Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdravotní sestru (†21) zabili při protestech. Palestinci u rakve propukli v pláč

Autor: jer, ČTK - 
2. června 2018
15:48

Při obnovených palestinských protestech u hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem v pátek přišla o život jednadvacetiletá Palestinka. Oznámily to zdravotnické zdroje z pásma. Protesty začaly v březnu a o život při nich přišlo přes 100 Palestinců.

Jednadvacetiletá Razan Nadžárová byla zastřelena u jižní části hranice, východně od Chán Júnisu, sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví z Pásma Gazy. Podle bilance agentury AFP jde od 30. března o 123. oběť násilí.

Palestinská agentura WAFA oznámila, že Nadžárová byla dobrovolná zdravotnice a zabita byla, když poskytovala první pomoc raněným u Chán Júnisu.

Radikální skupina Hamás v pátek podle izraelských sdělovacích prostředků občany k účasti na demonstraci vyzývala z mešit, ale ve srovnání s minulými pátky přišlo podle Izraele málo lidí. Podle palestinských zdrojů bylo v pátek zraněno 100 lidí a 40 z nich ostrými střelami.

Izraelci zabití zdravotní sestry prošetří

Izraelská armáda v sobotu uvedla, že zabití zdravotní sestry vyšetří. Izraelci také v prohlášení řekli, že Palestinci zaútočili na jejich vojáky střelnými zbraněmi a granáty. Informovala agentura Reuters.

Protesty jsou svolávány pod heslem návratu Palestinců do původních domovů jejich předků v dnešním Izraeli. Nejkrvavější byl 14. květen, kdy se u hranice sešel velký počet demonstrantů a 62 jich Izraelci zabili. V ten den USA otevřely své velvyslanectví v Jeruzalému po jeho přestěhování z Tel Avivu. Jednadvacetiletá Palestinka se stala od 30. března už 123. obětí násilí.

Palestinec se pokusil najet autem na hlídku

Izraelští vojáci vedle toho dnes zabili na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu Palestince, který se podle informace izraelské armády pokusil najet svým autem na jejich hlídku. Palestinské ministerstvo zdravotnictví zabití jednoho muže potvrdilo, neuvedlo ale žádné podrobnosti o incidentu, který se odehrál v době vyhroceného napětí mezi Palestinci a Izraelem.

„Terorista se pokusil najet do vojáků stojících po boku jeho vozidla. Vojáci na něj zahájili střelbu a zabili ho. Žádný z příslušníků izraelské armády nebyl zraněn,“ citovala agentura Reuters z armádního prohlášení.

Zobrazit celou diskusi