Areál zámku včetně parku je nyní z bezpečnostních důvodů uzavřen. Probíhá v něm rekonstrukce venkovních inženýrských sítí, tedy vody, kanalizace, elektřiny, plynu a optických sítí,“ vysvětlila za majitele objektu, Lesy ČR Eva Jouklová.

Zámek je pro veřejnost přístupný pouze jeden den v roce. „Dříve to bylo v prvním víkendu září, později se tento den kvůli místním slavnostem meruněk přesunul na červenec. Letos bohužel zámek veřejnosti neotevřeme, dočká se až v příštím roce,“ vysvětlila Jouklová.

Židlochovický zámek je kulturní památkou. Jeho počátky spadají do 16. století. Současnou podobu má od roku 1845. V parku se nachází Masarykova lípa a oblíbil si ho například básník Petr Bezruč.

V současné době je často hostitelem vládních návštěv a natáčel se na něm i jeden z dílů Četnických humoresek. Letošní opravy zámku, které ukončují pětiletý proces rekonstrukce, budou stát 25,5 milionu korun.

VIDEO: Zámky vždy lákaly nejen tvůrce filmových pohádek, ale i mnoho návštěvníků. Tento zámek z Francie je dokonce na prodej.