Akce potrvá tři týdny do 17. června, poté se Slovanská epopej na výstavišti osamostatní. Zájemci si ji mohou prohlédnout až do konce letošního roku. Organizátoři festivalu a Veletrhů Brno ale dostali na stůl řadu podmínek, které museli splnit, aby neohrozili „kondici“ vystavených pláten.

„Do pavilonu jsme instalovali vzduchotechniku, která dokáže udržet požadovanou teplotu mezi 18 až 20 stupni. Další podmínkou je vlhkost mezi 50 až 55 procenty, o což se starají mobilní zvlhčovače,“ řekl Blesku mluvčí Veletrhů Brno Jiří Smetana.

Brno muselo splnit i striktní požadavek na osvětlení jak pláten, tak i dvou stovek Muchových plakátů. „Speciální osvětlení garantuje, že nedojde k poškození pláten i plakátů nadměrným osvícením,“ dodal Smetana.

Nad uměleckým skvostem budou bdít počítače a lidé. Systém klimatizace je online napojený na počítač, záznamy pak majiteli pláten, tedy Galerii hlavního města Prahy, ukážou, zda byly určené podmínky dodrženy.

V rámci jedné prohlídky, která začne vždy v celou hodinu a potrvá přesně 60 minut, vstoupí do pavilonu jen 150 osob. „Jsme v režimu zkoušení, jak vše bude fungovat, jakým způsobem počet návštěvníků ovlivňuje klima. Nelze vyloučit úpravy návštěvnického režimu – buď zpřísnění, či uvolnění jeho podmínek,“ upozornil Smetana.

O tom, že bude část pláten Slovanské epopeje tahákem nejen Festivalu RE:PUBLIKA, ale poté i jako samostatná výstava, nikdo nepochybuje.

Základní vstupné činí 150 korun, děti, studenti, školy a senioři zaplatí stokorunu. Rodinné vstupné (2 + 1–4 děti) přijde na 300 korun. Děti do šesti roků mají vstup zdarma.

Fotogalerie
13 fotografií