Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roky jim blokovali zásilky na poště. Staré pohledy, léky či vozík míří mezi Palestince

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. srpna 2018
18:53

Izraelské úřady řadu let, zhruba od roku 2010 až do letošního roku, blokovaly zásilky pro obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu. Nahromadily tak přes 10 tun dopisů a balíčků, které nyní musí roznést zaměstnanci pošty palestinského města Jericho. Kromě osobních dopisů se mezi zásilkami nachází i balíčky s léky nebo invalidní vozík, informoval deník Daily Mail.

Vedoucí pošty AFP řekl, že pracovníkům zabere nejméně dva týdny, než veškeré zásilky roztřídí. Pracovník poštovního centra v Jerichu Ramadan Ghazawi, kde se zásilky nyní třídí, uvedl, že rozumí, proč některé balíčky byly zadrženy v Jordánu. „Našli jsme spoustu léků, pilulky, kapky a další látky a zdravotnický materiál – injekce a sady na šití. Je pochopitelné, že je z bezpečnostních důvodů neposlali,“ řekl Ghazawi.

Palestinci se konečně dočkali pošty, kterou zadržoval Izrael. Mezi zásilkami byl i invalidní vozík. Palestinci se konečně dočkali pošty, kterou zadržoval Izrael. Mezi zásilkami byl i invalidní vozík. | reprofoto/dailymail

Pohledy, dopisy, objednávky a invalidní vozík

Nechápe však, proč odmítali posílat dopisy i pohledy. „Je to pošta z celého světa, i kdyby si to měli přečíst, mohli je poslat dál,“ domnívá se. „Podstatnou část tvoří věci, co si Palestinci objednali z internetových obchodů, možná to ještě někomu udělá radost. Některé jsou ale dost poničené, abychom předešli stížnostem, dodáme je s prohlášením, že takhle nám je předalo izraelské ministerstvo obrany,“ doplnil Ghazawi.

Izrael kontroluje na Západním břehu Jordánu, který okupuje více než 50 let, veškeré vstupy a výstupy. Izraelské úřady tak mohou zablokovat dodávky všech druhů zboží. Podle palestinských představitelů tato situace poškozuje místní ekonomiku.

Uvolnění pošty je jednorázová záležitost

Odblokování pošty je podle izraelských úřadů součástí opatření, jejichž cílem je posílit důvěru mezi Izraelci a Palestinci po uzavření dohody týkající se zásilek směřujících na Západní břeh Jordánu. Tato dohoda, uzavřená před rokem, ale oficiálně ještě platit nezačala, řekl AFP představitel izraelských úřadů.

Palestinský ministr komunikací Izrael obvinil, že realizaci dohody zdržuje. Uvolnění zadržené pošty navíc Izraelci označili za jednorázovou událost, jak to bude vypadat s budoucími zásilkami, neuvedli.

Zobrazit celou diskusi