Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš vyvezl vládu na „teambuilding“: Večeře v pivovaru, noc na zámku

Aktualizováno -
9. prosince 2018
21:00
Autor: simao, ČTK - 
9. prosince 2018
16:00

Na neformální výjezdní zasedání vyrazili v neděli ministři Babišovy vlády na zámek Štiřín. A i když je patrně čekala kritika za to, že se houfně omlouvají ze sněmovních interpelací, za což si je vzala tento týden na paškál i opozice, jinak šlo o událost v odlehčenější atmosféře. Babiš vzal dokonce ministry autobusem do pivovaru. A i když v minulosti uvažoval ještě coby šéf státní kasy o prodeji Štiřína, nyní jasně vzkázal, že se nic prodávat nebude.

Ministři kabinetu ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO) se sešli dnes odpoledne na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy. Na neformálním adventním setkání by neměli přijímat rozhodnutí, chtějí mluvit spíše o záležitostech, na něž nezbývá při obvyklých schůzích čas.

Neformální výjezdní zasedání Babišovy vlády na zámku Štiřín (9.12.2018) Neformální výjezdní zasedání Babišovy vlády na zámku Štiřín (9.12.2018) | Foto Blesk - David Malík

Někteří ministři označují setkání za vládní „teambuilding“. Další běžné zasedání vlády se uskuteční ve středu. Neformálnost setkání členů vlády však na Štiříně dokládá i skutečnost, že se na zámku mohou zdržet až do pondělí. Již v průběhu večera si však z tohohle netradičního jednání hromadně odskočili. A to do pivovaru v Popovicích.

Vládní teambuilding: Ministři vyrazili s Babišem do pivovaru v Popovicích, nechyběli Toman, Ťok ani Maláčová Vládní teambuilding: Ministři vyrazili s Babišem do pivovaru v Popovicích, nechyběli Toman, Ťok ani Maláčová | Foto Blesk - David Malík

Kritika za absence ve Sněmovně

Ministři při příjezdu i v průběhu večera poté, co opustili zámecké brány, rozdávali úsměvy i přes sychravé počasí. Ačkoli panovaly částečné obavy, že o adventní selanku tak úplně nepůjde.

Babiš totiž dopředu avizoval, že chce na členy vlády opětovně apelovat, aby se účastnili pravidelných sněmovních interpelací. V dolní komoře to přislíbil potom, co na písemné interpelace dorazil ve čtvrtek pouze ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Vládní teambuilding: Vicepremiér Jan Hamáček s ministrem kultury Staňkem v popředí, za nimi ministr obrany Lubomír Metnar Vládní teambuilding: Vicepremiér Jan Hamáček s ministrem kultury Staňkem v popředí, za nimi ministr obrany Lubomír Metnar | Foto Blesk - Robert Klejch, David Malík

Absence ministrů na interpelacích, byť omluvená, pravidelně budí nevoli opozice. „Stávat by se to určitě nemělo – my o tom budeme určitě mluvit, premiér bude určitě hřímat,“ předjímal v reakci pro Blesk Zprávy vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Na štiřínský zámek dorazili v neděli odpoledne mj. Alena Schillerová, Klára Dostálová, Adam Vojtěch, Dan Ťok, Jan Kněžínek, Marta Nováková, ale i Tomáš Petříček či Miroslav Toman.

Večeře a Vojtěch za klavírem

„Je to spíš příležitost probrat v klidu některé záležitosti,“ řekl před zámkem ministr zahraničí Petříček s tím, že by rád probral např. přípravu a rozvoj české humanitární pomoci, která souvisí s tématem uprchlíků. „Věřím, že bude dostatek prostoru pro práci. Čeká nás i společenská večeře,“ prozradil.

A tak se i stalo. Večeři v popovickém pivovaru doplnila i hudební vložka po návratu na zámek v podobě písně ministra zdravotnictví Vojtěcha, někdejšího účastníka SuperStar, který si u klavíru střihl Let It Be, zahrál si však i ministr životního prostředí Brabec.

Babiš se chtěl Štiřínu zbavit

Štiřínský zámek spravuje právě ministerstvo zahraničí, na jeho provoz doplácí miliony korun. Babiš ještě jako ministr financí několikrát navrhoval, aby se stát prodělečného areálu zahrnujícího i rybníky, park a golfové hřiště zcela zbavil.

Andrej Babiš vyvezl vládu na teambuilding na zámek Štiřín a do pivovaru ve Velkých Popovicích (9.12.2018) Andrej Babiš vyvezl vládu na teambuilding na zámek Štiřín a do pivovaru ve Velkých Popovicích (9.12.2018) | Facebook A. Babiše

Tehdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale s prodejem zámku nesouhlasil. Na konci minulého volebního volebního období dolní komory pak nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

„Já si s panem premiérem o tom rád pohovořím. Nevím, jestli na to bude prostor nyní, nicméně do budoucna se této záležitosti také chceme věnovat. Těch námětů zde bylo několik, já bych to s panem premiérem rád probral osobně,“ řekl dnes ministr Petříček a k výjezdu na Štiřín samotnému dodal: „Bylo využito našich vlastních prostor. Slouží to i pro český veřejný sektor, slouží to pro státní správu při pořádání různých konferencí. Je to jak komerční činnost, tak zároveň to slouží i pro český stát.“

Vládní teambuilding: Ministři vyrazili ze zámku Štiřín s Babišem autobusem do pivovaru v Popovicích Vládní teambuilding: Ministři vyrazili ze zámku Štiřín s Babišem autobusem do pivovaru v Popovicích | Foto Blesk - Robert Klejch

Počet akcí pořádaných na zámku Štiřín značně vzrostl, je navíc otevřen celoročně veřejnosti, proto už není prodej státního areálu v Kamenici u Prahy aktuální, vzkázal dnes ČTK Babiš. Uvedl také, že do září 2014 se konaly na Štiříně dvě státní akce ročně a zámek neměl využití. Právě z toho důvodu prý navrhoval prodej. Nyní však průměrná počet akcí vzrostl podle Babiše na 90 ročně. „Hospodářský výsledek je od té doby kladný, a tak záměr o prodeji zámku již není aktuální,“ napsal v SMS zprávě premiér.

Areál za 650 milionů korun?

Státní příspěvková organizace podle Babiše zcela naplňuje dva hlavní úkoly, jimiž jsou péče o kulturní památku a služby pro státní sektor. Navíc pro veřejnost ročně pořádá podle premiéra tři desítky kulturních akcí, patří mezi ně koncerty a plesy. „Zámek se stal vyhlášeným kulturním stánkem Středočeského kraje,“ dodal premiér.

O prodeji se mluvilo i v roce 2012, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), a to kvůli úsporným opatřením. Stát tehdy odhadoval cenu Štiřína, který slouží zejména jako hotel a pro konference, na 330 milionů korun. Podle dřívějších informací hodnota areálu zahrnujícího i rybníky, park a golfové hřiště dosahovala až 650 milionů.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Vláda má teambulding ;) Srdečně vás z něj zdravím a přeji krásnou druhou adventní neděli!

Příspěvek sdílený Alena Schillerova (@alenaschillerova),Pro 9, 2018 v 11:42 PST

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 10. prosince 2018 11:33 )

svatá slova pravdy proto je taky jmenovaná mafie politiku tam kam patřila už dávno v prde.i!!

pavel11 ( 10. prosince 2018 11:30 )

Konečně vláda která maká pro stát,ekonomiku,rodiny,duchodce,nekrade,nerabuje,a je to znát na životní urovni.Dovedete si představit opoziční tuneláře,kmotry,křiváky udavače u moci!!!ODS TOP KDU STAN ale už i piráti banda nadržených grázlu kteří se klepou na zlodějiny v miliardách.Díky pane Babiš že jste vykopal kmotry,zloděje jmenovaných zvyšil platy,duchody,životní uroven rodin jste nejlepší.Jen tak dál a máte 40% už niky kmotry,zloděje,udavače ODS TOP KDU STAN piráty

janejaneja ( 10. prosince 2018 10:56 )

Pořádně si je všechny prohlédněte ! To je fotka plná škůdců naší zemi ! Nezapomeneme.

figuborovu ( 10. prosince 2018 00:17 )

KRÁVO HODNĚ PAMATUJEŠ , UŽ TADY PŮSOBILA ZA TOPOLA .

figuborovu ( 10. prosince 2018 00:12 )

ZAŘI ČUČKAŘKO UŽ HUBU,TAKOVÝ PÍČE VIRTUÁLNÍ VYSMRÁDLÝ JAKO TY JEN ROZDĚLUJÍ SPOLEČNOST !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa