Čtyři víkendy, 23 dní, 300 historických praporů, 74 koncertů, 67 divadelních a 28 tanečních vystoupení, 101 filmů, 55 besed, diskuzí a autorských čtení, 24 výstav a stejný počet komentovaných prohlídek, 32 druhů sportů a 12 sportovišť, 9 velkoformátových pláten, 14 specialit prvorepublikové kuchyně, 1 speciální kolekce nanuků, přesně 1918 piv zdarma. A dvojník prezidenta Osvoboditele T.G. Masaryka navrch! To vše až do 17. června.

Celá republika oslaví 100. výročí vzniku na podzim, Brno na jaře. Proč? Důvodem je to, že 10. výročí vzniku Československa se slavilo v května 1928 právě v Brně. Přesně 90 let po zahájení Výstavy soudobé kultury v Československu na brněnském výstavišti bude na stejné ploše otevřen Festival RE:PUBLIKA.

„Přemýšleli jsme, jak tyto akce spojit, jak na první navázat. Z roku 1928 jsme se pokusili převzít tu jedinečnou atmosféru, nadšení a optimismus. Chceme, aby se lidé, kteří na Festival RE:PUBLIKA přijdou, bavili, aby je obohatil a aby se vraceli,“ vysvětlil záměr kreativní ředitel Pavel Anděl.

Návštěvníky čekají čtyři tematické víkendy, denně otevřená kavárna, kino a divadlo a Festivalová stage s dávkou koncertů pro každý den s výjimkou pondělí. V pavilonech lidé najdou to nejlepší z architektury, designu, sportu, literatury, filozofie a tance. Unikátní bude světelná show ve spolupráci se SIGNAL festivalem. Světovou premiéru si na RE:PUBLICE prožije také audiovizuální výstava České filharmonie v londýnské produkci s názvem Má vlast zblízka a nahlas.

Stěžejní lákadlo: Slovanská epopej

Především pro starší generaci se stane jedním z největších lákadel Slovanská epopej, jejíž vybraná plátna tvoří spolu s Muchovými plakáty unikátní výstavu Alfons Mucha: Dva světy. Celkem devět pláten o rozměrech 8 x 6 metrů je umístěno v hlavní lodi pavilonu H.

Akce má rozpočet 128 milionů korun. Stejným dílem shodně po 50 milionech přispěly město Brno a ministerstvo kultury, dalších osm uvolnil kraj, zbytek připadá na partnery akce.

Výstava v roce 1928 přilákala na brněnské výstaviště během čtyř měsíců 2,7 milionu návštěvníků. Organizátoři Festivalu RE:PUBLIKA vědí, že i přes pouhé tři týdny trvání mají hozenou rukavici. „Věřím, že se v přepočtu na délku akce ve srovnání s rokem 1928 dostaneme za zajímavé číslo,“ řekl Blesku Pavel Anděl.

Festivalový program se opírá o deset pilířů, kromě nich jsou připraveny desítky dalších programů. Jejich kompletní přehled je k dispozici na webu festivalu: www.republika2018.cz

Fotogalerie
10 fotografií