Byl páteční večer a ve vesnici jen sem tam zaštěkal pes. „Četla jsem si a najednou ze zahrady strašná rána. Šla jsem se tam podívat a viděla jsem tu spoušť. Hned jsem si řekla: no děkuju pěkně,“ popsala zhroucení střechy na Masarykově domku Anna Michnová (86).

Domek, v něm první československý prezident vyrůstal, přímo sousedí s její malou zahrádkou u domu. Část zřícené střechy ji proto zavalila zahradu a poškodila strop sklepu, který má pod ním. Nyní má do něj zakázaný vstup. Hrozí, že se zhroutí.

Na tu střechu jsem přitom opakovaně upozorňovala, ty krovy byly v havarijním stavu. Několikrát jsem kvůli tomu byla na obecním úřadě. Vždy mi ale řekli, že to není jejich majetek, a tak to nemůžou řešit,“ zdůraznila seniorka.

S Masarykovým domkem sousedí i Zdeňka Chybová (72). Také na její zahradu spadly části střechy. „Spadlo to po půl desáté v pátek večer.  Byla to strašná rána. Nejdřív jsme si mysleli, že nám někdo naboural auto. Když jsme ho ale obhlédli, zjistili jsme, že je v pořádku. Až potom jsme si uvědomili, že ta rána přišla z druhé strany,“ popsala pád střechy.

Také ona chatrnou střechu sledovala dlouhodobě s obavami. „Ze předu Masarykův domek opravili, ale zezadu byl pořád stejný. Minimálně už od mého dětství s tím nikdo nic nedělal. Když to máte nad zahrádkou, kde máte rajčata, mátu, meduňku a pažitku, tak vám to na klidu nepřidá. Navíc tam mám kompostér, chodím tam proto denně. Byla jsem tam pár hodin před zřícením střechy,“ uvědomila si smrtelné nebezpečí Chybová.

Místní Sokolové, kteří mají Masarykův domek mají ve vlastnictví se k situaci nechtějí vyjadřovat. „Nezlobte se, ale teď opravdu nic neřeknu, je to složité,“ odpověděl Blesku zástupce Sokolů na telefonní dotaz.

Výrazně sdílnější je starosta Čejkovic Pavel Novotný (54. Nezávislí kandidáti I). „O havarijním stavu střechy jsme věděli dlouhodobě. Sokolové na její opravu neměli, jednali jsme proto s nimi o převodu domku na obec. Situaci komplikovalo to, že je uvnitř i modlitebna České církve husitské,“ uvedl starosta.

Paradoxně hned po neděli měl přijít odborník na střechy a situaci obhlédnout. „V každém případě chceme převod dotáhnout a domek opravit. Je jediný svého druhu, nikde jinde takový není. Byl jsme se podívat už vevnitř se statikem a dobrou zprávou je, že kromě střechy je domek v pořádku. Musíme ho zachránit pro naše potomky,“ zdůraznil Novotný.

V domečku v Čejkovicích vyrůstal TGM v letech 1859 až 1862. Masaryk měl v té době zajištěno soukromé vyučování. Zajistil mu ho tehdejší zámecký purkrabí, který měl chlapce ve stejném věku a nechtěl, aby jeho syn se vzdělával se selskými vrstevníky. Malého Tomáše k výuce přibral, neboť byl kamarádem jeho syna.

Takto si připomíná 100. výročí vzniku Československa rodiště TGM - Hodonín.