nedostatku informací.

Dita Charanzová (za ANO) se ptala svých kolegů, co je smyslem celé debaty. „Někoho to stálo nemalé politické úsilí. Jde o hry, které poškozují Česko a nepřispívají k dobré reputaci EU u nás v Česku,“ varovala je také.

„Nemohou za to čeští europoslanci, ani EU, za to může reálný stav této věci v ČR. V tuto chvíli premiér musí konat, nechce-li dále poškozovat zájmy své země,“ nesouhlasil se svými bývalými kolegyněmi z ANO Pavel Telička, který se s hnutím rozešel. Nadále ale působí ve stejné frakci liberálů.

Za ČSSD vystoupil například Miroslav Poche. „Je zvláštní mluvit o vládě, které se účastní vaše strana. Tahle debata měla přijít v lednu nebo v únoru poté, co Komise představí své závěry a Andrej Babiš si najde cestu do Evropského parlamentu. Jsou to problémy jednoho člověka, které vrhají špatné světlo na celou Českou republiku,“ zmínil.

Babišův svěřenský fond

Andrej Babiš (ANO) se potýká s podezřením, že zatímco rozhoduje či spolurozhoduje ze své politické pozice o rozdělování dotací pro zemědělce, na druhé straně je jako osoba „ovládající“ za Agrofert pobírá. Babiš po prosazení tzv. lex Babiš, tedy zákona o střetu zájmů, převedl v roce 2014 svůj zemědělský holding do svěřenského fondu. V jeho čele ale stojí mimo jiné jeho manželka Monika nebo blízcí právníci, což vyvolává podezření, že neformálně stále šéfem koncernu je.

Podle dřívějšího Babišova vyjádření Česko nebude žádné peníze Bruselu vracet, protože k tomu není nejmenší důvod. Opakovaně uvedl, že kvůli evropským dotacím pro firmy koncernu Agrofert není ve střetu zájmů. „Nemám střet zájmů, vylučuju. Nic se nebude vracet,“ řekl premiér Babiš například začátkem prosince na tiskové konferenci po jednání vlády.

Podívejte se na pravomoci Evropského parlamentu ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 23. prosince 2018 11:09 )

evrošpína,evrokřiváci,evroudavači naší politické špíny,humusu,sajrajtu lidovci,Bartoš,Michálek,Kalousek,Pospišil,stará vydra Němcová atd Ondračka který založi mezinárodbí práskače,sajrajt Slonková,Kubík k vánocum přeji at vám mráz roztrhne prde.e!!!

marmat ( 17. prosince 2018 13:18 )

Audit AGROFERTU dopadne dobře....není JAKO ONI !!! V ten moment se nám i Babišovi postupně od pultíku PS všechny hyeny (v přímém přenosu) za své chování a dehonestaci vlasti, zřetelně omluví !!!

marmat ( 17. prosince 2018 13:14 )

Udělat Ihned soupis majetků poslancú a senátorů a pokud šli do Poslanecké Sněmovny s čímkoliv nad rámec možných úspor. tak IHNED přiřadit do honu vedle AB !!!

marmat ( 17. prosince 2018 13:10 )

JE to odporný hon a trvá SOUVISLE už 2 roky !!! Tolik zloby od POSLANCŮ,EURO-POSLANCŮ -NEZISKOVEK, MEDIÍ a Šedých eminencí s otevřenými konty na likvidaci AB. Je to koncentrace nejodpornějších českých vlastností...prezentovaných v EU !!!

žanyn ( 16. prosince 2018 10:49 )

Platí daně? Jde část z jeho daní do Bruselu? Vyhověl českým zákonům? Tak jednoduše si přiklepne dotace z česka z rozpočtu a je vymalováno. Bude reptat Brusel a zatrhne dotace? Tak přestaneme onu částku rovnou dotacím platit Bruselu. A tam ať si pak dělaj co chtějí. A ono se to pak rozběhne nejen u nás. Angláni věděj co chtějí a dosáhnou toho. Jim postačí pár slov z USA a Brusel s celou EU stáhne ocas. To dnes vědí všichni.A pak, pokud se celá EU nereformuje, tak skončí. Stejně je celá její západní část poválečnou kolonií USA a ta východní se tam Gorbiho gestem dohrabala sama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa