Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V čem chodily na pláž naše babičky? Podívejte se na vývoj plavek za posledních 100 let!

Video se připravuje ...
Jak se změnily plavky v průběhu 100 let?
VIDEO: youtube.com/Condé Nast Traveler
9. června 2019 | 06:00

Móda se přirozeně vyvíjí. To, co nosíme dnes, si naše babičky obléct nemohly, zejména co se týká plavek. První dvoudílné plavky, takzvané bikiny, se objevily až v roce 1946. Jak vypadaly plavky před 100 lety? Podívejte se na jejich vývoj!

První koupací oděvy, které vypadaly spíše jako župany, pochází z konce 18. století. Měly dlouhé rukávy a jen těžko se v nich dalo plavat. Postupně ale docházelo k odhalování kůže. Na začátku 19. století se na letní olympiádě v Aténách objevily dvoudílné plavky, které odhalovaly ramena a nohy. Plavání bylo konečně uznáno jako sport. 

Ve 30. letech bylo nutné plavky doplnit koupací čepicí, plavky už ale zvýrazňovaly ženskou siluetu. Konečně se na scénu dostávají i dvoudílné bikiny. Vymyslel je inženýr Louis Réard a na přehlídce v Paříži v roce 1946 je předvedla striptýzová tanečnice, všechny modelky si je totiž odmítly obléknout. Jejich průkopnicemi byly až v 50. letech Marilyn Monroe a Brigitte Bardot.

Roku 1962 proslavila bikiny Ursula Andress jako Bond girl ve filmu Dr. No. Poté se začal měnit vzhled zejména spodní části plavek – na své si přišly tanga i vysoký pas. Velmi vykrojené jednodílné plavky proslavila v 90. letech zejména Pamela Anderson ze seriálu Pobřežní hlídka. Podívejte se na názornou ukázku toho, jak se plavky v průběhu historie postupně měnily:

Video se připravuje ...
Jak se změnily plavky v průběhu 100 let? • VIDEO: youtube.com/Condé Nast Traveler

Autor: Markéta Luštincová