Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slováci oslaví sto let Československa vlastním svátkem. Dva dny po Češích

Autor: ČTK, AKu - 
12. září 2018
19:25

Slovensko si 100. výročí vzniku Československa připomene letos státním svátkem, který bude 30. října. Hlasy velké většiny přítomných poslanců o tom ve středu rozhodl slovenský parlament. Slováci 30. října 1918 Martinskou deklarací vyhlásili pro slovenský národ právo na sebeurčení a nezávislost a přihlásili se ke vzniku samostatného česko-slovenského státu.

Podle schválené novely zákona o státních svátcích bude 30. říjen na Slovensku státním svátkem pouze letos. V současnosti je památným dnem. Opozice při hlasování neuspěla s návrhem, aby si Slovensko stejně jako Česká republika připomínalo den vzniku Československa 28. října 1918 státním svátkem natrvalo.

„V naší historii se mnohokrát o budoucnosti Slovenska rozhodovalo ne vždy doma na území Slovenska a ne vždy při tom rozhodování byli Slováci. Proto 30. říjen my považujeme za den, kdy Slováci sami za sebe vyjádřili svůj postoj a ochotu vytvořit spolu s českým národem společný stát,“ řekl novinářům slovenský premiér Peter Pellegrini krátce před hlasováním Sněmovny. Zároveň dodal, že Slovensko respektuje 28. říjen jako datum vzniku Československa.

Video  Kiska, Babiš a Pellegrini otevřeli výstavu o Československu.  - tv Joj
Video se připravuje ...

O vzniku Československa čtěte ZDE

gogo56 ( 12. září 2018 19:57 )

a co jako slavíte bratia , to co my výročí státu který už deset let neexistuje díky pár tupcům , kteří nás prodali EU,Němcům , západní evropě . je to podobné jak praháci slavili pod koněm výročí okupace! Možná pieta za zaniklý stát ČESKOSLOVENSKO !!!!!

Zobrazit celou diskusi