Obyvatelé Plzně i Plzeňského kraje přispěli fotografiemi, příběhy a předměty denní potřeby. „Jde vlastně o tři výstavy v jedné,“  uvedl jeden z kurátorů rozsáhlé interaktivní exhibice Jiří Sulženko.

Jednou částí jsou stručné texty o historických událostech, druhou »malé dějiny« na půdorysu rodiny Němcových. Texty k nim zpracoval Vratislav Maňák z nedalekého Stříbra, autor ceněné knihy Rubikova kostka. Na nádvoří bývalého depa autobusů budou dobové sochy, například Návrat z kosmu a Dělnická soudržnost.

Ve vnitřní expozici našly místo věci plzeňských legend jako kopačky fotbalisty Pavla Horvátha, pušku střelkyně Kateřiny Emmons i artefakty používané malíři Ladislavem Sutnarem, Jiřím Trnkou a Jiřím Kovaříkem. Budou tu i velké loutky Spejbla a Hurvínka ze hry Spejbl na Venuši z roku 1956, v níž si naposledy zahrál plzeňský loutkář Josef Skupa.

Dětem nabídne výstava interaktivní instalace simulující útěk přes hranice a odhalování mediální propagandy od 50. let po dnešek.

Zážitek od první republiky až po současnost

Hlavním tahákem bude zážitková část rozdělená na pět období. Jde o 1. republiku a druhou světovou válku, kterou mohou návštěvníci zkoumat v improvizované kavárně hotelu Continental.

Osvobození a 50. léta budou v prostředí škodovácké dílny, 60. a 70. léta v panelákové koupelně, 80. a 90. léta v plechové garáži se Škodou 120 a roky 2000 až 2018 ukážou proměny a hlavní současná témata Plzně.

Každým prostorem, do nichž se bude vstupovat a vystupovat zážitkovými komorami, provede úvodní slovo herce a plzeňského rodáka Václava Neužila.

„Pustíme i autentické dokumentární zvuky z archivu. Například ty, které ohlašovaly dramatické okamžiky dějin, rozhovor Alexandra Dubčeka s dělníky ve Škodovce i písně Marty Kubišové nahrané v plzeňském Divadle Alfa,“ řekl Dominik Mačas z Českého rozhlasu Plzeň. Na výstavě spolupracovaly Západočeské muzeum, univerzita, státní, městský a filmový archiv a Techmanie.

Výstava začíná 18. května do 31. října a patří mezi stěžejní akce v projektu Plzeň 2018 Kde domov můj k oslavám 100. výročí založení Československa. Vstupné bude 80 korun a 200 Kč pro rodinu. Rozpočet akce je 1,5 milionu korun, přes polovinu dalo město Plzeň a významný podíl kraj.

VIDEO: Kiska, Babiš a Pellegrini otevřeli výstavu o Československu.

Video
Video se připravuje ...

Kiska, Babiš a Pellegrini otevřeli výstavu o Československu. tv Joj