Chybělo ale málo a tato česká vánoční klasika z roku 1959 mohla vypadat docela jinak. Marie Kyselková, která si zahrála roli princezny Lady, totiž byla náhradnicí původně obsazené Miriam Hynkové, která ale bohužel před natáčením vážně onemocněla.

Josef Zíma mohl hrát s manželkou

Šanci zahrát si titulní roli měla i manželka Josefa Zímy, Eva Klepáčová, kterou proslavila role Káči v pohádce Hrátky s čertem. Byla již ale v pokročilém stádiu těhotenství, proto roli získala Marie Kyselková, která ovšem shodou okolností byla také v jiném stavu. Díky šikovnosti kameramanů to však nakonec vůbec není poznat.

Vázný úraz i oslava. Co se stalo během natáčení?

K vážnému úrazu během natáčení přišel představitel krále Hostivíta, František Smolík. Ve scéně, kdy ho přijde ráno pozdravit princezna Lada, mu korunkou téměř vypíchla oko. K dalšímu zranění pak došlo během natáčení šermovací scény. Josef Zíma měl na jejím konci zlomit meč, bohužel si přitom ale rozřízl kůži na stehně. 

Další perličkou z natáčení je, že Josef Zíma celou noc před natáčením první milostné scény oslavoval narození dcery Zuzanky, nespal ani minutu a zachránit ho musela až práce maskérky.

Herecké obsazení

Princezna Lada                Marie Kyselková

Princ Radovan                 Josef Zíma

Král Kazisvět VI.              Martin Růžek

Král Hostivít                    František Smolík

Chůva                            Jarmila Kurandová

Vrchní kuchař                  Stanislav Neumann